Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поверніть нам канікули!»

В Ужгороді школярі протестували під стінами міської ради
28 жовтня, 20:35

Бунт школярів та батьків почався у понеділок о 9 ранку. Під стінами Ужгородської міської ради зібралися школярі та їхні батьки, які не згодні з рішенням міської влади скасувати осінні канікули, які мали початися 28 жовтня.

Про перенесення осінніх канікул на зимовий період учнів та батьків повідомили в п’ятницю після шостого уроку, офіційна причина — економія коштів. «Сьогодні відбулося позачергове засідання виконавчого комітету. Розглядали лише питання канікул в навчально-освітніх закладах. Враховуючи сприятливі погодні умови та звернення керівників навчальних закладів міста Ужгорода та згідно з розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації, вирішено перенести осінні канікули у загальноосвітніх навчальних закладах міста на зимовий період», йдеться в оголошенні на офіційному сайті Ужгородської міської ради, яке було розміщено 25 жовтня.

Новина не тільки довела до сліз більшість школярів, особливо молодших класів, а й неабияк обурила батьків, які вже спланували дозвілля та оздоровлення дітей на період відпочинку. Так, мама першокласниці  Софійки Ольга Павлова зазначила: «Дитина розплакалася в школі і взагалі відмовилася від обіду. Так само розплакалася половина першачків у нашому класі, бо діти не можуть зрозуміти, як це — не буде канікул? Донечці всередині жовтня виповнилося 7. Тобто у школу ми пішли в неповні 7, а не, як більшість її однокласників, або в «щойно 6», або «неповні 6». Висока і розумна дівчинка, на перший погляд, підготована і морально, і фізично, але дитина страждає від розумового перенавантаження. Це з’ясувалося минулого тижня, коли пішла до невролога зі скаргами на частий головний біль дитини, який виникає нізвідки і через певний час сам собою минає. Невролог відправила до окуліста, яка, оглянувши очне дно дитини, сказала: «У неї ознаки розумового перенавантаження. Нічого, будуть канікули — відпочинете. Не навантажуйте її, хай відпочине». Отакої! А що казати про тих дітей, яким ще немає 6 років і яким навчання «не як у садочку»? Сама бачила хлопчика, який, стоячи в маршрутці і тримаючись за мамину руку... спав!!! Нехай чиновники  зберуть консиліум медиків, психологів і вчителів, а тоді зроблять висновки, чим може бути шкідливе таке рішення. Заощаджувати на дітях неприпустимо!»  Мама першокласниці налаштована рішуче і не збирається водити дитину до школи протягом тижня.

Така ж позиція і у багатьох інших батьків. Так, мама двох школярок Мирослава планує поїхати з дітьми до бабусі у село, де вже у п’ятницю, першого листопада, усією родиною будуть вшановувати  пам’ять померлих рідних та близьких. Однак чи вдасться заплановане — під великим знаком запитання.

Самі ж педагоги офіційно критикувати рішення міської влади не наважуються,  хоча поза формальностями особливо педагоги початкової школи зазначають: діти перевтомлені, їм за два місяці навчального процесу канікули дуже потрібні.

Учні вигукували гасла «Поверніть нам канікули!» і кидалтся цукерками й паперовими згортками.

Орієнтовно об 11-й годині з представниками невдоволених батьків та школярів зустрівся ужгородський міський голова Віктор Погорєлов. Він зазначив, що буде проводитися опитування батьків: якщо більшість буде проти перенесення канікул, то їх таки оголосять. Рішення пообіцяли озвучити у середу опісля чергового засідання виконкому.

Школярів така відповідь не задовольнила, разом з батьками вони кілька разів намагалися перекрити проїзд автівкам на транспортний міст, який знаходиться в центральній частині Ужгорода. Наразі мітинг тимчасово призупинили, до школи учні йти не збираються, натомість на середу планують нову акцію протесту.

Також у соціальних мережах з’являлася й інформація про те, що деякі школи були закриті зсередини, аби школярі не мали можливості вийти на протестну акцію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати