Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Узбекистан проти розслідування

21 травня, 00:00

ООН заявляє, що президент Узбекистану Іслам Карімов відкинув заклики до проведення міжнародного розслідування подій у місті Андижані. За словами Верховного комісара ООН з прав людини Луїзи Арбур, Карімов заявив ООН, що, на його думку, візиту дипломатів і журналістів до Андижана, який відбувся у середу, вистачить.

Тим часом у прес-службі президента Узбекистану Інтерфаксу повідомили, що Іслам Карімов не обговорював із генсеком ООН Кофі Аннаном питання проведення незалежного розслідування подій в Андижані під час телефонної розмови в четвер. Узбецька влада стверджує, що внаслідок трагічних подій минулої п’ятниці загинули 169 осіб. Тим часом джерело в збройних силах Узбекистану заявило кореспонденту Бі-Бі-Сі, що всього в Андижані загинули не менше 500 осіб. У четвер урядові війська взяли під свій контроль місто Кара-Суу, розташоване поруч iз Андижаном. Після подій минулої п’ятниці жителі Кара-Суу скинули місцеву адміністрацію.

Близько тисячі узбецьких військових ввійшли до міста, через яке проходить кордон із Киргизстаном. Відомо, що лідер повстанців Бахтійор Рахімов і кілька його соратників арештовані. Повідомляється про кілька вибухів та стрілянину, проте, судячи з усього, обійшлося без кровопролиття. Представник ООН Луїза Арбур в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявила, що короткий і суворо проконтрольований візит дипломатів та преси до Андижана не може замінити «професійну міжнародну місію, що діяла б незалежно». «Я просто сподіваюся, що президента Узбекистану можна переконати в тому, щоб він дав зелене світло прозорому процесу — в інтересах його народу та міжнародної спільноти», — сказала вона. Вона також стримано відреагувала на дані про те, що в Андижані були вбиті до тисячі мирних жителів. Із таким твердженням спільно виступили Міжнародна Гельсінська федерація з прав людини та Товариство з прав людини Узбекистану. Проте Луїза Арбур сказала: «На цей час я не маю доступу до незалежної інформації, і саме тому я думаю, що нам треба продовжувати наполягати на професійному втручанні».

Заворушення почалися минулого тижня після того, як група людей взяла штурмом в’язницю Андижана та звільнила 23 підприємців, звинувачених в ісламській екстремістській діяльності. Ці люди приєдналися до масштабної демонстрації, на яку, як зазначають кореспонденти, вийшли люди, протестуючи проти бідності та безробіття. Місцеві жителі кажуть, що війська почали безладно стріляти по натовпу. Влада наполягає на тому, що серед мирних жителів ніхто не загинув, і що вбиті були лише ісламські бойовики, які організували, за їхніми словами, акцію протесту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати