Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чіпкарта як свідок зростання

20 лютого, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Лише місяць тому СЕБ Банк отримав реєстраційне свідоцтво НБУ, яке засвідчує право випуску платіжних карток Visa. А минулого тижня голова представництва Visa в Україні Антонін Єрмоленко заявив журналістам, що «СЕБ Банк уперше в Україні випустив чіпову карту, обминаючи стадію магнітної смуги».

У результаті, клієнти банку зможуть відкривати карткові рахунки з оформленням платіжних карток Visa Electron, Visa Classic, Visa Gold, Visa Business. ВАТ «СЕБ Банк» входить до міжнародної фінансової групи SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) — організацію Північної Європи, яка надає банківські послуги корпоративним клієнтам, компаніям і фізичним особам у Скандинавії, країнах Балтії, Польщі, Німеччині, Росії та Україні. Групі SEB належить понад 99% акцій банку.

За словами Єрмоленко, українські банки-члени Visa є лідерами в регіоні СЕМЕА із переходу на чіпову технологію. Вже на сьогоднішній день 21 український банк провадить емісію чіпових карток Visa, які дозволять поєднувати платіжну функцію картки із соціальною, транспортною, а також програмами лояльності — всім тим, що є необхідним для клієнтів кожного банку.

За результатами третього кварталу 2006 року, в Україні було емітовано понад 18 мільйонів карток Visa, а за рік кількість карток збільшилася на 63%. Чіпова технологія дозволяє підвищити рівень безпеки розрахунків за допомогою картки як для клієнтів, так і для банків і торгових підприємств. «Безпеку у використанні карт гарантує пін-код, яким підтверджується кожна операція, — уточнює директор департаменту електронних банківських послуг СЕБ Банку Гедімінас Валанчюс. — Також доступ до картки можна блокувати за допомогою телефонного SMS-повідомлення. До того ж, в Україні діє інтернет-банкінг, який як система розвиватиметься й надалі, а це набагато дешевше».

Емісія карток Visa в СЕБ Банку відбуватиметься у два етапи. З 12 лютого клієнти можуть оформляти кредитну карту Visa Gold. У найближчому майбутньому будуть запропоновані ще кілька видів платіжних карток Visa: Visa Electron, Visa Classic, Visa Business. До того ж, картка Visa Classic, за бажанням клієнтів, випускатиметься як дебетова, так і кредитна.

Згідно із даними третього кварталу 2006 року, річний оборот по картках Visa в Україні становив $13,9 мільярда. Це стало значним внеском у розвиток української економіки, а також показником зростання довіри споживачів до карткових продуктів Visa як безпечного та зручного способу оплати товарів і послуг.

За словами керівника підрозділу Групи SEB «Нові ринки» голови Спостережної ради ВАТ «СЕБ Банк» Матса Кьяєра, — 2006 рік найкращий в історії банку. Операційний прибуток перевищив показник 2005 року на 39%. «Ми задоволені співпрацею з Україною, цього року збираємося розширити тут нашу діяльність. Зараз ми визначаємо зростання України на рівні 7% і продовжуємо впроваджувати нові продукти», — наголосив фінансист.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати