Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба з конкурентом

Виробник, який потрапив під «приціл» фітосанітарів: «Ми не отримували листа на підприємства чи на компанію, що у нас виявлено порушення»
14 травня, 11:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Продукцію українських птахівників тимчасово заборонили експортувати до країн Митного союзу. Таке рішення днями ухвалила Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України. Причина зупинки експорту — звернення Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду Росії за підозрою, що в продукції українських виробників м’яса курки було виявлено сальмонелу та лістерію. Тож, щоб попередити закриття сусідами східного кордону для українських птахівників, Держветфітослужба вирішила самостійно перевірити, чи справді є ці порушення.

Як розповів українським ЗМІ перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк, під підозру потрапила продукція кількох українських виробників м’яса курки: «Миронівського хлібопродукту» (МХП), «Агромарс», «Тавр-Плюс» та «Елітекс». За його словами, в продукції одного з виробників виявлено сальмонелу, іншого — лістерію, але в чиїй, він не уточнив.

Бій за російський ринок для українських виробників важливий. Ще б пак. Адже на полицях продовольчих магазинів країн-учасниць Митного союзу припадає понад половину експортних поставок вітчизняного м’яса птиці. І ця цифра зростає. За даними Держкомстату, тільки в січні-лютому 2013 року постачання м’яса птиці з України до Росії збільшилися в 6,5 разу (до 6,8 тисяч тонн) порівняно з аналогічним періодом минулого року, в Казахстан — в 2,9 разу (до 4,4 тисяч тонн).

На думку учасників ринку, нові перепони для виходу на ринок Митного союзу зумовлені бажанням його учасників захистити внутрішній ринок. Оскільки просто заборонити ввезення українського м’яса не можна, то сусіди вирішили використати механізми СОТ. Ним виявилася заява контрольних органів про підозру щодо наявності шкідливих речовин у продукції, з якою Федеральна служба з ветеринарного та фітосанітарного нагляду Росії якраз і звернулася до українських колег. Тож зараз українські фітосанітари перевіряють, чи дійсно були порушення. Уже є перші результати: Держветслужба зняла тимчасову заборону для компаній «Тавр-Плюс» та «Елітекс». Як зазначив прес-секретар Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Анатолій Осадчий, для решти компаній заборона залишається дійсною.

«День» звернувся до одного з найбільших вітчизняних виробників птиці — МХП, який також потрапив під «приціл» фітосанітарів, та попросив прокоментувати ситуацію із забороною експорту. Там відхрещуються від звинувачень. «Бісюк так і не сказав, у кого виявили ці порушення. Ми не отримували листа на підприємства чи на компанію, що у нас виявлено порушення», — сказала керівник відділу з питань роботи з інвесторами і ЗМІ Анастасія Соботюк. За її словами, якість продукції підтверджують експортні сертифікати, які видаються, коли продукція покидає підприємство. Виконання цієї норми, наголошує фахівець, контролює ветеринарна служба. «Жодна партія продукції не відпускається без форми № 2», — пояснила вона. На запитання, куди компанія продасть вироблені для ринку Митного союзу партії м’яса, Соботюк уточнила, що поставки можуть переорієнтувати на країни Азії, Близького Сходу або ж СНД. Ідеться про невеликі обсяги, зазначила вона. За словами Соботюк, до Азії та Африки збільшуються обсяги поставок і відповідно зменшуються до Росії та інших країн Митного союзу.

Ситуацію з тимчасовою забороною експорту голова асоціації «Союзу птахівників України» Олександр Бакуменко прокоментував так: «Кожна країна захищає свій ринок». Високу якість української продукції, продовжує він, підтвердили три перевірки з Єврокомісії, які засвідчили, що вітчизняна продукція відповідає європейським нормам і стандартам. За його словами, Україна свого часу аналогічно «воювала» з «ніжками Буша», які продавалися за демпінговими цінами і знищували українських виробників. Однак зараз і Україна, і Росія — учасники СОТ. Тож для захисту внутрішнього ринку використовується механізм нетарифного регулювання.

Якою буде розв’язка? На думку Бакуменка, протягом найближчих трьох-чотирьох днів проблема вирішиться. Асоціація вже провела свою перевірку і не знайшла порушень. Тепер чекають на висновки українських фітосанітарів.

На запитання «Дня», чи варто й далі продовжувати робити ставку на ринок Митного союзу, якщо з’ясується, що чергові звинувачення на адресу українських виробників неправдиві, Бакуменко відповів: «Варто. Попри те, що сьогодні Україна експортує у 24 країни м’ясо птиці й у 48 країн — яйце, гадаю, що це хороший ринок, де треба торгувати. Вся політика має прибиратися, і працювати повинна тільки економіка», — каже він. За його оцінками, потенціал експорту українського м’яса птиці в Росію становить близько 100 тисяч тонн на рік. Минулого року Україна постачила на ринок Митного союзу майже 45 тисяч тонн, заявив Бакуменко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати