Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Планета

31 серпня, 00:00

Родина Каддафі втекла до Алжиру

Дружина поваленого лівійського лідера Муаммара Каддафі і троє його дорослих дітей — двоє синів і дочка — перетнули позавчора кордон Алжиру. Про це говориться в повідомленні офіційної інформаційної агенції цієї країни з посиланням на алжирський МЗС. Як випливає з повідомлення МЗС Алжиру, до країни з Лівії прибула друга дружина Каддафі Сафія, дочка Аїша та сини Мухаммад і Ганнібал. Проте про місцеперебування самого полковника Муаммара Каддафі, яке залишається невідомим, міністерство нічого не повідомило. Нагадаємо, у суботу штаб лівійських повстанців повідомляв про те, що члени родини Каддафі виїхали з Лівії в колоні з шести броньованих машин, але тоді алжирська влада спростувала цю заяву. Тим часом МЗС Алжиру також заявив, що ООН і керівництво повстанців поінформовано про прибуття до країни членів родини Каддафі.

Нові антиурядові виступи в Сирії

У Сирії відбуваються численні антиурядові демонстрації, які мали місце після вранішніх молитов у день Ід аль-Фітр, яким завершується мусульманський місяць посту — Рамадан. Тисячі сирійців вийшли на вулиці, у тому числі в передмістях Дамаску, вимагаючи відставки уряду президента Башара Асада. За словами активістів, у деяких місцях сирійські сили безпеки відкрили вогонь у демонстрантів, убивши щонайменше сім осіб. Загиблі — в основному на півдні країни біля міста Дараа. Одну людину було також убита в місті Хомс. Серед демонстрантів багато поранених. Державне телебачення Сирії показало репортаж про участь президента Асада в молитві в одній із мечетей Дамаска, після короткого спілкування з присутніми в мечеті людьми він поїхав. В інших містах, навіть у деяких передмістях Дамаска, тисячі людей вийшли на вулиці, вимагаючи відставки президента. У багатьох частинах Сирії відключено зв’язок, сили безпеки патрулюють вулиці довкола мечетей. Вони також узяли під спостереження цвинтарі, оскільки в день Ід аль-Фітр мусульмани, згідно зі звичаєм, відвідують могили родичів. Тим часом Євросоюз готується запровадити ембарго на постачання сирійської нафти. За даними дипломатичних джерел, країни ЄС уже дійшли принципової згоди у цьому питанні й можуть оголосити про це до кінця тижня.

Туск пишається зростанням польської економіки

Учора прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на зустрічі з президентом Європейського парламенту Єжи Бузеком та головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу повідомив, що в другому кварталі головування Польщі в ЄС, її ВВП виріс на 4,3%. Про це польський прем’єр сказав на спільній прес-конференції з Баррозу. Таким чином, Польща розсташувалася серед п’яти провідних країн ЄС із найвищим економічним зростанням. «Я пишаюся зростанням польского ВВП, і я завжди казав, що одним із головних чинників цього росту були європейські фонди, а не лише Польща. Без розумного застосування європейських бюджетів такого серйозного зростання польського ВВП не відбулося б», — зазначив Туск. На думку польського прем’єра, шляхами порятунку від фінансової кризи є зміцнення ролі інституцій ЄС та посилення інтеграційних процесів.

Президент Ємену й опозиція домовилися про проведення виборів

Вибори президента в Ємені буде проведено не пізніше, ніж за три місяці. Як повідомляють джерела в політичних колах Ємену, про це домовилися представники опозиції та глава країни Алі Абдулла Салех. До проведення виборів, за інформацією Reuters, обов’язки президента продовжить виконувати заступник глави держави Абдураба Мансур Хаді. Днями офіційна інформагенція Ємену розповсюдила заяву самого Алі Абдулли Салеха, у якій сказано, що «загальні, прямі й чесні вибори президента буде проведено в найкоротший термін». Про який тимчасовий інтервал ідеться, у заяві не уточнюється. Нагадаємо, що з січня 2011 року в Ємені проходять масові антиурядові виступи, учасники яких вимагають відставки Салеха, котрий незмінно перебуває при владі з 1978 року. 3 червня президента Салеха було важко поранено в результаті обстрілу його резиденції в столиці Ємену. Наступного дня після обстрілу Салеха доставили для лікування до Саудівської Аравії, де він перебуває вже майже чотири місяці.

У Києві запалять «небесні ліхтарики» в пам’ять про жертв руйнівного цунамі в Японії

4 вересня в Печерському ландшафтному парку Києва відбудеться добродійний захід «Небесні ліхтарики» в пам’ять про жертви землетрусу та руйнівного цунамі в Японії, які сталися 11 березня 2011 року. Захід розпочнеться о 19.00. Організаторами виступають українсько-японський центр за підтримки Київської міської державної адміністрації та Амбасади Японії в Україні. Організатори зазначають: «Запалюючи небесні ліхтарики й запускаючи їх високо в небо, ми вшануємо душі загиблих, а також передамо свої теплі почуття співпереживання всім постраждалим від стихійного лиха та техногенних аварій, як у Японії, так і в Україні». Захід також підтримали Олег Скрипка та гурт «ВВ», Олена Гребенюк, Злата Огневич та інші, долучившись до благодійного концерту-реквієму, наприкінці якого й відбудеться запуск небесних ліхтариків на згадку про всіх загиблих і на підтримку постраждалих. Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати