Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Згадуючи Папу...

04 квітня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Католицький світ відзначив роковини смерті Папи Івана Павла II. Ватикан, де відбулася головна поминальна служба, став місцем паломництва тисяч людей. Папа Бенедикт XVI вів траурну церемонію з вікна квартири, в якій згас вогник життя його попередника рік тому. Рівно о 37-й хвилині на десяту годину вечора — мить, коли зупинилося серце Папи Івана Павла II — він благословив усіх присутніх і зізнався, що пам’ять про Івана Павла досі жива. «Він залишається в наших умах і серцях, він продовжує передавати нам свою любов до Бога й до людини, він продовжує викликати в кожному з нас, особливо в молоді, бажання творити добро й сміливість наслідувати Ісуса й його вчення», — виголосив Папа перед паломниками.

Цієї миті задзвонили дзвони в багатьох містах Польщі — на батьківщині Івана Павла II. Тут відбулися не менш масові й урочисті служби за участю перших офіційних осіб держави. У Кракові за прямою трансляцією меси з Ватикану на величезному екрані спостерігало кілька тисяч людей, а президент Польщі Лех Качиньский і прем’єр-міністр Казімеж Марцинкевич віддали шану своєму видатному співвітчизнику під час служби в одному з місцевих храмів. Не менш людно було в рідному місті Папи — Вадовицях. Велика поминальна меса відбулася й у столиці Польщі — Варшаві.

Навіть через рік після смерті Папа Іван Павло II продовжує користуватися високою популярністю серед віруючих. За даними польського посольства у Ватикані, мармуровий надгробок на його могилі в соборі святого Петра у Ватикані є місцем паломництва близько 10 тисяч людей щодня, повідомляє Інтерфакс. Утім, чи не найбільшим підтвердженням всенародної любові може бути процес канонізації понтифіка, який відбувається значно швидше, ніж це передбачають церковні правила. Цей намір озвучив теперішній Папа Бенедикт ще торік у травні. Зазвичай має минути п’ять років після смерті, перш ніж з’явиться можливість вести мову про зарахування певної кандидатури до лику святих. Схоже, Іван Павло II стане винятком зі правил. Зараз представники церкви розслідують випадок одужання від симптомів хвороби Паркінсона, на яку, до речі, страждав і сам понтифік, однієї літньої француженки після того, як вона помолилася Папі. Якщо зв’язок між молитвою й одужанням буде доведений, то Церква муситиме зарахувати Івана Павла II до числа блаженних — це остання сходинка перед канонізацією. Тим часом у Кракові у день річниці смерті Папи оголосили про офіційне завершення роботи спеціального польського церковного трибуналу, організованого для збору доказів на користь необхідності зарахування Івана Павла II до лику святих.

ДОВІДКА «ДНЯ»

26-річний понтифікат Івана Павла II став третім за тривалістю в історії Католицької церкви після правління святого Петра й блаженного Пія IX. За цей час понтифік здійснив 250 пастирських поїздок, у тому числі 104 закордонні подорожі, подолавши шлях, який більш ніж утричі перевищує відстань від Землі до Місяця. Червня 2001 року він відвідав Україну. Нездійсненою мрією для нього так і залишилася поїздка до Росії. Ще один рекорд, встановлений Папою, пов’язаний із кількістю віруючих і паломників, до яких він безпосередньо звернувся за роки свого понтифікату. Тільки в ході загальних аудієнцій у нього побували близько 17 мільйонів людей. Іван Павло II є автором понад 120 філософських і богословських праць та п’яти книг, остання з яких «Пам’ять і ідентичність» вийшла у світ напередодні його останньої госпіталізації 23 лютого 2005 року. Але головним папським «бестселером» стала книга «Переступити поріг надії» (1995), видана тиражем майже 20 мільйонів примірників. 2 квітня 2005 року 84 річний Іван Павло II помер від септичного шоку та серцево-судинного колапсу. Про це йдеться у свідоцтві про смерть, яке підписане доктором Ренато Буццонетті, главою Дирекції охорони здоров’я та гігієни Держави Ватикан.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати