Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Через недовіру до судової системи...»

Вестмінстерський суд Лондона відмовив Україні у видачі екс-голови правління казахстанського БТА Банку
10 березня, 11:49

Юрфірма «Ілляшев та Партнери», що представляє фінустанову, нагадує, що в Україні екс-голові правління казахстанського БТА Банку Роману Солодченку загрожувало до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна на користь держбюджету.

Згідно з документом, рішення суду мотивоване недосконалістю судової системи в Україні, у зв’язку з чим, на думку суду, українська держава не може забезпечити справедливе судочинство.

«У цілому ситуація (в Україні) виглядає такою, що покращується, але коли прем’єр-міністр країни говорить, що він хоче найняти всіх нових суддів і повністю змінити існуючу систему, це не сигналізує цьому суду, що стан справ змінився суттєво», — наводить прес-служба аргументи лондонського суду.

При цьому у прес-релізі наголошується, що англійський суд не знайшов порушень у процедурі розслідування в Україні, а також встановив, що українські в’язниці відповідають вимогам Конвенції з прав людини.

Згідно з даними юрфірми, Солодченко був заарештований у Лондоні 8 січня 2015 року. Владою України екс-банкіру пред’явлено підозри з Кримінального кодексу України. Зокрема, Солодченко, а також екс-власник БТА Банку Мухтар Аблязов обвинувачуються у завданих банку збитках на загальну суму понад $6 млрд.

Діяльність Аблязова і його спільників також є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів Казахстану, Росії, Угорщини, Латвії і низки інших країн.

Раніше англійські суди вже задовольнили позови БТА проти Аблязова та його спільників на суму понад $4 млрд.

БТА Банк, який 2009 року оголосив дефолт за боргом на $12 млрд, подав серію позовів до британського суду проти Аблязова і колишнього голови правління БТА Солодченка. У своїх позовах БТА стверджує, що вони виводили гроші з банку через видачу підроблених кредитів. Самі ж Аблязов і Солодченко втекли до Лондона і заперечували всі обвинувачення на свою адресу. Аблязов також стверджував, що не порушував наказу про заморожування активів.

БТА Банк подав у Великобританії дев’ять позовів проти Аблязова й інших осіб, загальна сума всіх позовів становить близько $5 млрд.

БТА Банк було націоналізовано, а його колишнього власника Аблязова було звільнено з посади голови банку, а потім оголошено в міжнародний розшук. Щодо низки членів керівництва банку в Казахстані, Росії, Україні і Киргизії порушено і розслідуються кримінальні справи за фактами розкрадання коштів банку в особливо великих розмірах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати