Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бізнес закликає ухвалити законопроєкт №5655 та зламати корупційні схеми у сфері містобудівного контролю та нагляду

07 грудня, 15:57
Фото з архіву "Дня"

Багато років бізнес різних галузей економіки потерпає від системної корупції та бюрократії під час роботи з дозвільною документацією при будівництві. Система державного архітектурно-будівельного контролю в Україні була і залишається однією з найбільш корумпованих сфер, зазначається у зверненні Української Ради Бізнесу (УРБ) на адресу Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Першої віцепрем’єр-міністерки – міністерки економіки Юлії Свириденко і голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.  

Назріла потреба суттєвого реформування та перезавантаження системи містобудівного контролю та нагляду, наголошують автори звернення.

«Український бізнес закликає Кабінет міністрів та український Парламент у цей складний воєнний час не зволікати із прийняттям важливих для країни системних рішень та до кінця 2022 року прийняти законопроєкт №5655 у другому читанні, позбавити бізнес зарегульованості та корупційності при контролі будівництва», - йдеться в документі. 

Фахівці Української Ради Бізнесу детально проаналізували проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» №5655 та зазначають, що він створить підґрунтя для усунення корупційних ризиків у сфері містобудівної діяльності, сприятиме покращенню інвестиційного клімату та вплине на розвиток будівництва в цілому.

«Світовий досвід демонструє, що немає ліпшого способу боротьби з корупцією - ніж створення конкурентного прозорого ринкового середовища, розумна регуляція та автоматизація надання послуг у відповідній сфері. Тому важливим аспектом реформування містобудівної сфери прийняття зазначеного проєкту Закону», - зазначають в УРБ.

Переведення всіх процесів в електронну систему та запровадження автоматичного надання дозволів, сертифікатів та інших документів через цю систему - це те, чого роками чекав український бізнес, додають автори звернення.

Також реформа передбачає децентралізацію владних повноважень і розподіл функцій контролю та нагляду; позбавлення органів місцевого самоврядування дозвільних функцій та збільшення їхніх повноважень щодо незаконних забудов; підвищення відповідальності учасників будівельного процесу тощо.

«Реалізація цього проєкту забезпечить зниження корупційних ризиків при наданні адміністративних послуг, забезпечить побудову прозорої та ефективної системи містобудівного контролю і нагляду, запровадить принцип альтернативності вибору органу з містобудівного контролю», - переконані в коаліції.

Довідково.

Українська Рада Бізнесу – коаліція, яка об’єднує 104 бізнес-асоціації різних галузей економіки. На форумі, який відбувся в жовтні 2022 року, УРБ спільно з Національною бізнес-коаліцією ухвалили ТОП-10 пріоритетів українського бізнесу. 

 

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати