Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Президент із поганим багажем»

Новий лідер Латвії оголосив своїми пріоритетами об’єднання суспільства і покращання економічної ситуації
12 липня, 00:00
КОЛИШНІЙ ПРЕЗИДЕНТ ЛАТВІЇ ВАЛДІС ЗАТЛЕРС (НА ФОТО ПРАВОРУЧ) ВРУЧАЄ СИМВОЛІЧНИЙ КЛЮЧ ВІД ОФІЦІЙНОЇ РЕЗИДЕНЦІЇ НОВОМУ ЛАТВІЙСЬКОМУ ПРЕЗИДЕНТУ АНДРІСОВІ БЕРЗІНЬШУ. / ФОТО РЕЙТЕР

Минулої п’ятниці в Латвії став на посаду новий президент Андріс Берзіньш, який під час урочистої церемонії присягнувся працювати на благо народу. «Присягаюся, що моя праця буде присвячена добробуту народу Латвії. Я зроблю все, що буде в моїх силах, аби підтримати добробут держави і її жителів. Я свято дотримуватимуся Сатверсме і законів Латвії. До всіх ставитимуся справедливо, обіцяю виконувати свої обов’язки сумлінно», — заявив він.

Після присяги Берзіньш відзначив, що його пріоритетом буде об’єднання суспільства і покращання економічної ситуації. Важливо, щоб до Латвії могли повернутися ті, хто працює за кордоном, вважає він. «Цього не можна домогтися бадьорими промовами. Тому основну увагу я вирішив приділити покращанню економіки. Якщо хтось скаже, що це завдання прем’єра, а президент — лише образ і символ, я доведу, що і з нинішніми інструментами можна багато чого зробити на благо країни», — пообіцяв він.

На думку президента, жителі Латвії можуть досягти добробуту, хоча «стартові позиції» країни зараз дуже низькі. «Неприпустиме розділення людей за національністю, релігією чи поглядами. Завдання президента — об’єднати суспільство», — додав він.

Після церемонії деякі жителі привітали Берзіньша зі вступом на посаду. Один чоловік подарував йому букет ромашок, а інший попросив автограф. За словами Берзіньша, призначення на новий пост стало для нього глибоким переживанням. «Добре, що ви сьогодні поряд зі мною», — сказав він присутнім. Після цього Берзіньш взяв участь у церемонії зміни почесної варти біля Ризького замку й отримав ключі від своєї офіційної резиденції.

Берзіньш не став влаштовувати інавгураційний бал — замість цього він відвідає свою першу школу. Берзіньш вважає, що президент може влаштовувати бал після добре виконаної роботи, а він свою роботу ще тільки починає, тому не бачить приводу для святкування. Тим самим Берзіньш ламає встановлену його попередниками на посаді президента традицію — Гунтіс Улманіс та Вайра Віке-Фрейберга давали інавгураційні бали в Рундальському палаці, Валдіс Затлерс — в Єлгавському палаці.

Після короткого прийому у нового президента екс-президент Вайра Віке-Фрейберга побажала новому лідерові Латвії Андрісу Берзіньшу гідно виконувати свою роботу, а також багато сил, аби «носити важку шубу президента». Екс-президент також підкреслила важливість таких пріоритетів, як освіта і добробут.

Які очікування покладають у Латвії на нового президента?

Атіс КЛИМОВИЧ, журналіст латвійської газети Diena:

— Щодо цього можна погодитися з відомим латиським інтелектуалом, дуже популярною поетесою Мара Заліте, яка сказала: цей президент — це непорозуміння. Багато сказано й тим, що його обрав парламент, який працюватиме, швидше за все, дуже нетривалий час. Скоро має відбутися референдум, на якому громадяни повинні проголосувати за розпуск парламенту.

Крім того, слід враховувати, що новий президент приходить з поганим багажем, йому інкримінують, що він не чисто заробляє гроші. Це кидає тінь на президентство. На словах він стверджує, що дотримуватиметься існуючого курсу держави. Але є президент, перша особа в державі. Я не думаю, що слід чекати якихось корінних сюрпризів, якогось корінного повороту. Але враховуючи те, що існують підозри до цього президента, якого вважають хитруном і не дуже порядною людиною у фінансовій сфері, це дуже погано. Також погано й те, що його затвердив парламент. Це поганий багаж.

Можна сказати, що з дещо схожим багажем приходив і колишній президент Валдіс Затлерс. На якого кидало тінь те, що він отримував так звані подяки від пацієнтів. Хоча на це можна дивитися по-іншому. Донедавна це була система. Важко сказати, який лікар цього не робив. Це була складова частина системи. Просто давно треба було зробити так, аби кожен пацієнт платив у віконце каси, і тоді б ця проблема відпала. Але щодо нового президента існують підозри, що він не є фінансово порядним, не зовсім чесно заробляв гроші й певною мірою був шахраєм.

— А як у латвійському суспільстві ставляться до такого явища, чи зростає нетерпимість щодо цього зла? Чи варто чекати, що на референдумі народ дійсно проголосує за переобрання парламенту?

— На думку аналітиків, на референдумі більшість проголосує за розпуск парламенту. Це показує, що є багато людей, які хочуть жити нормально.

— Чому ж тоді не впав дамоклів меч, який, як заявила екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга, «висить на кінчику волоска» над головами окремих латвійських політиків? За її словами, вона ще 2007 року закликала прокуратуру розслідувати випадки політичної корупції, аби суспільство дізналося правду ще до виборів до 9-го Сейму.

— Безумовно, цей референдум і нові вибори можуть залишити взагалі за бортом деякі, колись дуже впливові партії. І в цьому сенсі над деякими політиками висить дамоклів меч. На жаль, до цього часу парламент і політика були місцем для розв’язання своїх економічних проблем, я думаю, так само, як в Україні. Але, в принципі, так не можна жити. І вибори — це не один, не найголовніший, не єдиний спосіб щось міняти. Хочеться сподіватися, що парламент буде хоч трохи кращим. Хоча на великі зміни розраховувати не доводитися. Мають також мінятися люди, мінятися суспільство. Адже не тільки олігархи винні. Якщо до цього часу існував такий значний рівень корупції, то надто велика частина суспільства, населення закривали на це очі.

— А російська мова може стати таким чинником, який використовуватимуть деякі партії на парламентських виборах, аби прийти до влади або внести розкол усередині країни?

— Є російські партії, які намагаються використовувати цей чинник. Але це особливо їм не допомагає збільшити підтримку на виборах і не становить загрози розколу країни. З іншого боку, російській мові в Латвії нічого не загрожує, особливо враховуючи існуючий інформаційний і телевізійний, культурний простір. Порушувати це питання в Латвії дивно. Тому я не думаю, що проблема російської мови розігруватиметься на виборах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати