Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Атомпрофспілка обурена...

Експерт: «Знижувати й підвищувати потужність ядерних реакторів по кілька разів на добу — це злочин»
11 квітня, 16:15
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Українське ядерне товариство та Атомпрофспілка України називають «злочинною» роботу Міненерго у регулюванні атомної генерації.

Про це заявив заступник голови Атомпрофспілки, голова первинної профспілкової організації ДП НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич, під час круглого столу: «Атомна енергетика України. Маневрування — сліпий ризик чи безпечна економічна доцільність?»

«Атомпрофспілка України категорично проти нових експериментів влади з атомною генерацією. Більш того, центральний комітет Атомпрофспілки висловлює категоричні заперечення проти виконання розпорядження Міненерго з освоєння маневрування атомними енергоблоками з добовим розвантаженням до 75% номінальної потужності. Ми вже направили відповідне звернення прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку. В НАЕК «Енергоатомі» працюють висококваліфіковані фахівці, які відповідально наголошують, що «експерименти» із вирівнюванням потужності об’єднаної енергосистеми через залучення енергоблоків вітчизняних АЕС можуть призвести до катастрофи. Наші реактори сконструйовані за радянських часів й технічно не можуть постійно використовуватися для добового маневрування потужністю. Знижувати та підвищувати потужність ядерних реакторів по кілька разів на добу, як пропонує «до впровадження» Міненерго — це злочин. Небажання розглянути фінансовий план компанії для подальшого його затвердження, затягування вирішення нагальних проблем й натомість постійне втручання в господарську діяльність стратегічно важливого для вітчизняної економіки підприємства — це злочинна некомпетентність керівників Міністерства енергетики та вугільної промисловості України», — наголосив Олексій Лич.

Він висловив стурбованість намаганнями деяких можновладних осіб «проштовхнути» в «НАЕК «Енергоатом» «своїх людей».

«Деякі особи намагаються будь якими способами «проштовхнути» на керівні посади в «Енергоатом» менеджерів т. зв. «нового покоління» — без відповідної освіти й без досвіду роботи в атомній енергетиці. Наші чиновники, попри міжнародні вимоги та всупереч законодавству, приймають рішення щодо керівництва атомною галуззю, керуючись виключно бажанням мати «свою зручну команду», не беручи до уваги й не враховуючи всіх можливих катастрофічних наслідків як для України, так і для всього світу!» — заявив Лич.

За його словами, призначення непрофесіоналів на будь-які посади в «Енергоатомі» становить пряму загрозу безпеці атомної енергетики України, а також викличе закономірну критику таких світових ядерних організацій, як МАГАТЕ та Всесвітня асоціація операторів АЕС.

Атомпрофспілка вже направила лист Президентові України Петру Порошенку з вимогою недопущення ухвалення невиважених рішень щодо управління атомною енергетикою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати