Борщовий набір знову дорожчає
Експерт: Ціновий тренд на харчову продукцію залежить від утримання курсу гривніТакі дані озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко. За його словами, подорожчання відбулося через зростання цін на перець солодкий (у 1,5 разу), сала-шпиг (на 12%), м’яса (на 6,1%), часнику (на 5,3%), сметани (на 3,1%). «Загалом ціни на овочі «борщового набору» із завершенням овочевого сезону зросли на 8%. Крім вже згаданих перцю солодкого та часнику, подорожчав столовий буряк (на 1,3%). Подешевшали у порівнянні з вереснем лише капуста (на 1,2%) та цибуля (на 2,6%), тоді як ціни на решту овочів, як і інші компоненти борщу, залишилися незмінними», — пояснює Лупенко. Він також додав, що зростання цін на овочі вітчизняного виробництва стримує достатня пропозиція на ринку.
За інформацією Лупенка, найдорожче приготувати борш обходиться киянам — 18,25 гривень. «М’ясо тут дорожче на 18,6%, а овочі «борщового набору» — на 27,7%, аніж у середньому в країні. Причому капуста в Києві дорожча на 72%, столовий буряк — на 54%, картопля — на 48%, морква — на 41%, а корінь петрушки — удвічі, що свідчить про вищий платоспроможний споживчий попит у столиці», — додав він.
Тож ціни на харчові продукти поступово зростають. Чи є підстави для продовження цієї тенденції? Про це «День» запитав генерального директора «Український клуб аграрного бізнесу» Володимира Лапу:
— Зростання цін на внутрішньому ринку обумовлено головним чином девальвацією національної валюти. Саме курсові коливання є причиною інфляції, яку ми спостерігаємо як на українські, так і на імпортні товари. Тож куди далі рухатиметься ціновий тренд на харчову продукцію, залежить від утримання курсу гривні. А тут визначеності немає. На мій погляд, якщо офіційний курс становитиме 13—13,5 гривні за долар, то слід очікувати уповільнення інфляції, бо основне зростання вже закладено у внутрішні ціни. Якщо ж курс і далі «лізтиме» вгору, то це сприятиме збереженню інфляції, в тому числі дорожчатимуть і харчові продукти.