Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Процес не пішов...

Суд над Саддамом Хусейном затягується
01 лютого, 00:00

На сьогодні заплановане чергове засідання у справі колишнього президента Іраку Саддама Хусейна і сімох його поплічників — суду, який на самому його початку охрестили «процесом сторіччя». За три з лишком місяці процес загалом протривав лише тиждень, і деякі спостерігачі відзначають, що в цій справі іракське правосуддя таки зайшло в глухий кут, повідомляє Бі-Бі-Сі. Дедалі частіше лунають слова про некомпетентність суду і його нездатність продовжувати процес, а також про тиск на суддів. За цей час встигли заслухати лише кількох свідків. Нагадаємо, Саддама Хусейна та сімох його колишніх прибічників звинувачують у організації вбивства 148 жителів села Дуджейль, де у 1982 році була здійснена невдала спроба замаху на іракського лідера. Якщо їхню провину доведуть, їм загрожує смертна кара.

Правозахисники продовжують наполягати, що рішення американців про показове проведення суду над колишнім диктатором на його батьківщині було помилковим, мовляв, в Іраку годі сподіватися на справедливість правосуддя. Таємниче зникнення і вбивство двох адвокатів Хусейна, а також втеча з країни третього додає додаткової ваги цим аргументам. «Я вважаю, що проводити цей суд в Іраку є великою помилкою. Зараз у країні просто неможливо знайти жодну людину — суддю, юриста, прокурора — яка була б неупередженою щодо Саддама Хусейна. Вони будуть або за, або проти нього», — заявив Бі-Бі-Сі юрист Саад Джеббар. З початкового складу трибуналу з п’яти суддів залишилося тільки двоє. Раніше кілька членів іракського уряду і парламенту розкритикували голову трибуналу Різгара Аміна через, на їхню думку, зам’яке ставлення до підсудних, і він подав у відставку. «Вимога звільнення судді Різгара Аміна, яка була серед причин його відставки, це не що інше, як напад на незалежність юриспруденції», — вважає координатор програми Міжнародна справедливість при правозахисній організації Human Rights Watch Річард Дікер. Заступника Аміна усунули від виконання обов’язків, коли з’ясувалося, нібито він у минулому належав до правлячої партії Саддама — Баас. Новопризначений глава трибуналу — курд Рауф Абдель Рахман — родом з міста Халабджа, де в 1998 році загинуло п’ять тисяч осіб внаслідок газової атаки іракської армії. На відміну від свого попередника, він зайняв помітно жорсткішу позицію у веденні справи. Адвокати Хусейна наполягають, що в такій обстановці Саддам не може розраховувати на справедливий суд.

Навколосудові суперечки призвели до того, що іракська громадськість стала менше цікавитися процесом. Прямі телевізійні трансляції з зали засідань втратили значну частину своєї аудиторії. «Це просто смішно, коли кожного дня ми чуємо різні причини, через які було відкладено останнє засідання. То кажуть, що частина свідків не повернулася з Саудівської Аравії (з паломництва до Мекки. — Авт. ), то їхні свідчення не встигли попередньо внести в протокол, то новий суддя не встиг ознайомитися зі справою. Природно, що такий суд втрачає до себе повагу», — цитує багдадського студента РІА «Новости». «Багато хто в Іраку втратив інтерес до суду, оскільки люди не вірять, що він закінчиться найближчим часом», — розповів РІА «Новости» ветеран війни з Іраном Хасан Джуан. От і чергове засідання минулої неділі, ледве розпочавшись, закінчилося скандалом. Саддам Хусейн демонстративно залишив залу засідань після суперечки з новопризначеним головою трибуналу Рауфом Абдель Рахманом. Останній наказав охоронцям вивести з зали зведеного брата Хусейна Барзана Ібрагіма аль-Тікріті, колишнього керівника іракської розвідки і також підсудного. Барзан почав скаржитися на стан свого здоров’я і проігнорував зауваження судді. Хусейн теж висловив бажання вийти, а за ним вийшли всі адвокати. Суддя призначив підсудному нових захисників і продовжив засідання, але останній згодом опротестував це рішення. Адвокати Хусейна пообіцяли бойкотувати чергове засідання, якщо суддя не вибачиться перед їхнім підопічним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати