Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому українська яловичина застряє в зубах?

24 червня, 00:00
Чому чимало американців люблять холодну телятину на сніданок? Тоді коли ту, яка продається в нас, за їхніми мірками взагалі споживати не можна. 

Починаючи з 1960 по 1985 роки у США цілеспрямовано почали скорочувати чисельність молочного стада. Водночас почало стрімко зростати м’ясне поголів’я. За 25 років воно збільшилося з 15,7 до 35,4 мільйона. Складається м’ясне стадо саме із тварин м’ясної, спеціально виведеної породи. М’ясо дійних корів вважається непридатним для харчування. Як, проте, й м’ясо курей-несучок. Там воно переробляється на м’ясокостяне борошно. А в нас молочне стадо значно перевищує м’ясне. До того ж складається далеко не з чистих м’ясних порід. Тут і криється розгадка якості нашої яловичини.

Тим часом ми маємо м’ясні «Українську», «Волинську», «Знам’янську» породи. Остання взагалі мало кому відома. Вона виведена на Кіровоградщині в селі Іванківці. Його стара назва Маржанівка походить від турецького слова скотарі. Місцеве КСП імені Шевченка стало базовим для виведення цієї третьої в Україні м’ясної породи. Двадцять років із господарством співпрацюють фахівці Інституту тваринництва Української академії аграрних наук. Порода виправдала надії. Бички дають приріст 2 кг за добу. Зі слів старшого наукового співробітника інституту Галини Подрєзко, генетичний потенціал породи ще до кінця не розкритий. Але її м’ясо — це якраз те, що годиться до нашого з вами столу. Воно швидше нагадує дієтичну кролятину — таке ж соковите й м’яке. Порода рентабельна. Навіть у важкому 1996-му м’ясне стадо як і раніше давало прибуток. Худоба цієї породи невибаглива до кормів, вона випасається до глибоких морозів, та й спеку переносить дуже добре. Для догляду не треба великої кількості скотарів, стадо утримується безприв’язно.Чому ж «Знам’янська» не набуває широкого поширення? Невже ми з вами не заслуговуємо на те, щоб харчуватися якісним м’ясом — до того ж недорогим, доступним і екологічно чистим?

В Іванківцях мені відповідали дуже просто: «Треба, щоб уряд нарешті звернув на нас увагу». Соромно признатися, але, виявляється, й апробації виведеної породи досі не було! Відділ наукових систем тваринництва Кіровоградського обласного управління сільського господарства, до речі, дотримується тієї ж думки: «Потрібна загальнонаціональна програма!» І тоді ми також полюбимо холодну телятину на сніданок?..

Кіровоградська область

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати