«Зажовуємо» стреси

Українці увійшли до числа європейських націй, що найбільше страждають від надмірної ваги. За даними Інституту з проблем гігієни харчування, зайві кілограми мають 35—36% українських чоловіків, 41% українських жінок і 15—16% дітей та підлітків. Як запевняють експерти, причиною є наша бідність. Проте не бідністю єдиною...
«Зайву вагу можна розглядати з різних позицій, — розповідає доктор медичних наук, завідуючий відділом дієтології Інституту екогігієни і токсикології Петро Карпенко. — Це може бути генетично успадковане ожиріння, а може бути ожиріння, яке спричинене якимось захворюванням. Однак часто зайва вага пов’язана з нераціональним харчуванням». Причини нераціонального харчування, в свою чергу, містяться в соціально-економічних проблемах населення. Зазвичай в усіх грошей вистачає на хліб, макарони і картоплю. На щось більше — далеко не в усіх. Вищезгадувані продукти відрізняються особливою калорійністю і відсутністю біологічної цінності. Згідно зі статистикою, за останні 15 років пересічні українці стали вживати значно менше м’яса, риби, овочів, фруктів, молочнокислих продуктів. Зате картоплі і хлібобулочних виробів — у 2—2,5 рази більше. Як наслідок — порушення обміну речовин, і от ми вже не худіші за «благополучних європейців».
«Масла до каші» підливає також мода на фаст-фуди. Тривала інформаційна війна з цією пристрастю, звісно, принесла певні плоди. Але залишаються іще візки з хот-догами, які стоять за кожним рогом, шаурма, піца, різноманітні гарячі бутерброди, в тому числі й горезвісні гамбургери... Недорого, швидко і завжди під рукою — в результаті для студентів ці харчі стали основною їжею.
Свою негативну роль відіграють також малорухомий спосіб життя і... стреси. «Коли людина хвилюється, її потяг до їжі значно збільшується, — розповідає психолог Ірина Жданова, — вона може сама не помічати, що поглинає один бутерброд за іншим, коли віддається своїм тривогам та переживанням».
За ствердженням експертів, зайва вага може бути зумовлена та генетично. Традиційно українка асоціюється з пишними формами, та й наша національна кухня аж ніяк не відрізняється низькою калорійністю. «Якщо зайва вага зумовлена генетично, і людина має першу ступінь ожиріння, не завжди варто хвилюватися, — переконаний П. Карпенко, — адже у кожного своя, індивідуальна вага».
Універсальна порада, як уникнути ожиріння — їсти мало і часто, побільше рухатися, і, звичайно, стежити за хімічним складом уживаних продуктів. Адже коли ми щойно потрапили до такого непрезентабельного списку, в нас є шанс досить швидко «видряпатися» з нього. Є робота і для влади. Нагадаємо, фахівці встановили прямий зв’язок між зростанням цін на продукти харчування і зайвими кілограмами «на душу населення».