Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європа на порозі дипломатичної ганьби!

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро КУЛЕБА про — ймовірне повернення російської делегації в ПАРЄ
20 червня, 19:00
ФОТО REUTERS

На літній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбуватиметься наступного тижня в Страсбурзі, може статися досить неприємна для нашої країни подія — повернення російської делегації. Нагадаємо, що в квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши росіян права голосу після незаконної анексії Криму. Відтоді ці обмежувальні заходи проти Росії кілька разів продовжували й у відповідних резолюціях асамблея знову й знову закликала Кремль повернути Крим, припинити військову агресію на Донбасі, вивести російські війська з території України. Однак поступово в Парламентській асамблеї Ради Європи почали пропонувати регламентні зміни в правила й процедури асамблеї, які могли б ускладнити процедуру збереження санкцій проти Росії.

Зокрема, напередодні весняної сесії ПАРЄ, яка відбулася з 8 по 12 квітня 2019 р. у Страсбурзі, генсек Ради Європи Т.Ягланд запропонував змінити правила Ради Європи для того, щоб повернути російську делегацію в ПАРЄ. І 3 червня регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій щодо делегацій.

«Регламентний комітет ухвалив проєкт резолюції, яка може змінити правила ПАРЄ. Голосування 24 червня на сесії Асамблеї. Це поганий варіант, який ускладнює санкційну процедуру, але повністю її не ліквідує, як того вимагали росіяни», — написав глава делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар’єв на своїй сторінці в Facebook.

Як стало відомо на спільній прес-конференції президентів України та Франції Володимира Зеленського та Еммануеля Макрона, Париж підтримує повернення російської делегації до ПАРЄ.

За словами глави французької держави, причетність Росії до Ради Європи не повинна розглядатись як санкції, оскільки від цього страждає не російська держава, а громадяни Росії. «Йдеться про приналежність Росії до правового простору і, відповідно, громадяни РФ можуть подавати позови проти Росії як держави, коли вона не дотримується прав людини. Якщо Росія вийде, буде виключена з Ради Європи — це зашкодить інтересам громадян Росії. Ми хочемо забезпечити їхню можливість відстоювати свої права», — пояснив Макрон.

Зі свого боку Володимир Зеленський наголосив: «Ми розмовляли про це з президентом Макроном. Росія наразі не виконала нічого, що мала була виконати. На мою думку, ми не можемо говорити про зняття санкцій, поки Україна не повернула повністю наш суверенітет. І санкції захищають суверенітет України. Для повернення Росії до ПАРЄ не зроблено відповідних кроків». Однак, схоже, ці аргументи української сторони не були почутими французьким колегою.

«ЙДЕТЬСЯ ПРО ФАКТИЧНУ ІНДУЛЬГЕНЦІЮ РОСІЇ»

«День» звернувся до постійного представника України при Раді Європи Дмитра КУЛЕБИ з проханням розповісти про очікування української сторони від літньої сесії ПАРЄ і щодо нового генсека, якого мають обрати цього тижня?

— Очікування від сесії тривожні. Попри те що протягом останніх трьох років вдавалося стримувати послідовні зусилля, спрямовані на безумовне повернення росіян до ПАРЄ, наші опоненти як ніколи близькі до успіху. Росія може повернутися, не виконавши вимог резолюцій ПАРЄ, ухвалених у відповідь на агресію проти України. Тобто йдеться про фактичну індульгенцію Росії. Водночас на сесії по суті вирішується питання ширше за повернення російської делегації. Це буде момент вибору, який мають зробити депутати: залишити ПАРЄ авторитетним органом, озброєним реальними механізмами впливу на порушників прав людини і верховенства права, чи перетворити її на беззбройну, скомпрометовану говорильню.

Щодо генерального секретаря, то наразі обидва кандидати мають шанси бути обраними. В кулуарах частіше згадують ім’я бельгійського міністра як майбутнього переможця голосування, але не слід скидати з рахунків і хорватського кандидата, що має свої сильні сторони.

— Можете нам розповісти детально, як саме відбуватиметься процедура повернення російської делегації? 

— У понеділок має бути проголосована резолюція, що реформує санкційний механізм. У вівторок росіяни подадуть делегацію.

У той же день вона буде оскаржена. Потім варіанти — або Асамблея розгляне оскарження в середу або в четвер.

АЛЕ: до голосування за оскарження росіяни можуть брати участь у роботі. Тому вже в середу вони можуть зайти в залу.

Чи вважаєте ви досить правомірною аргументацію французького президента Макрона, що повернення російської делегації в ПАРЄ забезпечить російським громадянам можливість звертатися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі, якщо Росія не виконує жодних рішень міжнародних судових органів?

— На жаль, для досягнення успіху в справі створення умов для повернення росіян до ПАРЄ певні поважні держави вдалися до відверто непереконливих аргументів. Як відомо, Росія має закон, що дозволяє їй не виконувати рішення ЄСПЛ, тому присутність Росії в ПАРЄ не може бути гарантією отримання російськими громадянами європейського правосуддя. По-друге, лунає аргумент, що коли не задовольнити вимоги Росії, то вона вийде з РЄ. Але сама Росія ніколи не заявляла про намір вийти з організації. Ба більше, міністр закордонних справ Лавров на нещодавній міністерській зустрічі в Гельсінкі чітко заявив, що Росія не планує виходити з РЄ. Те, що ми бачимо в Раді Європи, це лише гра слів із метою допомогти Росії за рахунок інтересів самої Ради Європи та України. Якщо нинішній план повернення російської делегації наступного тижня спрацює, це буде ганебна поразка європейської дипломатії, яку видаватимуть за елегантну перемогу. Все це світ уже проходив. На жаль.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати