Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пристрасті після виборів

15 березня, 00:00

Непроста ситуація навколо президентських виборів у Вірменії вже почала позначатися на економіці країни. Обраний на другий термін Роберт Кочарян заявляє про початок здійснення своєї передвиборної програми, спрямованої на відновлення промисловості та створення робочих місць. Водночас спостерігається різке зниження інвестиційної активності на фондовому ринку країни.

Згідно з опублікованими Центральною виборчою комісією остаточними підсумками президентських виборів, діючий глава держави Роберт Кочарян набрав 67,4% голосів виборців, кандидат від опозиції Степан Демірчян — 32.6%, а 32367 бюлетенів визнано недійсними. Сторона, яка зазнала поразки, не хоче поступатися і тим більше змиритися. Опозиційні сили звернулися до Конституційного суду для оскарження підсумків президентських виборів. Довірена особа Степана Демірчяна — депутат парламенту Вардан Мкртчян під час засідання ЦВК, на якому підбивали підсумки голосування другого туру, назвав остаточні результати сфальсифікованими і такими, що не відповідають справжньому волевиявленню народу. Він також зазначив, що підрахунок голосів почали пізніше, ніж це вимагає закон, і за ці кілька днів можна було «замести всі незаконні сліди».

«Роберт Кочарян відняв у вірменського народу свободу та позбавив його демократичного розвитку», — скандував голова Національно-демократичного союзу Вазген Манукян на 30-тисячному мітингу в Єревані. На мітингах, що відбувалися весь тиждень після другого туру виборів, можна було почути, що представники влади шляхом погроз і шантажу примушують довірених осіб опозиції відмовлятися від своїх скарг, раніше пред’явлених за підсумками виборів.

Негативна оцінка другого туру виборів у Вірменії, зроблена місіями спостерігачів ОБСЄ та ПАРЄ, не хвилює вірменську владу. «Вибори президента Вірменії в цілому не відповідали міжнародним стандартам», — мовиться у звіті місії спостерігачів Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Ради Європи. Керівник місії Пітер Айкер заявляв, що незважаючи на відповідність виборчого законодавства Вірменії необхідним стандартам, під час виборів мали місце серйозні недоліки. Зокрема неможливість з боку ЦВК своєчасно опублікувати підсумки першого туру голосування, наповнення урн для голосування підробленими бюлетенями, небажання влади покарати винних у зафіксованих порушеннях.

Крім того, за словами Айкера, перед другим туром мали місце затримання громадян, а лідери опозиції розпалювали обстановку, попри те, що сам кандидат від опозиції закликав своїх прихильників діяти тільки в рамках закону.

Спостерігачі відзначили і невиконання державним телебаченням країни своїх зобов’язань — ТБ не виявило безсторонності та відкрито підтримувало діючого президента. Водночас місія спостерігачів відзначила й ряд позитивних явищ, таких як висока активність виборців, теледебати кандидатів, а також відсутність серйозних випадків насильства.

Голова місії спостерігачів від СНД Юрій Яров неодноразово заявляв, що вибори у Вірменії цілком відповідали всім демократичним стандартам.

«Всі зауваження (місії західних спостерігачів. — Ред. ) без сумніву, базуються на певних фактах, однак обсяг цих фактів не дає підстав для таких різких оцінок», — заявив в інтерв’ю віце-спікер вірменського парламенту Тігран Торосян. «Спостерігачі вийшли за рамки своїх повноважень, довівши таким чином, що у Вірменії вони виконували не тільки свою основну місію, але й переслідували інші політичні цілі», — відзначив він.

До оприлюднення остаточних результатів другого туру, згідно з традицією, жодна організація не виступає з будь-якими оцінками.

Перед Кочаряном, який прийняв вітання з приводу свого обрання — складні завдання. Під час його першого терміну налагодилося життя в Єревані. Тепер він просто зобов’язаний досягти підвищення рівня життя на території всієї країни. Головною серед не вирішених проблем залишається Нагірний Карабах. До речі, навряд чи політика щодо Карабаху, яку міг би запропонувати Демірчян, істотно б відрізнялася від стратегії Кочаряна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати