Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

03 серпня, 00:00

Українці почали більше заробляти

Номінальна заробітна плата в червні 2005 року порівняно з цим самим місяцем 2004 року зросла на 36,9% і становила 823,10 гривні, що на 81,7% перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи по Україні (453 гривні). Про це, як передає obozrevatel.com, повідомив міністр праці та соціальної політики України В’ячеслав Кириленко. Міністр нагадав, що в травні 2005 року розмір номінальної зарплати становив 764 гривні. За словами Кириленка, «середньомісячна заробітна плата за січень — червень 2005 року порівняно з відповідним періодом минулого року виросла на 33,6% і становила 724,60 гривні на місяць, що на 60% перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи по Україні. Міністр зазначив, що залишається значною диференціація зарплати працівників за видами економічної діяльності. «Найвищі розміри номінальної зарплати в червні 2005 року спостерігалися в працівників, які займаються такими видами економічної діяльності: авіаційний транспорт (1727,68 гривні), фінансова діяльність (1510,42 гривні), допоміжні транспортні послуги (1194,96 гривні), що відповідно в 2,1—1,45 раза перевищує середній рівень зарплати за видами економічної діяльності по Україні», — сказав він. За словами Кириленка, зберігається диференціація зарплати за регіонами країни. Як і раніше, найвищі її розміри були в Києві (1382,40 гривні), Донецькій (969,15 гривні), Дніпропетровській (918,91 гривні) та Запорізькій (865,80 гривні) областях, де рівень номінальної зарплати перевищував на 68% середній рівень з економіки країни. Низьким залишився розмір середньої зарплати в Хмельницькій (598,77 гривні), Волинській (604,48 гривні), Тернопільській (614,86 гривні) областях, де розмір заробітної плати становить 72,7—74,7% до середнього рівня з економіки України.

Перша відставка у новій владі

Учора призупинено повноваження голови Хмельницької райдержадміністрації Леоніда Петрушка. «27 липня Леонід Олексійович сам подав заяву про звільнення з посади за власним бажанням», — повідомила для «Дня» про першу у краї відставку представника нової влади заступник голови Хмельницької райдержадміністрації Галина Гулко. Вона висловила великий жаль щодо цієї втрати. Безпартійний Леонід Петрушко прийшов у владу після помаранчевої революції із банківської установи. «Опитування населення показало його високий рейтинг», — звернула увагу Галина Гулко, згадавши, що екс-голова райдержадміністрації говорив із нею про мотиви, з яких був змушений подати у відставку. Одержав тяжку «спадщину»: у приміському районі земля дорога, була і залишається об’єктом жадань багатьох сильних світу сього. Треба було пожинати гіркі плоди від попередніх відведень ділянок під забудову і угідь для ведення рільництва. «Старі» кадри тримаються за свої посади, як тільки можуть. Не одержали повного задоволення й ті, що вважають себе «героями буремних подій». Мовляв, створилися нестерпні умови для роботи. Тому Леонід Петрушко визнав за ліпше піднестися над цими прикрими обставинами, подавши у відставку. Сам Л.Петрушко цей свій крок не коментує. «Для таких людей, як Леонід Олексійович, завжди знайдеться пристойна робота. Він — висококласний фахівець банківської справи», — говорить Галина Гулко. Вона передбачає, що пристрасті довкола несподіваної вакансії будуть гарячими: «Вже розпалилися», повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

850 київських дітей вирушили в Крим на «Поїзді здоров’я»

Учора з київського Центрального залізничного вокзалу вирушив «Поїзд здоров’я». На його «борту» 850 дітей, які потребують лікування у санаторiях Криму. Пункт призначення «Поїзда здоров’я» — Сімферополь, звідки діти будуть відправлені в санаторії Південного Берегу Криму — Алушти, Алупки, Ялти та ін. Критерії, за якими діти отримували путівки, — стан здоров’я і склад сім’ї (перевага віддавалася сиротам і напівсиротам, сім’ї яких не в змозі відправити своїх дітей на відпочинок). Усі пасажири «Поїзда здоров’я» за сприяння Київської міської держадміністрації отримали безкоштовні путівки на 24 дні та — за сприяння Міністерства транспорту і зв’язку України — безкоштовний проїзд туди й назад, постіль, чай, солодощі тощо. Заразом же в рамках програми організації санітарно-курортного лікування хворих дітей санітарно-курортне лікування в різних санаторіях Криму, Закарпаття, Волинської області й ін. уже отримали понад 9000 хворих дітей столиці, а також дітей пільгових категорій, повідомляє Поліна МОЛЧАН .

За 1,5 години — 75 відсотків місячної норми

1 серпня у Кам’янці-Подільському від 16 години 40 хвилин до 18 години 10 хвилин зафіксовано 45 міліметрів опадів, що становить 75 відсотків місячної норми. «За спостереженнями від 1945 року до наших днів щось подібне в історії міста сталося тільки раз — 14 липня 2000 року. Тоді за добу випало сто міліметрів», — повідомила для «Дня» керівник групи Хмельницького обласного центру з гідрометеорології Віроніка Апполонова. Цей природний катаклізм після передостаннього дощу 24 липня стався після іншого — місто страждало від неймовірної спеки. «Температура повітря сягала 34—36 градусів тепла, чого у ці дні від того ж таки 1945-го не було», — зазначила Вероніка Апполонова. Небувала кількість опадів у найкоротший період завдала певних прикрощів городянам, які, знемагаючи від спеки, «випросили» дощу. Особливо непереливки було продавцям квітів. Їхні торговельні точки на вулицях Соборній і Грушевського залило аж до дахів — зливні споруди не «справлялися» із бурхливими потоками: букети спливали на поверхню і відносилися течіями врізнобіч. Блискавка влучила у забутий млин, що у передмісті Кам’янця-Подільського. Стародавня споруда загорілася. Швидко загасити пожежу вогнеборцям «допомогла» злива, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати