Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Святкування з розмахом

Мандела відзначив день народження створенням міжнародної організації
21 липня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Екс-президент Південної Африканської Республіки Нельсон Мандела відзначив свій 89-й день народження з розмахом. По-перше, Мадібе, як називають його на батьківщині, вирішив заснувати нову міжнародну групу для розв’язання найважливіших проблем світу. До неї увійдуть колишній президент США Джиммі Картер, Кофі Аннан, який недавно залишив посаду генерального секретаря ООН, і екс-президент Ірландії Мері Робінсон (на фото зліва). На святкування прибув і колишній президент США Білл Клінтон.

Крім того, на честь дня народження в Кейптауні був зіграний показовий матч із назвою «90 хвилин для Мандели», в якому взяли участь легендарні футболісти світу Пеле, Гулліт, Веа і Ето’о. Матч, організований ФІФА, зібрав 11 кращих гравців Африки й 11 віртуозів м’яча з інших регіонів світу. Змагання команд завершилося нічиєю — 3:3. Матч відбувся на стадіоні, розташованому недалеко від в’язниці, де Мандела провів 27 років. Крім того, ФІФА прийняла до своїх лав як почесного члена південноафриканську «Футбольну асоціацію Макана», яку заснували в’язні політичної в’язниці на острові Роббен. Це стало початком кампанії ФІФА проти расизму на футбольному полі та трибунах болільників. Від імені ФІФА людині, яка стала символом боротьби з расизмом, вручили футбольну майку з цифрою 89 на спині та числом 46664 на грудях. Це тюремний номер колишнього в’язня апартеїду. Крім того, сьогодні цей номер — назва міжнародного Фонду боротьби зі СНІДом на африканському континенті.

Ще однією знаковою подією дня народження став виступ у повному складі возз’єднаної групи Spice Girls. Такий подарунок замовив сам Мандела. Це стало репетицією для самих дівчат, які обіцяли возз’єднатися в грудні.

Мандела став відомим як гарячий прихильник примирення між расовими громадами Південної Африки в дусі «убунту» — традиційних африканських принципів добросусідства й мирного співіснування, спільності гуманітарних принципів людства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати