Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чим охолодити «гарячу» гривню?

11 листопада, 00:00

Після різкого падіння у четвер (на 2,5%) міжбанківські котирування в п'ятницю впритул наблизилися до позначки 5,0 грн./$1: до кінця дня вони досягли 4,96—4,98 грн./$1. У цілому за минулий тиждень вони знизилися на 7,7%.

Разом з тим, за словами дилерів, на ринку, як і раніше, очікується зниження курсу. На думку банкірів, на цьому тижні нервозність ринку збережеться і може навіть посилитися перед запланованим на 14 листопада другим туром президентських виборів.

Один із валютних дилерів вважає, що «поки йдуть вибори, валютний ринок буде лихоманити, і до якого рівня гривня може девальвувати в цей час, сказати дуже складно». Дилери також пов'язують падіння гривні з надлишком вільних гривневих ресурсів у банків, що зумовлено використанням населенням отриманих перед виборами соціальних виплат, інформують Українські новини.

Обсяг готівки в обігу в жовтні збільшився з 9008 млн. грн. до 9498 млн. грн., або на 5,4%, повідомило агентство Інтерфакс- Україна. З початку вересня досягло 912 млн. грн., або 10,6%. Усього з початку року обсяг готівки в обігу збільшився на 2340 млн. грн., або на 32,7%.

Головний радник голови Нацбанку Віктор Лисицький підтвердив Українським новинам, що збільшення готівки зумовлене погашенням урядом боргів із соціальних виплат. Однак В.Лисицький не вважає ці гроші «гарячими», тобто такими, що ведуть до інфляції. За його словами, збільшення грошових агрегатів компенсується пожвавленням ринку споживчих товарів і збільшенням промислового виробництва.

Тим часом такі пояснення не завжди підтверджуються при опитуванні експертів. Так, заступник голови правління банку «Фінанси і кредит» Вадим Чанкін у розмові з кореспондентом «Дня» відкинув версію про компенсацію девальваційних процесів пожвавленням ринку. На його думку, збільшення грошових мас в обігу тисне на гривню і сприятиме подальшому зростанню курсу долара, яке, за його словами, скоро «перейде за 5, але не далеко».

На думку доктора економічних наук Віктора Найдьонова, викид готівки на ринок є стратегічно неправильним кроком, оскільки через це інфляція буде наростати. Водночас, вважає В.Найдьонов, це доводить, що надмірне стримування грошових мас, яке призвело до утворення колосальних боргів, жодної користі не приносить, більше того, коли гроші скидаються поспішно, це інфляційно небезпечно.

Як вважає доктор економічних наук Олексій Плотников, напередодні другого туру виборів підприємства намагаються будь- які гроші конвертувати в долари, щоб вони тимчасово залишили межі країни. Найпримітивніша схема нині — передоплата за товари, які постачатися не будуть, але на час виборів ці гроші перебуватимуть за межами України. Якщо після виборів у країні складеться несприятлива ситуація для бізнесу, то гроші так і залишаться за кордоном, за іншого варіанту буде зроблено повернення передоплати. Однак за будь-якого результату виборів, упевнений О.Плотников, гривня не буде зростати, оскільки для цього немає об'єктивних передумов: тут і тиск соціальних виплат, і зовнішній борг, і економічна ситуація в країні.

Президент корпорації «Енран», уповноважений з питань підтримки підприємництва у м. Києві, Микола Георгієвський сказав «Дню»: «Справді, є зростання ВВП за рахунок національної продукції, головним чином пов'язаної з переробкою харчових продуктів. Що стосується нашого підприємства, то ми відчуваємо певне пожвавлення споживчого попиту на роздрібному ринку. Не виключено, що люди, не знаючи, що взагалі буде після виборів, панічно намагаються якось реалізувати навіть ті невеликі гроші, які в них є. Можливо, попит, що зріс, пояснюється саме цим. Щось подібне було в час після торішньої серпневої фінансової кризи. Тоді також пішли гроші, а потім стався провал...»

У п'ятницю валютні кіоски в Києві практично не вели продажу долара, хоча біля кожного з них товклися якісь темні особистості, яким, незважаючи ні на що, вдавалося «вигрібати» з кіосків валюту, що надходила туди.

Водночас прем'єр-міністр Валерій Пустовойтенко минулого тижня виступив із різко заспокійливою заявою, спростовуючи чутки про майбутню девальвацію гривні після виборів і запевняючи, що в Нацбанку досить валютних резервів, щоб «підтримати національну грошову одиницю» (Інтерфакс-Україна).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати