Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

05 квітня, 00:00

Перемога Ромні у двох штатах підсилює відрив від Санторума

Мітт Ромні зробив великий крок до висунення як офіційного кандидата від Республіканської партії на посаду президента США, перемігши на праймеріз у штатах Вісконсін, Меріленд та у столичному окрузі Колумбія. У Меріленді колишній губернатор Массачусетсу з великою перевагою переміг свого головного суперника Ріка Санторума, хоча у Вісконсіні його перевага виявилася меншою. Санторум не піддається закликам вийти з боротьби заради єдності партії. Республіканці обирають делегатів на серпневий з’їзд партії. Того, в кого на з’їзді буде найбільше делегатів за результатами первинних виборів, які розпочалися в січні, буде висунуто партією як суперника президентові Бараку Обамі, який розраховує бути переобраним на другий та останній термін. У переможній промові Ромні жодним словом не обмовився про товаришів по партії, які з ним конкурують, та обрушився на президента Обаму. Раніше сам Обама критично відгукнувся про Ромні, що дало привід для розмов про те, що саме його президент вважає своїм найімовірнішим опонентом на майбутніх виборах, які відбудуться в листопаді. Ромні назвав Обаму «відірваним від реального життя лібералом» і сказав, що за час його президентства число американців, які втратили роботу, було найбільшим із часів Великої депресії 1930-х років.

У Франції розпочалися нові рейди проти ісламістів

Французька влада проводить нову велику спецоперацію із затримання осіб, підозрюваних у причетності до ісламського екстремізму. У повідомленні поліції йдеться, що вчора вранці в Марселі та інших містах заарештовано щонайменше вісім осіб. Під час поліцейських облав минулої п’ятниці було взято під варту 13 підозрюваних в екстремізмі осіб. Прокурор Парижа Франсуа Моланс повідомив, що збирається висунути затриманим звинувачення в підготовці викрадень службових осіб, у тому числі ліонського судді. Усього під тимчасовий арешт було взято 17 осіб, у тому числі ватажка угруповання «Фурсан аль-Ізза» Мохамеда Ашамлана. Як повідомив Моланс, 13 із них повинні отримати статус підслідних.

Тадич подав у відставку, щоб забезпечити собі третій термін?

Президент Сербії Борис Тадич учора офіційно оголосив про свою відставку з поста глави держави. Метою такого кроку очільника держави, чий термін повноважень минає наприкінці 2012 року, є проведення дострокових виборів, повідомляє радіостанція B92. Тимчасово виконуючим обов’язки президента з сьогоднішнього дня буде спікер парламенту Славиця Дукич Деянович, яка має право призначити вибори глави республіки на 6 травня поточного року. Місяцем раніше на цю ж дату було заплановано проведення загальних парламентських виборів і виборів у місцеві органи самоврядування. Про своє рішення Тадич уже проінформував однопартійців-демократів, пояснивши свій крок бажанням заощадити бюджетні кошти шляхом проведення в один день усіх виборів. Очікується, що Тадич також братиме участь у президентських виборах, якщо їх призначать. У разі перемоги це буде третій термін Тадича на посту президента Сербії. У той же час деякі політологи зауважують, що таким кроком Тадич бажає допомогти Демократичній партії залучити додатковий електорат, — за даними соцопитувань, зараз вона поступається опозиційній Сербській прогресивній партії. Балотуватися на пост президента Сербії раніше заявив і міністр внутрішніх справ країни, голова Соціалістичної партії Івіц Дачич. Участь у передвиборчій гонці візьмуть також лідер консервативної Сербської прогресивної партії Томислав Николич, голова Ліберально-демократичної партії Чедомир Йованович і колишній прем’єр-міністр Югославії Мілан Панич. Чергові президентські вибори в Сербії мали відбутися наприкінці поточного року, глава держави обирається строком на п’ять років. Одна людина не може бути обрана на цей пост двічі. Тадич знову може балотуватися в президенти Сербії, оскільки вперше був обраний главою держави в період існування іншої країни — державного об’єднання Сербії та Чорногорії, яке розпалося 2006 року.

Учасниць Pussy Riot оголошено в’язнями совісті

Правозахисна організація Amnesty International визнала в’язнями совісті трьох учасниць панк-гурту Pussy Riot, заарештованих після виступу з піснею «Богородица, Путина прогони» в московському храмі Христа Спасителя 21 лютого. «Навіть якщо три заарештовані жінки брали участь в акції протесту, жорсткість реакції російської влади — затримання за тяжким кримінальним звинуваченням у хуліганстві — не є виправданою відповіддю на мирне, хай і образливе для багатьох виявлення їхніх політичних переконань. Тому вони є в’язнями совісті», — зазначено в заяві Amnesty International. Нагадаємо, панк-феміністки Катерина Самуцевич, Надія Толоконнікова та Марія Альохіна перебуватимуть у СІЗО до 25 квітня в очікуванні суду за звинуваченням у хуліганстві. Правозахисна організація, штаб-квартира якої розташована в Лондоні, зажадала «негайного та беззастережного» звільнення активісток, які зіткнулися з ворожою реакцією лідерів як Російської православної церкви, так і російської держави й можуть бути засуджені на термін до семи років позбавлення волі. Затримані заперечують, що вони брали участь у виступі в головній молитовній будівлі РПЦ у російській столиці, хоч і визнають факт членства в гурті Pussy Riot.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати