Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аудит «бідності»

Мінфін перевірить доходи громадян, які отримають субсидії на оплату житлово-комунальних послуг
02 лютого, 10:05

Близько 5 млрд грн — саме таку суму в бюджеті на цей рік планує заощадити Мінфін за рахунок проведення аудиту та верифікації соціальних виплат громадянам.

Фахівці громадської організації «Публічний аудит» проаналізували, з якими змінами зіткнуться українці під час так званої нормалізації системи соціального захисту та аудиту виплат.

За минулий рік напрацьована колосальна інформаційна база субсидіантів — це 5,4 млн домогосподарств, або близько 16 млн українців, тобто більше третини населення країни. Тепер, завдяки нещодавно внесеним змінам до Закону «Про банки та банківську діяльність», Мінфін отримав право щодо всіх них отримувати інформацію, яка належить до банківської таємниці. Тепер усе, що стосується обслуговування рахунків фізосіб, операцій за ними, — фактично безперешкодно опиниться у віданні цього відомства.

«Тобто спочатку держава за рахунок масового оформлення заяв та декларацій на отримання субсидій отримала відомості про членів сім’ї та власника домогосподарства, узагальнила ці відомості в єдину інформаційну систему, а далі синхронізує паралельне функціонування Єдиної інформаційної системи з даними інформаційних систем ДФС, ПФ, фондів соціального страхування та доповнить відомостями про рух коштів за наявними в осіб, які отримують пільги та субсидії, рахунками із банківських установ, про їхній фактичний матеріальний стан та стан витрат», — вказує заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

«2016 року на соціальну сферу чекає досить серйозний аудит усіх виплат, який підвищить ефективність соціальних програм в Україні», — про це в ефірі «5-го каналу» наприкінці грудня 2015 року заявив міністр соціальної політики України Павло Розенко. — Тобто кошти гарантовані, програми будуть реалізовуватись, але по кожній соціальній програмі ми будемо проводити досить серйозну інвентаризацію особових справ тих людей, які отримують допомогу».

Власне, підтвердженням цього слугує лист про наміри України до МВФ, який інформує, що для підтримки запланованих соціальних реформ у травні 2016 року буде створено централізовану систему моніторингу характеристики домогосподарств, що беруть участь у програмах пільг і субсидій на оплату ЖКП, яка міститиме інформацію про кількість отримувачів, дохід та суму субсидій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати