Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Байдена нічого нарікати...

Чого це раптом наближені до російського керівництва ЗМІ «образилися» на віце-президента США?
01 серпня, 00:00

Минулого тижня російські офіційні особи та наближені до керівництва ЗМІ вправлялися у висловленні «здивування» з приводу висловлювань віце-президента США Д. Байдена, виголошених ним під час візитів до України й Грузії й одночасно — в інтерв’ю впливовій американській газеті «Волл-стріт джорнел». До речі, звертаю увагу українських читачів: спочатку, під час перебування Д. Байдена в Києві, та й пізніше, в момент приїзду його до Тбілісі, провідні російські ЗМІ, подібно до відомого тропічного птаха, повторювали приблизно одне й те саме: віце-президент США своїми заявами, мовляв, «охолодив запал» України й Грузії «щодо прагнення до НАТО», його виступи мали, мовляв, двоїстий характер (читай: зрозуміти, мовляв, можна і так, і отак). Словом, широко розголошене «перезавантаження відносин» Росії й США розвивається, і ми, росіяни, ще декому покажемо, де раки зимують...

Усе змінилося буквально миттєво, після виступу Д. Байдена в стінах грузинського парламенту й появи вже згаданого інтерв’ю в газеті. То що ж таке раптом сталося, що так різко змінило настрій московських «перезавантажників»?

Ось для прикладу публікація в офіційній урядовій «Российской газете», в якій автор, як йому здається, зі злою іронією пише, дослівно: «Прорвало Байдена в четвер, коли в стінах грузинського парламенту він гучно віщав про те, що США ніколи не визнають Абхазію й Південну Осетію». Залишимо на совісті автора урядового офіціозу використані ним слівця типу «прорвало» й «віщав» по відношенню до другої особи найбільшої держави. Вражає інше: а чому це так здивувалися наближені до влади російські пропагандисти? Чого, цікаво, іншого вони чекали від віце-президента США? Можливо, розраховували почути про визнання незалежними державами двох російських сателітів, грубо відторгнутих від міжнародно визнаної території Республіки Грузія? А хто взагалі в цілому світі їх визнав, крім самої Росії?! Нагадаємо, що цього не зробила навіть жодна з держав СНД, що вважаються особливо дружніми Росії. До речі, незалежність Республіки Косово визнали вже півсотні держав. Але це так, для довідки...

То якої ж іншої заяви щодо територіальної цілісності Грузії можна й треба було чекати від одного з лідерів провідної західної демократичної держави? Звісно, якщо перебувати в адекватному стані — при здоровому глузді й не плавати в міражі «перезавантажень» і фантазій щодо власної «потуги»...

Ось, до речі, про потугу. Точніше, якщо казати правду, про неміч... Кремль і російське МЗС неабияк образили слова віце-президента США в «Волл-стріт джорнел» про те, що в Росії скорочується чисельність населення, занепадає економіка, банківський сектор і інфраструктура... Вибачите, але на що ж тут «ображатися»? Хіба не тримає Росія першості за споживанням алкоголю на душу населення, за жахливою кількістю загиблих у результаті автоаварій, чимало яких трапляються буквально сьогодні, на наших очах? Хіба все це елементарним чином не веде до зменшення населення? Відомий економіст Андерс Ослунд зазначає з цього приводу, що «працездатне населення РФ щороку скорочується приблизно на 1%, тоді як той же показник у США збільшується на рік по 1%». То в чому ж «винен» Д. Байден — у тому, що сказав правду?..

А ось іще факт — цього разу з офіційних повідомлень Міністерства економічного розвитку Росії. За перше півріччя поточного року обсяг ВВП країни скоротився на 10,1%. То що, економіка Росії з такими даними не занепадає, а «процвітає»? Ви її з китайською випадково не плутаєте, добродії?

Якщо комусь недостатньо кількісних показників, то ось вам останні якісні індикатори, й навів їх не хтось там, а сам президент РФ Д. Медведєв на розширеному засіданні Ради безпеки Росії минулого понеділка. Нагадаємо, що йшлося на ньому про розвиток виробництва суперкомп’ютерів — однієї з найважливіших складових сучасної економічної й науково-технічної потужності країни. І ось що дослівно сказав президент Росії: «У списку країн, де встановлені найпотужніщі комп’ютери, ми стоїмо на 15-му місці». Далі було уточнено, що попереду Росії за забезпеченням суперкомп’ютерами стоять не лише США, Японія, Німеччина (що, взагалі, нікого не дивує), Китай (що знов-таки зрозуміло, зважаючи на стрімко зростаючу роль цієї нової супердержави), а й — увага! — Індія й навіть Саудівська Аравія. Даруйте, панове московські пропагандисти, про який же стан російської економіки свідчать усі ці факти?

І, повертаючись до того, з чого почали: в чому ж, усе-таки, був неправий віце-президент США? Чи, можливо, все-таки краще пригадати старе російське прислів’я: на Байдена... тобто на дзеркало, нічого нарікати, якщо... Ну, далі всі пам’ятають.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати