Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Планета

22 травня, 00:00

Президентом Сербії обрано націоналіста Ніколіча

Президентські вибори в Сербії завершилися сенсацією. Усупереч всім сподіванням і соціологічним опитуванням переможцем став лідер сербських націоналістів, керівник Прогресивної партії Томіслав Ніколіч (на фото в центрі). Як повідомляє Euronews, він набрав на 3% більше голосів, ніж чинний президент Сербії Борис Тадіч. «Підсумок цих виборів означає, — а я дотримаю всіх своїх обіцянок, — що Сербія не звертає зі шляху інтеграції в Євросоюз, що Сербія хоче захистити сербів у Косовому і Метохії. Ці вибори не були референдумом за чи проти Євросоюзу, вони стосувалися лише внутрішніх проблем, створених Тадічем і Демократичною партією», — заявив Ніколіч. Він також додав, що «зміна орієнтації стала б трагічною помилкою для Сербії. Йдеться про збереженні миру і подальший економічний розвиток». Борис Тадіч вже визнав свою поразку і привітав свого суперника з перемогою. Останніми роками Ніколіч пом’якшив свою риторику і спробував змінити свій імідж націоналіста, а його Сербська прогресивна партія пообіцяла інвестиції в сільське господарство і промисловість, а також підвищення пенсій за рахунок жорсткішого оподаткування заможних верств населення. Нині найгострішою проблемою для Сербії є безробіття, рівень якого сягнув 24%. Осяг зовнішнього боргу досяг 24 млрд євро.

Тисячі людей на півночі Італії залишилися без житла

Кілька тисяч осіб в регіоні Емілія-Романья (північ Італії) провели минулу ніч в наметах, автомобілях та іншому тимчасовому житлі через те, що їхні будинки було зруйновано напередодні землетрусом. За останніми даними, в результаті нього загинуло сім осіб, понад 50 осіб дістали травми. У районі лиха тривають рятувальні роботи... Але поки що неможливо визначити розмір завданих стихією збитків. З небезпечної зони евакуйовано близько 2,5 тис. осіб. Закрито школи, держустанови. Слід зазначити, це найсильніший землетрус в Італії з 2009 року. Керівництво Євросоюзу заявило про готовність надати допомогу Італії.

Опізнано всіх загиблих у результаті катастрофи SSJ-100

Індонезійська поліція завершила процедуру упізнання жертв катастрофи російського літака Sukhoi Superjet-100. Як повідомляє The Jakarta Post, представниками департаменту поліції, що займався упізнанням загиблих, встановлено особи тих, хто перебував на борту літака, який розбився. Родичам загиблих, заявили вони, останки передадуть у середу. Нагадаємо, SSJ-100, на борту якого перебувало 35 громадян Індонезії, вісім росіян, француз і американець, 9 травня під час демонстраційного польоту врізався в прямовисний схил гори Салак на заході індонезійського острова Ява. У районі катастрофи літака виявлено один з його бортових самописців, розшифрування якого, як передбачається, допоможе встановити причини авіакатастрофи.

У Франції вшанували пам’ять королеви українського походження

У французькому містечку Санліс відзначили День пам’яті доньки Ярослава Мудрого — королеви Франції Анни Київської. Участь у святкуванні взяли президент Світового конгресу Українців (СКУ) Євген Чолій, численна українська спільнота Франції, а також представники місцевої влади і громадськості, повідомляє прес-служба СКУ. Євген Чолій наголосив на історії династійних зв’язків двох народів, яка налічує понад тисячу років, і закликав високопосадовців Франції впливати на владні структури України задля припинення авторитарного типу правління та забезпечення основних прав і свобод людини. Цього ж дня представники СКУ взяли участь у богослужінні в церкві при абатстві св. Вінцента, поклали квіти до пам’ятника Анні Київській та меморіальної плити в пам’ять жертв Голодомору.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати