Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про першу зустріч Трампа з Меркель

Експерт: було б краще, якби обидва лідери явно засудили агресію Кремля в Україні
18 березня, 09:04
ФОТО REUTERS

Вчора на спільній прес-конференції з президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом у Білому Домі  канцлер Німеччини Анґела Меркель  схвалила прихильність нової американської адміністрації "мінському процесу" із ‎врегулювання конфлікту в Україні.‎

«Я дуже задоволена тим, як американська адміністрація і президент особисто присвячують себе ‎‎"мінському процесу". Нам потрібно знайти вирішення цієї проблеми. Ідеться про безпеку і суверенітет України, з одного боку, але також і про можливість знову поліпшити відносини з Росією, коли проблеми там (в Україні) будуть вирішені», – сказала вона.

За її словами, Мінські домовленості є гарною основою для вирішення конфлікту в Україні.‎‎ Вона також наголосила на важливості НАТО і додала, що ‎Берлін цього року збільшив видатки на оборону і планує згідно з домовленостями на саміті у Вельсі збільшити до 2024 року видатки на оборону до 2% ВВП. ‎

Зі свого боку, Дональд Трамп запевнив німецьку лідерку у своїй прихильності НАТО. "Я підвердив ‎канцлеру Меркель свою рішучу підтримку НАТО, а також необхідність для наших союзників по ‎НАТО платити їхню справедливу частку коштів на оборону", - заявив американський лідер. Він також подякував Ангелі Меркель, а також президенту Франції Франсуа ‎Олланду за їхні зусилля у пошуках мирного шляху вирішення кризи в Україні.‎ За його словами, він та пані Меркель на переговорах погодилися із необхідністю віднаходження ‎мирного вирішення конфлікту на Донбасі.

Про «справедливу» торгівлю

Ще однією важливою темою переговорів, за словами обох лідерів, стали питання торгівлі. Трамп рішуче заперечив закиди в ізоляціоністській та протекціоністській політиці. «Я не ізоляціоніст», - наголосив американський президент, відповідаючи на запитання журналістів. За його словами, припущення протилежного чи повідомлення про якусь його іншу позицію з цього приводу є "фейковими новинами". Він також додав, що виступає за вільну торгівлю, лише ця торгівля має бути "справедливою". «Багато країн ставились до Сполучених Штатів ставились дуже, дуже несправедливо упродовж багато років і ми це збираємось припинити», - сказав Трамп і як завжди, не надаючи доказів на підтвердження цього. Він також не відповів на конкретне запитання, чи існують докази того, що адміністрація Барака Обами підслуховувала його.  

Зі свого боку, Меркель висловила сподівання на відновлення переговорів про створення зони вільної торгівлі між ЄС та США. Водночас вона зауважила, що двосторонніх переговорів між ФРН та США щодо вільної торгівлі не буде. Меркель також нагадала, що торговельні угоди ЄС з іншими країнами завжди призводили до збільшення кількості робочих місць, а не до їхнього скорочення. 

Про імміграцію  і холодний прийом

Розбіжності між двома лідерами також стосувались іншого питання: біженців. Президент США виступив на захист своє жорсткої політики щодо мігрантів. "Імміграція - привілей, а не право", - наголосив Трамп. За словами глави Білого дому, безпека США відіграє в цьому питанні найголовнішу роль. Водночас він нагадав, що США й надалі мають намір виконувати міжнародні угоди та договори щодо цього. Раніше американський президент неодноразово критикував Анґелу Меркель за її політику прийому великої кількості біженців. У деяких твітах за 2015 рік він навіть писав, що Меркель руйнує Німеччину.

Говорячи про проблему біженців, Меркель наголосила на причинах, які не дозволяють їм повернутися додому, зокрема такі як громадянська війна, спокійно спростовуючи вступні слова Трампа про передбачувані загрози імміграції.
«Холодний прийом в Білому домі, коли Трамп не потиснув руку Меркель, коли вона запропонувала це зробити, незграбна прес-конференція з одним із найближчих союзників США цього мало, щоб заспокоїти тих, у Вашингтоні та Європі, хто переживає з приводу прихильності адміністрації Трампа щодо Європи, НАТО і міжнародного порядку. А при існуванні питань щодо зв'язків Трампа з Росією і його намірів щодо Росії, це, ймовірно, не те, що Меркель - або більшість у Європі - хотів почути», - пише видання Cable.

Меркель не вела кампанію у США.Трамп… вів

Оглядачі ще підмітили ще одну особливість на цій прес-конференції. А саме, що іронія полягала в тому, що у Меркель на противагу Трампу восени вибори, але вона не вела кампанію у США. Навпаки, явно підкресливши, що вона перебуває у Сполучених Штатах з метою захистити інтереси всіх німців, канцлер делікатно спростувала багато некоректних заяв, які зробив президент, захищаючи вільну торгівлю, трансатлантичні зв’язки, європейську інтеграцію, важливість імміграції, іншими словами більшість з того, що донедавна зазвичай захищали США як лідер вільного світу. При цьому Меркель подякувала Америку за підтримку, зокрема за план Маршала, який допоміг Німеччині відродитися економічно після Другої світової війни.

Трамп зі свого боку, читаючи вступний виступ з паперів, головну увагу приділив питанням, які він порушував під час виборчої кампанії, більше того, ще й наголосив, що завдяки цим питанням він переміг на виборах.

Голова Євразійського центру Діну Патричі в Американській Раді, екс-посол США в Україні, Джон ГЕРБСТ в коментарі «Дню» сказав, що спільна прес-конференція Меркель з Трампом продемонструвала згоду між двома лідерами щодо важливості НАТО і в ідеалі пошуку мирного врегулювання кризи в Україні. «Президент Трамп похвалив лідерство Німеччини та Франції, що також було позитивним. Звичайно, було б краще, якби обидва лідери явно засудили агресію Кремля в Україні, але і це твердження є ще одним кроком уперед у розумінні президентом США загроз у Східній Європі», - наголосив він.

«У твітах Трампа НАТО виглядало як мафія, яка захищає рекет, ніж союз»

Стівен ПАЙФЕР, Старший науковий співробітник Інституту Брукінгза, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

Ангела Меркель і Дональд Трамп дуже різні люди, тому ніхто не очікував на теплі особисті стосунки між ними, зокрема, під час першої зустрічі. Однак, з огляду на триваючу кризу на Донбасі і більш широкі виклики, викликані Росією, для Сполучених Штатів, Німеччини та Європи важливо мати міцні відносини між Вашингтоном і Берліном. У той час як президент Трампа назвав зустріч "чудовою", більш точніше про це сказали німецькі чиновники: "могло б бути набагато гірше."

Президент, принаймні, заявив про свою підтримку НАТО і про зусилля на чолі з канцлером, щоб знайти мирне вирішення конфлікту між Україною і Росією. Це можна тільки вітати, враховуючи деякі зауваження, зроблені в минулому році кандидатом Трампом. Було видно, що обидва лідери більше розходились думками щодо питань торгівлі (Трамп, здавалося, не розуміє, що не існує двосторонньої угоди про торгівлю між Сполученими Штатами і Німеччиною; Європейський Союз займається питаннями торгівлі своїх членів).

На жаль, пан Трамп у суботу вранці уже взявся за свою сторінку у Twitter, применшивши те, добре, що було досягнуто під час його зустрічі в п'ятницю з пані Меркель. У його твітах НАТО виглядало як мафія, яка захищає рекет, ніж союз.

Очевидно, що необхідно більше роботи, щоб американо-німецькі відносини займали належне місце. Багато що буде залежати від цього.

«Очевидно, не буде ніякої угоди з Москвою через голову України»

Стівен БЛАНК, старший науковий співробітник Ради американської зовнішньої політики, Вашингтон:

Ця зустріч показала велике невігластво Трампа щодо багатьох аспектів європейської безпеки, які мають відношення як до ЄС, так і НАТО. Також викликає болісне враження для союзників те, що він веде себе по-хамськи і критикує наших союзників в ім'я ілюзії, що його  прослуховувала британська розвідка. Але виглядає на те, що, очевидно, не буде ніякої угоди з Москвою через голову України. До того ж триваюче зміцнення або розширення можливостей НАТО в Європі явно триває без перерви і може навіть прискоритись.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати