Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

19 лютого, 00:00

Молдовські чиновники вивчають Євросоюз

Співробітники центральних органів влади Молдови проходитимуть курси підвищення кваліфікації, на яких вони мають детально ознайомитися з проблемами європейської інтеграції. У вівторок у Кишиневі відкрилися перші курси підвищення кваліфікації «Вступ до вивчення Європейського Союзу». До 12 березня їх відвідуватимуть 46 представників центральних органів влади. «Подібні заходи цілком відповідають концепції зовнішньої політики країни», — заявив Інтерфаксу міністр закордонних справ Молдови Андрій Стратан.

Саакашвілі вимагає оприлюднити архіви КДБ

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі на церемонії представлення колективу міністерства держбезпеки нового керівника відомства Зураба Адеїшвілі доручив йому оприлюднити архіви колишнього КДБ СРСР у Грузії, повідомляє Інтерфакс. «Сьогодні ми не несемо жодних зобов’язань за збереження таємниць колишнього СРСР, тому всі архіви, що зберігаються в міністерстві держбезпеки, слід оприлюднити», — сказав Саакашвілі. Він не виключив, що цей крок може спричинити «конкретні проблеми щодо конкретних фігур, але історія є історією, від неї нікуди не втечеш, приховувати ж історію — велика дурість».

Голландія висилає біженців

Парламент Нідерландів проголосував за закон про висилку з країни тисяч претендентів на політичний притулок, яким в ньому відмовили. Як зазначає Бі-Бі-Сі, законопроект, на користь якого висловлюється уряд, підтримує й частина населення країни, однак багато хто в цьому традиційно терпимому суспільстві невдоволений ним. Один із претендентів на притулок, якому загрожує депортація, на знак протесту зашив собі очі та рота. Законопроект стосується тих, хто приїхав до країни до 1 квітня 2001 року. 2300 осіб, чиї випадки визнані найсерйознішими, отримали дозвіл залишитися, проте 26 тисяч повинні, згідно з документом, залишити країну протягом трьох років. Парламентська більшість підтримує ці плани. Однак проти виступають багато відомих членів голландського суспільства, зокрема Рада церков і деякі мери. Комісар ООН у справах біженців Рууд Любберс висловив стурбованість планами голландської влади. Відома правозахисна організація Human Rights Watch також засудила законопроект, заявивши, що біженцям, зосiбна й дітям, доведеться вирушити назад у небезпечні райони. Однак голландська влада заявляє, що не має наміру висилати тих, кому загрожує справжня небезпека.

Хто очолить Раду Європи?

До Комітету міністрів Ради Європи надійшов список кандидатів на посаду генерального секретаря цієї пан’європейської організації. Як повідомили РІА «Новости» у страсбурзькій штаб-квартирі РЄ, до списку входять три кандидатури — британський парламентарій Террі Девіс, міністр закордонних справ Естонії Крістіна Оюланд та нинішній генсек, австрієць Вальтер Швіммер. Повноваження останнього закінчуються 31 серпня 2004 року. Відповідно до встановленої процедури, Комітет міністрів РЄ найближчим часом проведе попередній розгляд кандидатур та співбесіду з ними. На кінець квітня заплановано спільні консультації з Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи, після чого список кандидатів буде офіційно передано до ПАРЄ. Вибори генерального секретаря, який отримає п’ятирічний мандат, мають відбутися на літній сесії ПАРЄ, яка відбудеться у Страсбурзі 21 — 25 червня. Посаду обраний генсек офіційно займе 1 вересня.

Вибух поїзда в Ірані: кількасот загиблих

Учора на момент здачі номера кількість жертв вибуху поїзда в Ірані становила 182 особи. Понад 350 було поранено внаслідок вибуху цистерн із сірчаною кислотою, пальним та добривами. Вибух стався на станції Хайям за 20 кілометрів від міста Нішапур на північному сході країни. Як повідомляє іранське телебачення, серед загиблих було кілька високопосадовців, серез них і губернатор провінції, а також мер і начальник пожежної служби міста. П’ять сусідніх сіл було практично знищено. Силою вибуху було вибито шибки в радіусі понад 10 кілометрів. Як передає Бі-Бі-Сі, близько 50 цистерн і вантажних вагонів, що стояли на станції біля Нішапура, мимовільно рушили під ухил, потім зійшли з рейок та перекинулися. Вибух стався в момент, коли прибулі на місце події пожежні команди намагалися погасити палаючі цистерни. Багато пожежників загинули. За деякими повідомленнями, 17 вагонів сірки, 6 вагонів нафти, 7 вагонів добрив і 10 вагонів бавовни почали рухатися внаслідок підземних поштовхів невеликої сили. Це друга велика трагедія, що сталася в Ірані за останні два місяці. Понад 40 тисяч людей загинули 26 грудня внаслідок землетрусу в древньому місті Бам на південному сході Ірану.

У Єгипті з’явилася «партія фараонів»

У Єгипті створено партію, що ставить за мету повернення країни до історичних джерел. Засновник партії адвокат Мохсен Лутфі заявив газеті «Аз-Заман», що єгиптяни не є арабами та мають говорити мовою фараонів і вивчати у школах ієрогліфи, а релігію (іслам) слід відокремити від держави. Партія, документи про реєстрацію якої зараз розглядає нижня палата парламенту, також домагатиметься скасування розділів конституції, згідно з якими Єгипет проголошено арабською країною, державною мовою є арабська, а офіційною релігією — іслам. Оскільки ці положення статуту нової партії суперечать основному закону країни, шансів на те, що нову політичну організацію зареєструють, немає, зауважує газета. Тим часом, зазначає РІА «Новости», в Іраку планується організувати аналогічну партію «нових іракців», які як програму прийняли ідеї першого президента Іраку Абделькеріма Касема, який оголосив іракців не арабами, а особливою нацією — нащадками шумерів, аккадців й ассірійців. Він пропонував вийти з Ліги арабських держав, ізолюватися від арабського світу і замість арабської мови вивчати клинопис.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати