Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про зв’язок легітимності й доброчесності

Колумбійський генерал-майор Франциско Хав’єр Круз РІЧІ: «Українська армія заслужила свій авторитет...»
17 вересня, 19:05

Днями в Києві відбулась міжнародна конференція на тему «День виховання доброчесності Building Integrity Initiative для керівників вищої ланки: виховання доброчесності — вектор для змін».

Нагадаємо, що Проект з будування цілісності та виховання доброчесності  (Building Integrity Initiative) став результатом конференції 2007 року, організованої Економічним комітетом НАТО під час одного з засідань Ради євроатлантичного партнерства (РАЕП). На цій конференції зокрема, розглядались питання зв’язку між зниженням корупції та підвищенням ефективності менеджменту оборонних ресурсів. У рамках РЕАП, проект з будування цілісності і виховання доброчесності здійснюється відповідно до Плану заходів (Work Plan), який передбачає діяльність у десяти різних напрямках. Головними напрямками цієї діяльності визнані: розробка просвітницько-виховного модуля (education module) під керівництвом Сполученого Королівства; розробка Запитальника самооцінки (Self Assessment Questionnaire) під керівництвом Польщі та підготовка даного збірника позитивного досвіду під керівництвом Швейцарії.

А на саміті НАТО 2008 року, який відбувся у Бухаресті, проект «Будування цілісності та виховання доброчесності» було схвалено офіційно.  Зокрема, в заключній декларації цього саміту говориться, що глави держав та урядів визнають у якості першочергового завдання реалізацію «низки нових практичних ініціатив, спрямованих, у тому числі, на будування цілісності та вихованні доброчесності в оборонних організаціях...»

Серед учасників згаданої вище конференції у Києві був представник Колумбії, яка у травні цього року стала глобальним партнером НАТО — першим у Латинській Америці, директор Військового коледжу Колумбії генерал-майор Франциско Хав’єр Круз РІЧІ. Розмову з ним «День» розпочав з питання, чому пан Річі обрав саме військову кар’єру і чи тепер не жалкує про такий вибір.

— Я був дуже молодим, коли вирішив обрати військову кар’єру. Мені було тоді лише 14 років, і на той час наша країна погрузла у війні з тероризмом. Я вже 35 років перебуваю в лавах збройних сил, у яких я виріс як професіонал і як громадянин. І сьогодні я  задоволений тим, що майже все своє життя присвятив службі своїй країні.

«КОРУПЦІЯ ПОРОДЖУЄ НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ, ПРОДУКУЮЧИ ТА ЗМІЦНЮЮЧИ СОЦІАЛЬНУ НЕРІВНІСТЬ»

— Чому ви вважаєте доброчесність і боротьбу з корупцією найбільш важливими проблемами і чому ці теми стали такими нагальними зараз і зокрема у безпековій та оборонній сфері?

— На маю думку, брак доброчесності та корупція пов’язані одне з одним. Коли ми розглядаємо брак доброчесності, то натякаємо на особу, яка не має таких якостей, як відповідальність, дисциплінованість, вірність. Тому він або вона є особою, яка легко піддається підкупу і яка буде чинити корупційні дії, коли він чи вона не дотримуватиметься правових норм або етичних принципів, яким має слідувати особа.

Це дуже важливо, оскільки корупція породжує негативний вплив, продукуючи та зміцнюючи соціальну нерівність. Вона також захищає мережу співучасті між елітами, де генерується процес корупції. Щоб протистояти цій проблемі, необхідно запровадити цілісний урядовий підхід, у якому беруть участь усі міністерства та відомства, коли створення та реалізація стратегії боротьби з корупцією здійснюється всіма. Проте боротьба з корупцією повинна здійснюватися спільно і єдиним способом, базуючись на цінностях та принципах, які впроваджуються у діяльність всіх, хто має відношення до держави.

Справді ці питання стали нагальними та періодичними. Останнім часом суспільство усвідомило, що влада зосереджена у руках небагатьох, тоді як населення в цілому потерпає від нерівності та не має можливості для прогресу. Нарешті, я вважаю це питання актуальним у військовій сфері, оскільки населення має відновити віру до установи, де консолідується прозора та відповідальна армія. Військова легітимність повинна бути посилена іншими способами, завжди працюючи на користь загальних інтересів, а не на ті, які має певна кількість людей.

«БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ МОЖЕ СПРИЧИНИТИ НАЦІОНАЛЬНУ МОБІЛІЗАЦІЮ»

— А як, на вашу думку, можна загалом вимірювати доброчесність у певних областях?

— Доброчесність, якщо її розглядати з точки зору антикорупційної проблеми, пов’язана з цілком цілісним підходом до проблеми, а це означає, що ми повинні розглядати структуру, доктрину, культуру, аналіз та реалізацію. Це слід розуміти як підхід до досконалості з точки зору легітимності та прозорості, щоб протидіяти корупції.

А який вплив на доброчесність має культура вашої країни?

— Якщо дивитись на позитивний бік, то боротьба з корупцією в рамках культури країни може спричинити національну мобілізацію, тобто згуртування всієї національної влади. Йдеться про спроби атакувати або знищити загрозу, яка завдає шкоди державній безпеці (у цьому разі корупція). Така національна мобілізація може бути підтримана особами, які прагнуть забезпечити нашій країні краще майбутнє і заохочують такі цінності, як прозорість, так і фундаментальні основи боротьби з корупцією.

«У МЕНЕ БУЛА МОЖЛИВІСТЬ ДІЗНАТИСЯ ПРО ПРОФЕСІОНАЛІЗМ ТА ДОБРОЧЕСНІСТЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ»

— А що ви думаєте про Україну в цьому відношенні, зокрема доброчесність у оборонній та безпековій сфері?

— У мене була можливість дізнатися про професіоналізм та доброчесність Збройних сил України. Як і в нашій країні, ми зобов’язані цим цивільній владі, і ми поважаємо віру в демократію та внутрішній порядок нації. Українська армія заслужила свій авторитет та визнання завдяки неоціненній роботі, завжди захищаючи цілісність та суверенітет своєї країни. Той факт, що представники сфери безпеки та оборони сьогодні присутні тут, демонструє їхню зацікавленість у програмі НАТО з Будівництва доброчесності та відображає зацікавленість продовжувати досягати високі стандарти з точки зору легітимності та прозорості.

— Які, на вашу думку, рекомендації варто дати Україні для збільшення чи зміцнення доброчесності у секторі оборони та безпеки?

— Я вважаю, що для цього необхідно зробити наступне:

•  Зміцнення організаційної культури.

•  Зміцнення військових можливостей.

•  Підвищення технологічної трансформації.

•  Створення військової організації з такими характеристиками (надійна, сучасна, проста, гнучка, швидка і смертоносна).

•  Зміцнення процесів стандартизації.

•  Встановлення моделі військової освіти.

•  Використання людського таланту і компетентності.

•  Сприяння розвитку нації.

«ІНТЕРЕСИ КОЛУМБІЇ ЯК ГЛОБАЛЬНОГО ПАРТНЕРА НАТО СПРЯМОВАНІ НА ДОСЯГНЕННЯ ТРЬОХ ОСНОВНИХ ЦІЛЕЙ»

— Пане генерал-майор, чому для Колумбії було важливо стати глобальним партнером НАТО — першим у Латинській Америці?

— В даний час геополітична конкуренція заохочує держави взаємодіяти одна з одною і знаходити можливих партнерів для створення альянсів у плані нової стратегічної орієнтації для стримання загроз, які торкаються цілісності держави. За час свого існування НАТО стала багатосторонньою організацією глобальної безпеки, простором безпеки, через що Колумбія скористалась перевагою, щоб стати глобальним партнером в Латинській Америці та одним з ключових представників у таких питаннях, як безпека, оборона та демократія. Інтереси Колумбії як глобального партнера НАТО спрямовані на досягнення трьох основних цілей:

1. Сприяння обміну знаннями та досвідом у боротьбі з традиційними та нетрадиційними загрозами, на основі тісної співпраці з країнами-членами НАТО.

2. Брати участь у програмах НАТО, таких як Будівництво доброчесності, щоб поліпшити нашу легітимність.

3. Збільшити спроможність Колумбії впливати на міжнародну систему через багатосторонні канали та системи військового співробітництва (альянси).

Будучи глобальним партнером НАТО, ми можемо реалізовувати стратегії запобігання нових загроз. Ця програма надає нам можливість запровадити належну військову практику на користь оборонної системи та зробити набагато більш ефективним управління ресурсами, а також гарантувати права людини. Завдяки цій участі Колумбія може застосовувати стратегічні переваги для заохочення національних інтересів (благополуччя суспільства) та зміцнення її збройних сил, визнання та підтвердження цілісності. Нарешті, приєднання Колумбії до партнерства з НАТО являє собою потенціал високого рівня для розвитку національної безпеки та оборони.

«МИ, ВІЙСЬКОВІ, РОЗГРОМИЛИ НАЙСТАРІШЕ ТЕРОРИСТИЧНЕ УГРУПОВАННЯ В СВІТІ»

— Наскільки легко Колумбії реалізовувати доброчесність в оборонній сфері, враховуючи десятиліттям тривалу боротьбу з FARC?

— Звісно, непросто було досягти визнання прозорості завдяки програмі НАТО з Будівництва доброчесності, навіть коли збройні сили на 100% віддані перемозі над тероризмом і досягненню миру в Колумбії. Але ми це зробили, це коштувало великих зусиль чоловікам та жінкам Збройних сил Колумбії. Сьогодні ми можемо показати світові, що ми, військові, розгромили найстаріше терористичне угруповання в світі, яке пристало на мирний процес і що наші процеси залучення державних ресурсів здійснюються прозоро, надаючи народу Колумбії легітимні збройні сили, які вони заслуговують.

Нарешті, безпека та оборона є двома ключовими елементами для держави. Це спонукає нас працювати разом з іншими країнами для обмеження ризиків, небезпек або зовнішніх та внутрішніх загроз, з тим щоб сприяти міжнародному миру та стабільності. Участь Колумбії в «Програмі доброчесності в рамках НАТО» дозволила нам обмінятися знаннями щодо належної практики, яку ми використовували для зміцнення нашої доброчесності та прозорості та зосередження уваги на мінімізації корупції в наших військових установах.

Для цього ми створили організацію, яка залежить від найвищого рівня командування. Така організація називається ДАНТЕ. Ця абревіатура відноситься до назви «Дирекції з застосування стандартів прозорості у збройних силах». ДАНТЕ забезпечує превентивний підхід і стосується всіх процесів у наших збройних силах.

Колумбія була занурена в конфлікт більше, ніж 56 років. Завдяки можливостям наших збройних сил ми змогли перемогти існуючі загрози. Колумбія стала прикладом для міжнародної системи; наша країна має великий досвід, яким вона може поділитись. Особливо з вами, з ким ми поділяємо принципи та цінності, з ким ми взаємосумісні за межами колективів і в нашому способі мислення та дії. Збройні сили Колумбії, як збройні сили всіх країн-членів НАТО та партнерів, є структурами, які постійно вчаться  і вдосконалюються.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати