Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

17 жовтня, 00:00

Прикаспійські держави підтвердили виняткові права

Лише прибережні держави володіють суверенними правами відносно Каспійського моря і його ресурсів. Це положення міститься в декларації, підписаній у вівторок у Тегерані за підсумками саміту прикаспійських держав (РФ, Азербайджан, Іран, Казахстан, Туркменістан). У документі також підкреслюється, що «до визначення нового правового статусу Каспію в його акваторії мають діяти узгоджені на основі реалізації їхніх суверенних прав режими судноплавства, рибальства і плавання суден виключно під прапорами прикаспійських країн». Окрім того, сторони підтверджують принцип відповідальності прикаспійських держав за збитки, заподіяні природному середовищу Каспію і одна одній внаслідок діяльності з використання Каспійського моря та освоєння його ресурсів. «Сторони визнають, що стан природного середовища Каспійського моря, його осетрової популяції вимагає докладання негайних спільних зусиль для запобігання небажаних екологічних наслідків», — вказується в декларації. У зв’язку з цим у документі підтверджується курс на продовження формування договірно-правової бази регіональної природоохоронної співпраці на основі конвенції про правовий статус моря. Сторони також домовилися про проведення на регулярній основі й за домовленістю зустрічей глав прикаспійських держав, а в період між ними — зустрічей міністрів закордонних справ, а також уповноважених експертів для розгляду всього комплексу питань, пов’язаних із Каспійським морем. Перший Каспійський саміт пройшов у квітні 2002 року в Ашхабаді: тоді просунутися у розв’язанні проблеми статусу Каспію не вдалося.

Гілларі обганяє Обаму

Сенатор штату Нью-Йорк Гілларі Клінтон зібрала більше коштів на кампанію по висуненню її у президенти США від Демократичної партії, ніж її конкурент Барак Обама. Про це свідчать офіційні дані. На кінець III кварталу у виборчій скарбничці сенатора Клінтон було 35 млн. доларів — це на три мільйони більше, ніж у сенатора Обами, який був у цьому відношенні лідером за підсумками II кварталу. При цьому найуспішніший у фінансовому відношенні претендент від Республіканської партії, Рудольф Джуліані, має поки що лише 11,6 млн. доларів. За оцінками спостерігачів, протягом III кварталу Барак Обама витратив близько 20 млн. доларів на кампанію з попереднього висунення, тоді як у Гілларі Клінтон на це пішло майже 22 млн. За той же термін республіканець Мітт Ромні, колишній губернатор Массачусетсу, спрямував на попереднє висунення своєї кандидатури 21 млн. доларів. За даними Федеральної виборчої комісії США, це вдвічі більше, ніж йому вдалося зібрати у III кварталі, й більше, ніж його витрати у цій сфері кварталом раніше. Таким чином, йому довелося використати й особисті кошти — близько 8,5 млн. доларів.

МакКейн — за виключення Росії з G8

Представник Республіканської партії Джон МакКейн у разі його обрання на пост президента США постарається виключити Росію з «групи восьми» індустріально розвинених країн (G8), аби покарати Москву за відступ від політичних свобод. «Нам потрібен новий західний підхід до цієї реваншистської Росії», — говориться у статті МакКейна, опублікованій у журналі Foreign Affairs у понеділок. Сенатор штату Арізона 71-річний Маккейн, який часто виступає з критикою на адресу президента РФ Володимира Путіна, вважає, що група країн G8 знову має стати «клубом провідних ринкових демократій: вона має включити Бразилію та Індію, але виключити Росію». «Сьогодні в Росії ми спостерігаємо зникнення політичних свобод; керівництво, де домінує угруповання колишніх офіцерів розвідки; прагнення познущатися над демократичними сусідами, такими як Грузія; і спроби маніпулювати європейською залежністю від російських нафти і газу», — пише МакКейн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати