Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олімпійці показали характер

14 липня, 00:00

Iз самого початку зустріч міністра у справах молоді та спорту Юрія Павленка з олімпійцями-«відмовниками» планувалась як неформальне спілкування «за чашечкою кави» та закритими дверима. Утім, враховуючи резонанс скандалу і проповідувану новим урядом прозорість, міністр і спортсмени вирішили поспілкуватися в присутності журналістів. Ажіотаж представників ЗМІ був величезним (у вівторок у прес-центрі міністерства тільки камер спостерігалося дюжина).

Суть конфлікту полягає в тому, що кілька найвідоміших призерів та переможців Олімпіади-2004 вирішили відмовитися від призових, таким чином протестуючи проти несправедливого, на їхню думку, переслідування екс-голови НОК України Віктора Януковича. До групи спортсменів, які вирішили таким чином показати свою громадянську позицію, увійшов Ельбрус Тедєєв, Юрій Бєлоног, Ірина Мерлені, Ганна Бессонова, Ігор Разорьонов та ще кілька відомих в Україні олімпійців. До речі, уперше інформація про повернення грошей надійшла від російських ЗМІ, що вочевидь було неприємно міністру та його оточенню, які дозволили собі м’яко посварити «відмовників». Утім, міністр почав iз того, що не піддав сумніву заслуги призерів Афін та їхнє право на вже отримані грошові премії. До речі, зробив це й від імені Генеральної прокуратури, підкресливши також, що незалежно від ходу слідства, яке стосується їхньої виплати, вони матимуть право залишити ці гроші у себе. Офіційна позиція Генпрокуратури на рівні заступника генпрокурора на момент зустрічі у вівторок звучала саме так.

Узагалі в провину Януковичу ставиться нецільове використання коштів із резервного фонду Кабінету Міністрів у розмірі 21 млн. гривень. (Це було встановлено в ході перевірки, яку проводила Рахункова палата). Постанова про підвищення премій та стипендій, за словами міністра, можливо, суперечить 27 статті Бюджетного кодексу. Втім, «олімпійські» гроші — лише один, далеко не найбільш «наваристий» із тих епізодів, які знаходяться в розробці єдиної кримінальної справи з використання грошей із фонду. Павленко не раз підкреслив, що ця справа не є політичною і що на сьогоднішній день немає встановленого факту про порушення, а лише проводиться перевірка наявності факту порушення. Жартома назвавши Тедєєва «лідером опозиції», він передав йому слово.

Ельбрус на це відповів, що є лише «лідером своєї вагової категорії у світі» і також попросив представників ЗМІ не намагатися представити цю справу як політичну. «Ми в політиці не розбираємося, і для нас дуже важливо, щоб усі це зрозуміли», — сказав він. Потім чемпіон Афін розповів про те, що зробив Віктор Янукович для спортсменів на посаді голови НОК України. Про те, як одного разу він до них приїхав на базу і після розмови та прохання про збільшення призових до рівня загальносвітових пообіцяв зробити все можливе. І зробив. Ельбрус, наприклад, був задоволений, на додаток до премії він і ще декілька чемпіонів отримали й машину.

«Він своїх обіцянок дотримався, від вас ми поки нічого не бачили», — ніби говорив наш прославлений борець-вільник. Юрій Павленко зрозумів його правильно і почав звітувати з питання, яке давно (а саме — півроку) хвилювало спортсменів. А саме — про просування указу про президентські стипендії. Виявилося, що у вівторок він був підписаний і з першого серпня призери чемпіонатів світу, Європи та Олімпіад знову ці стипендії отримуватимуть. Усього їх буде 140 для спортсменів і тренерів, від 4 до 9 тисяч гривень кожна. Виплачуватимуться вони з бюджету Міністерства молоді та спорту. Юрій Павленко довго розповідав, чому відбулося таке зволікання. Указ повинен був підписати Кучма наприкінці минулого року. Йому, звичайно, було не до цього, а після обрання Президентом Ющенка була низка бюрократичних зволікань. Тепер Павленко та його команда думатимуть, як компенсувати ті шість місяців, за які спортсмени виплат не отримували. Міністр підсумував свій виступ фразою: «Олімпійські чемпіони в приймальній не чекають», яка претендує на деяку історичну цінність, і закликав спортсменів до більш тісної співпраці. Також він запропонував створити таку експертну групу, яка складається з олімпійських чемпіонів, щоб запобігти різним проблемам у майбутньому.

Після зустрічі журналістам удалося поспілкуватися з Ельбрусом Тедєєвим. Він сказав, що загалом зустріччю задоволений, але чекатиме рішення суду, щоб прийняти остаточне рішення: «Якщо ви думаєте, що я їздив до Греції на курорт, то помиляєтеся. Я досі лікуюся після Олімпіади. Але якщо ці гроші крадені — я їх поверну. Крадені гроші я у себе не можу тримати».

Цікаво, як виходити з ситуації міністру, який усю зустріч стверджував, що виплачені премії «заслужені, але незаконні». На емоційному рівні заява ця цілком зрозуміла, але з юридичного погляду формулювання абсолютно нереальне. Хто піде на компроміс?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати