Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Саакашвілі не посварить Київ із Тбілісі?

Посол України розповів газеті «День», чому його викликали до МЗС Грузії
17 лютого, 11:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Призначення колишнього президента Грузії Михаїла Саакашвілі радником Президента України Петра Порошенка викликало неоднозначну реакцію в Тбілісі. Хоча нинішній глава грузинської держави Георгій Маргвелашвілі і заявив, що «поважає вибір уряду України», проте, українського посла в Грузії Василя ЦИБЕНКА запросили до грузинського МЗС. ЗМІ писали, що його саме «викликали», проте, як розповів газеті «День» пан Цибенко, «посла дружньої, братньої держави не викликають, а запрошують».

«Ми говорили про розвиток українсько-грузинської співпраці, про те, що зробить кожна зі сторін, щоб ця співпраця розвивалася успішно і динамічно», — ділиться деталями зустрічі Василь Цибенко. Звичайно, в центрі було й питання про призначення Саакашвілі позаштатним радником Порошенка.

«Я зробив акцент на тому, що Україна — суверенна й незалежна держава, яка має право приймати ті ухвали, які вважає за потрібне. Врешті-решт, це — внутрішня справа нашої країни.

По-друге, я зазначив, що Президент виходив із національних інтересів України, а також врахував великий досвід колишнього президента Грузії в проведенні широкомасштабних реформ, модернізації армії, залученні інвестицій та донорської допомоги.

По-третє, Президент упевнений, що ця ухвала не спрямована ні проти Грузії, ні проти грузинського народу і не стане перешкоджати подальшому розвиткові українсько-грузинських відносин», — розповів газеті «День» український дипломат. Він також додав, що оскільки немає ухвали суду, то кожна людина, зокрема й Михаїл Саакашвілі, «захищена принципом презумпції невинності». За словами Василя Цибенка, реакція грузинської сторони «була спокійною».

А ось на прохання прокоментувати заяву колишнього прем’єра Грузії Бідзіни Іванішвілі про те, що Україна повинна відреагувати на висунуті Грузією звинувачення Саакашвілі, посол відповів: «Багато хто говорить, виходячи з того, як він це все сприймає. І ми не повинні, принаймні на офіційному рівні, реагувати на те, хто що сказав».

Нагадаємо, в Грузії Михаїла Саакашвілі оголосили в розшук і звинувачують у ряді злочинів. Сам Саакашвілі заперечує всі звинувачення і називає це політичним переслідуванням.

Грузинський політолог Ніка ЧИТАДЗЕ вважає, що запрошення українського посла до МЗС Грузії — «негативне явище». «На жаль, нинішня влада Грузії в цьому випадкові віддає перевагу особистим політичним амбіціям, які ставляться вище, ніж міждержавні інтереси між Грузією та Україною», — вважає експерт. За його словами, такий підхід «ніяк не може слугувати розвиткові відносин між Грузією та братньою для неї Україною».

Пан Читадзе також підкреслив, що призначення Саакашвілі — «суверенне право української влади, яку декілька місяців тому вибрав народ». «Я дуже шкодую, що посла України викликали до МЗС для пояснень. Україна завжди підтримувала Грузію, поважала її суверенітет і територіальну цілісність», — додає Ніка Читадзе.

Політолог також вважає, що можливість погіршення відносин між Києвом і Тбілісі існує. За його словами, Іванішвілі «має певний вплив на грузинську владу».

Що ж до оголошення Саакашвілі в розшук. «Виникає питання: чи має рацію нинішня влада Грузії і чи справді він скоїв кримінальний злочин. Або другий варіант — влада займається вибірковим правом і в цьому разі — вона нападає на політичних опонентів. Якщо щодо когось порушено кримінальну справу, то це не означає, що ця людина злочинець і ті, хто порушив цю справу янголи з крильцями», — зазначає політолог.

Як у Грузії ставляться до того, що колишніх грузинських політиків беруть на державні посади в Україні? Пан Читадзе говорить: неоднозначно. «Дехто говорить, що вони не заслуговують на ці посади, оскільки не змогли здійснити реформи на території Грузії. Проте багато грузинів сприймає це явище позитивно: у цих людей є досвід роботи, проведення реформ і призначення цих політиків на високі посади в Україні, сприятиме проведенню реформ», — додає співбесідник «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати