Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Яценюк-гейт,

або Коли хвіст крутить собакою
13 листопада, 00:00

Не допоміг ні мордобій, ні розбите скло, ні повернення Президента з Польщі. Арсенія Яценюка таки «пішли». Регіони цього разу підготувалися грунтовно — на випадок таємного голосування звезли практично всіх депутатів. Навіть Ахметов із Януковичем перебували десь у надрах Верховної Ради. Але їхня присутність не знадобилася — голосували картками.

За підтримку проекту «Про відкликання голови Верховної Ради Яценюка А. П. відповідно до поданої ним заяви» проголосували 233 картки депутатів коаліції, яку журналісти вже похрестили ПРКПУБЛЕЦ, в тому числі й депутат-самооборонець Доній, який примкнув до них в останній момент.

На прощальному брифінгу Арсеній Яценюк кілька разів відмовлявся відповідати на запитання, чи причетний Президент до його відставки. Посилав журналістів за коментарями безпосередньо до гаранта. Свою думку висловила прем’єр Юлія Тимошенко.

— Абсолютно очевидним для всіх політиків є те, що без прямого доручення Президента таке звільнення голови ВР не могло статися. Не потрібно шукати слюсарів та сантехніків у секретаріаті Президента і штучно винних. Безпосередню відповідальність за відставку А. Яценюка несе Президент.

Нунсівець Тарас Стецьків також не вірить у «сантехніків», які розбушувалися.

— Це абсолютно продумана комбінація, яка була схвалена Ющенком. І вона полягає в наступному: Яценюка розміняли і здали. Можливо, він потім ще щось отримає. Наступний крок — відставка уряду, потім — формування технічного уряду.

У Балоги та Ющенка наявні п’ять-шість сценаріїв. Вони зараз думають, який сценарій кращий. Якщо вони виберуть сценарій «вибори», то тоді спікером стане Лавринович, внесуть зміни до бюджету (фінансування виборів) і Лавринович все підпише. Можливий інший сценарій — утопити Юлю економічною кризою. Тоді вони не обирають спікера, паралізують парламент і Юля, пробачте на слові, вигрібає все це «...»

«Нашій Україні» зараз потрібно розірвати пуповину з Президентом. Якщо «Наша Україна» разом із «Самообороною» не об’єднається в бойову одиницю й не почне діяти самостійно, тоді вони — політичні трупи. Бо ЄЦ — це «...», — розхвилювався Тарас Степанович у розмові з «Днем».

Хто стоїть за відставкою Яценюка: Ющенко чи Балога? Мабуть, ніхто не знає, де закінчується Балога, а починається Ющенко. Недаремно Президент свого часу сказав: «Балога — це я». Ось уже дійсно — хвіст крутить собакою. Скажімо, поїхав Президент у Польщу, чому б у його відсутність не покерувати країною і не вирішити якісь питання? До того ж, терміново.

Чому Яценюка зняли саме зараз? Насправді, причини можуть бути найдрібніші та шкурницькі. Рівня комунальної кухні. Іноді не варто шукати в діях цих людей вияву якоїсь логіки й державного розуму. Те, що вчора сталося, — це не драма, а фарс.

— Мене «пішли», щоб я повернувся. Я повернуся, але вже не сюди, — заявив Арсеній Яценюк на завершення свого останнього брифінгу як спікера. Як відомо, 26 квітня 2001 року майже з ідентичною фразою з посади прем’єра пішов звільнений парламентом Віктор Ющенко. Тоді майбутній Президент сказав: «Я не йду з політики, я йду, щоб повернутися».

Чи мітить Яценюк у Президенти? Цілком можливо. Принаймні, в тому, що Арсеній Петрович не пропаде, сумніватися не доводиться. На вчорашньому брифінгу він зізнався, що формуватиме нову політичну силу. Так що ця відставка може піти йому на користь.

Що буде далі? Швидше за все, якийсь час парламент працюватиме в безкоаліційному режимі, а потім або переформатування, або вибори... вже ближче до весни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати