Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вимоглива підтримка

Лондон хоче бачити в Україні продовження реформ
01 березня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Перспектива приєднання України до Європейського Союзу і реформи. Ці два питання були ключовими на переговорах державного міністра Великої Британії у справах Європи Джеффа Хуна з найвищими українськими посадовцями в Києві. Характерно, що на першому питанні акцентувала увагу здебільшого українська сторона, а на другому — британська.

Під час зустрічі з британським міністром тему перспективи вступу України до Європейського Союзу порушив прем’єр-міністр Віктор Янукович. При цьому український прем’єр наголосив, що для України важливо цю перспективу закласти в нову угоду між Україною і ЄС. Говорячи про євроінтеграційні прагнення України, Янукович сказав, що цей процес супроводжується ухваленням низки рішень, спрямованих на поліпшення ситуації в економіці й соціальній сфері. Як повідомила прес- служба Кабміну сторони, український прем’єр також обговорив з британським міністром перспективи євроатлантичної інтеграції України, зокрема, необхідність поліпшення інформованості українського населення про історію, цілі й завдання НАТО.

На відміну від голови уряду, під час зустрічі з британським міністром Президент України Віктор Ющенко акцентував увагу на незмінності курсу Києва на європейську і євроатлантичну інтеграцію і на тому, що наша держава неодмінно досягне поставлених перед собою стратегічних цілей у цьому напрямку. При цьому глава держави висловив сподівання на успішний перебіг переговорів щодо укладення нового базового договору між Україною та ЄС, відзначивши, що Україна та Велика Британія мають спільне бачення цього документа. У цьому контексті Віктор Ющенко наголосив, що Європейська політика сусідства сприймається в Україні виключно як допоміжний інструмент для реалізації своєї євроінтеграційної політики, а не як нові рамки відносин. Президент також висловив сподівання на успішне укладення угоди щодо спрощення візового режиму між Україною та ЄС. Голова держави окремо відзначив, що успішність євроінтеграційної політики України є ключовим елементом здійснення демократичних перетворень у нашій державі.

Велику Британію, схоже, не треба багато переконувати в тому, що Україна в майбутньому може стати членом євроспільноти. «Велика Британія є найбільшим у ЄС прихильником продовження розширення євроспільноти. Тому на всіх зустрічах я чітко повторював: ми віримо ,що для України та інших країн, які бажають вступили до ЄС, двері мають залишатися відкритими, при умові що ці країни продовжують іти шляхом реформ», — сказав Джефф Хун на прес- конференції в британському посольстві. Востаннє британський міністр був в Україні у 2002 році і тепер на власні очі переконався в тому, якого величезного прогресу досягла за цей час Україна. «Ми у Великій Британії дуже захоплюємося зусиллями, які робить ваша країна на шляху демократії і верховенства права», — підкреслив він.

Щоправда, пан Хун не дав чіткої відповіді на запитання кореспондента «Дня», чи може Україна розраховувати на підтримку Великої Британії, щоб у нову розширену угоду про співпрацю між Україною і ЄС була включена перспектива членства нашої країни в ЄС. «Велика Британія сильно підтримує Україну в її європейських прагненнях. І чим більшого прогресу Україна досягне на шляху реформи ключових інститутів, тим краще. Ми вважаємо, що у будь-якому разі такі реформи важливі для України. Щодо перспектив і нової розширеної угоди між Україною і ЄС можна сказати, що ця угода буде досить всеосяжною. Ми вважаємо, вона буде потужним механізмом для України і дозволить їй гармонізувати своє законодавство із законодавством ЄС і вести діалог на дуже високому рівні», — сказав британський міністр.

Торкаючись питання боротьби за повноваження між Президентом і прем’єр-міністром, і чи відповідає це демократичним засадам, пан Хун відзначив, що у будь-якій країні час від часу виникають труднощі політичного чи конституційного характеру. «Але головне, щоб це не гальмувало реформи, демократичний процес, щоб не ставало на заваді верховенству права, і дуже важливо, щоб в Україні тривали зміни», — наголосив він.

Державний міністр Великої Британії у справах Європи зробив особливий наголос на необхідності продовження реформ і досягнення поступу у цьому напрямку . «Для України життєво важливий прогрес на шляху реформ, якщо вона планує реалізувати свої євроінтеграційні прагнення. Але у будь-якому разі продовження цих реформ і повага до демократії, до верховенства права важливі, незалежно від членства в ЄС. Інші країни хотіли б мати стосунки з Україною, вести бізнес. Але їм потрібно мати довіру до цієї країни і бачити, що в ній дотримуються верховенства права. І саме тому, на мою думку, в інтересах України займатися програмами реформ незалежно від того, чи це автоматично веде до членства в ЄС», — підкреслив пан Хун.

Чи дослухаються порад британського міністра в Україні, покаже час. Однак, мабуть вже зараз має насторожувати те, що український прем’єр більше говорить про перспективу членства України в ЄС і бачить євроінтеграцію через «економічну і соціальну» призму. З іншого боку, український Президент, який розглядає успішність євроінтеграційної політики України через призму демократичних перетворень, фактично не має впливу на її реалізацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати