Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

27 лютого, 00:00

Японія переглядає оборонну політику

Міністр оборони Японії Сігеру Ісіба заявив в інтерв’ю британській газеті «Таймс», що його країна може відмовитися від традиційної оборонної політики і вдатися до наступальних дій у разі виникнення реальної небезпеки. При цьому міністр прямо не згадав як потенційну загрозу Північну Корею, однак його заяви прозвучали незабаром після того, як Пхеньян випустив балістичну ракету малого радіуса дії в нейтральні води між Японськими островами та Корейським півостровом. Так звана «мирна» Конституція Японії, прийнята після Другої світової війни під час американської окупації, фіксує, що країна не може мати армію і має тільки війська самооборони. Цим силам суворо заборонено здійснювати наступальні або превентивні операції. Однак, за словами Сігеру Ісіба, Японія більше не може розраховувати лише на захист з боку Сполучених Штатів. Міністр зауважив, що це питання має бути винесене на обговорення японського парламенту. За повідомленням «Таймс», японські кораблі діяли в Аравійському морі на підтримку операції міжнародних сил в Афганістані, а нещодавно на Близький Схід було також відправлено японський есмінець, екіпірований системами протиракетного захисту та стеження.

Вірменські телекомпанії відмовилися від політреклами

Напередодні другого туру виборів президента країни п’ять вірменських телекомпаній відмовилися транслювати політичну рекламу кандидатів. Як повідомив один із керівників телекомпанії «Прометей» Самвел Майрапетян, очолюваний ним канал, а також «Шант», «Центр», «АЛМ» та «Вірменія» «не хочуть збуджувати пристрасті у напруженій ситуації, що склалася в суспільстві». Разом з тим, телекомпанії готові надати ефір для теледебатів кандидатів у президенти — нинішнього глави держави Роберта Кочаряна та лідера Народної партії Степана Демірчяна, передає РІА «Новости».

«Конкорд» спишуть у музей?

Представники компанії British Airways повідомили, що переглядають свої плани щодо майбутнього єдиного у світі надзвукового пасажирського літака «Конкорд». Як передає Бі-Бі-Сі, це викликано передусім економічними причинами. Багаті бізнесмени, які до останнього часу складали основну масу пасажирів «Конкорда», зараз вважають за краще витратити більше часу на переліт — але зекономити гроші, так необхідні у часи економічного занепаду. Найдешевший квиток British Airways з Лондона до Нью-Йорка і зворотно обходиться приблизно у 200 фунтів (близько $300). Квиток на «Конкорд» коштує трьох тисяч фунтів (майже $5 тис.). 2001 року, коли «Конкорд» повернувся у повітря після 15-місячної перерви, спричиненої катастрофою під Парижем, представники British Airways обіцяли, що літак, конструкцію якого було розроблено ще в 60-х роках, прослужить принаймні до 2009 року.

Масова втеча банкірів у Гондурасі

Уряд Гондурасу оголосив грошову винагороду у розмірі кілька тисяч доларів за сприяння у пійманні двадцяти банкірів, звинувачених в обмані вкладників. Фінансистів, які знаходяться в розшуку, підозрюють у розкраданні $264 млн. з приватних депозитів, повідомляє РІА «Новости». За словами міністра безпеки країни Оскара Альвареса, пошук утікачів не завершиться доти, «поки поліція не заарештує кожного з них». У разі затримання шахраям загрожує від 4 до 8 років ув’язнення. Відомо, що дехто з обвинувачених, з-поміж яких є депутат Центральноамериканського парламенту та власник великого телевізійного каналу, вже встигли вдатися до пластичних операцій для зміни своєї зовнішності. При цьому уряд Гондурасу гарантував приблизно 90% вкладів у збанкрутілих банках. В інших випадках власникам зниклих депозитів доводиться домагатися повернення грошей через суд, і, як зауважує місцева преса, серед вкладників, які розорилися, вже 17 чоловік померли від серцевих нападів.

Британію критикують за «м’які» наркотики

Учора опубліковано щорічну доповідь Агентства ООН з контролю за наркотиками, що критикує країни, в яких де-юре або де-факто легалізовані так звані «м’які» наркотики, повідомляє Бі-Бі-Сі. Критика спрямована, зокрема, на Великобританію — за те, що тут тепер можна фактично вільно курити марихуану. Це, на думку Агентства, є порушенням міжнародних договорів, регулюючих вживання наркотиків. Один із керівників Агентства ООН з контролю за наркотиками, професор Хамід Годзе, сказав на прес-конференції в Лондоні, що експеримент британської поліції щодо легалізації марихуани може закінчитися тим, що марихуану куритимуть так само, як тютюн, і психіатричні клініки у Британії будуть переповнені пацієнтами, страждаючими на залежність від марихуани. ООН також піддала критиці австралійський експеримент зі створення так званих «ін’єкційних кімнат» — приміщень, в яких наркоманам вводять героїн. За словами Хаміда Годзе, такий експеримент означає визнання поразки у війні з наркотиками.

...а Таїланд — за «наступ» на наркоторгівлю

Міністр внутрішніх справ Таїланду заявив, що кількість убитих під час кампанії з боротьби з наркотиками за останній місяць становила 993 особи. Міжнародні правоохоронні організації побоюються, що влада дала негласне схвалення на позасудові вбивства. Чиновники та представники поліції неодноразово заперечували свою причетність до подібних речей, заявляючи, що більшість убитих були застрелені під час протистояння між угрупованнями наркоторговців. У чорному списку влади Таїланду знаходяться понад 46 тисяч осіб, підозрюваних у причетності до наркоторгівлі. За словами представника Національної комісії з прав людини, внесеним до списку наказано з’явитися у поліцію, але багато хто боїться це робити. За оцінками медичних служб країни, близько трьох мільйонів жителів країни, або 5% населення, залежні від метамфетамінів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати