Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Територiя Х» — штат Флорида

09 листопада, 00:00

Євген КАМІНСЬКИЙ, доктор історичних наук, зав. відділом Європи і Америки, Інституту світової економіки і міжнародних відносин:

— Події в американській виборчій системі є дивними тільки для нас, а не для американців. Дивно насамперед те, що всі футурологи і соціологи були впевнені в тому, що переможе Джордж Буш і це в умовах, коли країна переживає економічний бум і має гігантський профіцит бюджету. Адже кошти, які отримують армія, ВПК, соціальна сфера вимірюються такими цифрами, які можна порівняти з бюджетами добре розвинених держав. Крім того, були створені мільйони нових робочих місць і людина, що представляє партію, яка привела країну до такого процвітання — приречена на поразку. На мою думку, це пов’язано з тим, що відбувається накопичення позитивів і саме це починає насторожувати американців. Вони передчувають, що найближчим часом їх може чекати черговий цикл розвитку, який, як відомо, за законами економіки, «зобов’язаний» бути спадом. І мені здається, що саме це відчуття, можливо навіть неминучість спаду, і ті знання, які американці мають про економіку, привели до того, що вони вирішили обрати нового президента, що представляє іншу партію щоб попередити можливий розвиток кризи. Вони вважають, що вже сьогодні, радикально змінивши економічну політику, можна запобігти можливій кризі. Саме тому багато американців і віддали перевагу Д. Бушу. Другий дивний момент в тому, що на цих виборах на виборчі дільниці прийшла безпрецедентна кількість виборців. Третє, що може здивувати нас, але не прагматиків- американців: їм в переважній більшості подобався не інтелектуал з професорським ступенем, високоосвічена людина, а простий «свій хлопець», що вміє випити, що знає, як робити гроші, що говорить простою мовою. І четвертий момент, на який необхідно звернути увагу, можливо американці хотіли, щоб у них в країні сталося щось безпрецедентне, наприклад, щоб син президента став президентом через вісім років.

Що стосується застосування американської виборчої системи в Україні, то, на мій погляд, це абсолютно неможливо. Оскільки така система може бути застосована тільки в федеративній державі, оскільки голосування не по всій країні, а по окремих штатах зрівнює їх в політичному смислі. Якщо ж спробувати ввести таку систему в унітарній державі, то це може викликати федералізацію, в якій слабка в економічному значенні країна не може бути зацікавлена. Крім цього система виборів президента в США має дуже сильну історичну традицію.

Олексій ПЛОТНІКОВ, доктор економічних наук, професор, зав. відділом міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин:

— Ці вибори відрізняються, передусім, тим, що вони, напевно, перші з 1960 року, коли не було явного фаворита — Джордж Буш і Альберт Гор «йшли» дуже щільно і не було зрозуміло, хто виграє. Це свідчить про те, що політична вага обох партій в США вирівнялася. Це досить цікаве явище, яке пов’язане, передусім, з тим, що американські виборці вже зорієнтовані на високий життєвий рівень, на економічні основи, а не на політичні переваги тієї або іншої партії. Дуже цікавим є ритуал вітання програвшим переможця — це той високий рівень символізму, який виробився за час існування американської системи. Про це може свідчити і той факт, що А. Гор пізніше відкликав своє вітання. У нас не надається значення таким символам, але у нас вони ще і не відпрацьовані. Просто в США вибори — це, здебільшого, шоу, спектакль. Для України взагалі-то не було особливої різниці в тому, чи стане переможцем Д. Буш чи А. Гор, тому що в будь-якому випадку ставлення Сполучених Штатів до України зміниться. Воно стане більш прагматичним і більш конкретним. Штати, як країна, що надає допомогу Україні, природно, буде більш жорстко контролювати питання, пов’язані з реформами і рівнем корупції. Тому оновлення влади в США може сприяти змінам у відносинах між Україною і США, однак навряд чи зміни будуть концептуальними, хоч їх і відчує наше керівництво.

Система виборів в США однозначно непридатна до України, адже їх система виборів унікальна і ніде вона не проходить по такій схемі, як в США. До того ж у нас трохи інший період демократії, є свої традиції та й Україна не є федеративною державою. Якщо щось із американської системи виборів і може бути використано в Україні, то це буде зроблено років через 100 або більше.

Володимир ПАНІОТТО, доктор філософських наук, директор Київського міжнародного інституту соціології:

— Останнім часом проблема адекватності американської системи виборів дуже жваво обговорюється в США. Хоча, на мій погляд, багато які аргументи прихильників такої є просто смішними. Серед них зустрічається навіть таке, що ніби, якщо перейти до системи прямих виборів, то підрахунок голосів буде проводитися дуже довго, може настати хаос і т. д. Однак система виборів США, як, проте, і будь-яка інша, має свої достоїнства і недоліки. На мій погляд, вона достатнім чином забезпечує реальність виборчого представництва в органах влади США, адже уявити собі ситуацію, що виграє той з кандидатів в президенти, хто отримує абсолютну меншість голосів, просто неможливо. Тобто, різниця між системами невелика. Адже якщо за А. Гора, припустимо, проголосує 52%, а за Д. Буша — 48%, а виграє Д. Буш, то різниця становитиме лічені відсотки. Нинішня ситуація говорить про те, що А. Гор і Д. Буш є рівними кандидатами і можливо при системі прямих виборів результати могли б бути іншими. Але я думаю, що результати, загалом, будуть відображати настрої і побажання населення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати