Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про тиждень Оборонного коледжу НАТО

Януш БОЯРСЬКИЙ: «Ми хочемо поділитися своїми інструментами з українськими військовими»
17 квітня, 11:23
ФОТО REUTERS

Генерал-майор Януш Боярський став першим поляком, якого 25 червня 2014 року призначили начальником Оборонного коледжу НАТО, що в Римі (Італія). Наступного тижня у Києві з його участю відбудеться черговий Міжнародний тиждень НАТО. Чи адекватно НАТО відреагувало на російську агресію в Україні, чи готовий Альянс протистояти «гібридній війні», яку розпочала Росія? Що може зробити коледж НАТО для підготовки української воєнної еліти? Про це — в ексклюзивному інтерв’ю «Дню» командира Оборонного коледжу НАТО генерала БОЯРСЬКОГО.

«СИЛЬНЕ НАТО — ОБОВ’ЯЗКОВА УМОВА, ЯКЩО МИ ХОЧЕМО ВПЕВНЕНО ПРОТИСТОЯТИ РОСІЇ»

— НАТО відгукнулося на дії Росії всіма можливими дипломатичними засобами, — починає розмову Януш Боярський. — Агресивні заходи не передбачені для відновлення повноцінних відносин. Відтак НАТО має на меті збільшити взаємодію шляхом комунікації, а не конфронтації. Припинення вогню — найкраща основа для мирного вирішення проблем.

Ключовий аспект у вирішенні української кризи — це продовження переговорів, дискусій, зустрічей на дипломатичному та політичному рівнях.

Знайти мирне вирішення кризи в Україні важливо і необхідно терміново. Сильне НАТО — обов’язкова умова, якщо ми хочемо впевнено протистояти Росії. Конструктивні відносини між НАТО і Росією принесуть користь євроатлантичному співтовариству, а також усьому міжнародному порядку. Але міжнародних правил необхідно дотримуватися, а не переписувати і не порушувати їх.

НАТО відповіло на нову стратегічну реальність, спричинену незаконними діями Росії, підсиленням обороноздатності союзників у Центральній та Східній Європі та забезпеченням можливостей подальшого зміцнення, в разі необхідності, включаючи і модернізацію інфраструктури.

«НАТО РОЗРОБЛЯЄ СТРАТЕГІЮ БОРОТЬБИ З «ГІБРИДНИМИ» ЗАГРОЗАМИ»

Багато експертів вважає, що НАТО не було готове до «гібридної» війни, яку розв’язала минулого року Росія. Чому так сталося?

— НАТО готове захищати всіх союзників від будь-якої загрози, чи-то вона є традиційною, чи «гібридною». «Гібридні» загрози також впливають на економіку та кіберпростір, і щоб відреагувати на ці загрози, ми посилюємо свою координацію з іншими організаціями, включаючи й Європейський Союз. Надзвичайно важливо в такий час працювати разом з іншими важливими організаціями, оскільки ми зіткнулися з «гібридними» загрозами набагато більшого масштабу і вищого рівня інтенсивності. Росія використала обман, солдатів-посередників, спецпідрозділи без розпізнавальних знаків, трансфер обладнання під прикриттям, залякування і пропаганду, щоб приховати свої справжні наміри. НАТО розробляє стратегію боротьби з «гібридними» загрозами, але це не значить, що ми вперше стикнулися з такою проблемою. Найпершим прикладом «гібридного» способу ведення війни можна назвати троянського коня. Ситуація безперервно розвивається, тому важко робити будь-які прогнози. Але позитивні кроки однозначно були зроблені.

Які завдання ставить перед собою Коледж НАТО, щоб у майбутньому Альянс міг бути готовим до подібних сценаріїв?

— Оборонний коледж НАТО зводить разом окремих осіб та установи з різних кінців світу. Таким чином підвищується готовність до майбутнього. Розбудова зв’язків та досягнення консенсусу — головні завдання нашого коледжу. Але проблеми безпеки неминуче еволюціонуватимуть, в той час як політична криза і напруження знову матимуть місце. На жаль, ми не можемо запобігти майбутній конфронтації та трансгресії. Однак ми можемо ефективно реагувати на специфічні загрози та проблеми, які виникатимуть.

Як головна академічна установа Альянсу, Оборонний коледж НАТО слугує важливим мостом між 28 країнами-членами, програмою «Партнерство заради Миру», ініціативою «Середземноморський діалог», країнами «Стамбульської ініціативи співпраці» та нашими світовими партнерами. Через свої навчальні заходи Коледж прагне познайомити між собою людей різних культур та географічних точок. Наші курси виховують офіцерів, які мислять однаково, поділяють однакові фундаментальні ідеї, можуть спілкуватися багатьма мовами, швидко адаптуються до змін обставин і понад усе здатні активізувати діалог і партнерство у всьому світі.

Сподіваючись істотно забезпечити захист миру і безпеки в євроатлантичному регіоні у ХХІ столітті, а також у майбутньому, завдяки енергійності та спільним діям учасників наших курсів Оборонний коледж НАТО 29—30 квітня 2015 року проводитиме міжнародну дослідницьку конференцію під назвою «НАТО і нові способи ведення війни: боротьба з «гібридними» загрозами», яка стане форумом для обговорення шляхів і способів, необхідних для розвитку об’єднаних стратегій, для сприяння єдності та підтримання миру.

«НАТО — НА БОЦІ УКРАЇНИ, ЩОБ ГАРАНТУВАТИ ЇЇ СУВЕРЕНІТЕТ І НЕЗАЛЕЖНІСТЬ»

Як Коледж може допомогти виростити українську військову еліту?

— Оборонний коледж НАТО надає всі необхідні інструменти для допомоги українському військовому та цивільному персоналу розширити знання щодо подій минулого, сучасного і майбутнього.

Наш коледж — це центр інформації та знання, в якому поважають ідеї, культурні традиції та релігійні вірування. Саме тому Оборонний коледж НАТО є надзвичайно необхідним середовищем, що заохочує учасників курсу і викладачів ділитися ідеями зі своїми товаришами з усіх куточків світу.

Упродовж років багато українців мали можливість відвідувати курси і працювати в Оборонному коледжі НАТО: десятеро відвідали Вищі курси, 65 — закінчили Інтегрований курс із партнерської орієнтації. У рамках нашої Програми членства було відібрано кілька українців для проведення дослідження, яке зараз, більше ніж будь-коли, є життєво важливим джерелом інформації. Оборонний коледж НАТО упродовж останніх 15 років брав участь у Міжнародному тижні в Києві, і цього квітня ми святкуватимемо 15-річчя співпраці з Національним університетом оборони України, що відбувається в дусі дружби і взаємоповаги з основним поглядом на освіту і стратегічне мислення.

У світлі поточних подій, Коледж спрямував роботу дослідників і допоміжних ресурсів на дослідження кількох проблем, причиною яких стала українська криза. Це робить Оборонний коледж НАТО одним із найавторитетніших центрів із цієї делікатної теми.

Який месидж ви збираєтеся передати українським військовим у своїй лекції тут, у Києві?

— Основним посланням, яке я хотів би передати від НАТО, є те, що в цей дуже складний період НАТО на боці України, щоб гарантувати її суверенітет і незалежність. В рамках 15 Міжнародного тижня НАТО у Києві заплановано ще декілька цікавих лекцій, таких, як «Юридичні аспекти асиметрії та «гібридного» ведення війни», «НАТО після Вельського саміту», «Відносини НАТО й України» та інші.

В Оборонному коледжі ми не вчимо нічому, ми просто даємо учасникам наших курсів інструменти і можливості, завдяки яким вони зможуть застосовувати глобальний підхід до всіх проблем. І ми хочемо поділитися цими інструментами з українськими військовими. Такий підхід і ментальність допоможуть створити потрібну атмосферу, яка є незамінною основою для того, щоб окремі особистості могли краще пізнати одне одного, співпрацювати, обговорювати проблеми прямо і відкрито, забезпечуючи, таким чином, конструктивну роботу в напрямі вирішення української проблеми та всіх основних питань, які належать до компетенції Альянсу.

Що значить для вас як першого поляка призначення на таку посаду в Альянсі?

— Для мене велика честь стати першим польським начальником Оборонного коледжу НАТО — установи, якій моя країна глибоко віддана й яку вона цілковито підтримує. Я не так давно керую Коледжем, але я дуже щасливий і сподіваюся разом із моїми колегами продовжувати з честю нести цю відповідальність і робити все для ще більшого визнання Оборонного коледжу НАТО, який колишній генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер назвав «невід’ємною частиною нового НАТО».

Курси стратегічного рівня в нашому Оборонному коледжі гарантують, що його випускники впевнено впораються з новими проблемами, які можуть вплинути на нашу майбутню безпеку. Головною метою в нас завжди було надання учасникам курсу широкого і неупередженого бачення політичних проблем і проблем безпеки; розвиток у них гострих політичних інстинктів та важливих дипломатичних навичок. Поряд з освітою ще однією ключовою нашою спеціалізацією є розширення світогляду. Зокрема, це — просування цінностей громади НАТО, підтримка духу діалогу та співробітництва задля уникнення майбутніх кризових сценаріїв, подібних до того, з яким ми боремося зараз.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати