Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чистка «утилізаторів»

Остап СЕМЕРАК: «Ми перевірили 35 підприємств. 25-м вже анулювали ліцензії»
24 листопада, 11:47
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

16 вересня Мінприроди розпочало перевірку всіх ліцензіатів, які працюють у сфері поводження з небезпечними відходами.

Згідно з новою постановою КМУ,  якою затверджуються критерії оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами, а також визначається нова періодичність проведення перевірок таких підприємств після проходження ліцензійної перевірки, після того, як Мінприроди перевірить суб’єктів господарювання, у подальшому частота перевірок залежатиме від ступеня ризику підприємства і становитиме від одного разу на рік — до одного разу на 5 років.

«Ринок утилізації небезпечних відходів сколихнули перевірки Мінприроди. Я б навіть сказав, що на цьому ринку відбувається 10-бальний землетрус», — написав на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» міністр екології Остап Семерак.

За його словами, із близько 300 заявлених суб’єктів господарювання, яким свого часу Мінприроди видало ліцензії на переробку та утилізацію небезпечних відходів, відомство вже перевірило 35 підприємств. 25-м — анулювали ліцензії. Ще 10 отримали рішення про усунення виявлених порушень.

«Цього замало для загальних висновків, але тренд вже очевидний», — каже Семерак.

Схеми, за якими працюють недобросовісні ліцензіати, стверджує мінстр, до неможливості примітивні.

ТРИ КАТЕГОРІЇ «УТИЛІЗАТОРІВ»

Ринок, за класифікацією Семерака, можна поділити на три категорії підприємств.

Перша: підприємство отримало ліцензію від Мінприроди, не маючи відповідної матеріально-технічної бази. Тобто, воно існує лише на папері й більше ніде. Заробляють ці підприємства, демпінгуючи на вартості утилізації. Тобто, якщо реальний утилізатор (враховуючи затрати на логістику, енергоресурси, зарплатний фонд для працівників) оцінює переробку кілограма небезпечних відходів у 5—7 грн, то «паперовий» утилізатор готовий робити це за 1—2 грн.

Друга категорія — «бутафорні» підприємства. На перший погляд, у власника підприємства все гаразд з документами і навіть є заявлена матеріально-технічна база. Щоправда, якщо не намагатися увімкнути «піч», то ніби все гаразд. Нерідко обладнання взагалі не в робочому стані, але є потрібна картинка для журналістів і громадських активістів. Мовляв, дивіться, у нас все гаразд. Про дотримання екологічних норм не йдеться.

«Саме ці «постраждалі» у судах будуть зараз доводити, що Мінприроди «душить» бізнес», — переконаний Семерак. — Певно, якби там був реальний бізнес, то він би давно вимагав від регулятора встановити технічні вимоги до обладнання, щоб почуватися впевнено за будь-якої влади та погоди. Оскільки цим ніхто до цього часу не займався, то у Національній стратегії поводження з відходами, над якою ми зараз працюємо і плануємо представити у грудні, ми пропишемо і такий момент.

Парадоксально, але у цій історії, каже міністр, найгірше працюється підприємствам — і це третя категорія— які готові працювати у відповідності до екологічних норм, вклали кошти і мають справді належну матеріально-технічну базу та документи. «Саме вони намагаються вижити серед цих монстрів тіньового бізнесу. І саме їм потрібна підтримка уряду, котрий має забезпечити однаковість умов для всіх та прогнозованість дій», — говорить Семерак.

ЯК БОРЕТЬСЯ Зі «СХЕМЩИКАМИ» МІНПРИРОДИ

Міністр розповідає: маємо кілька судових позовів саме від підприємств другої категорії, які використовують всю сліпоту української Феміди, щоб довести реальність утилізаційних можливостей. «Я звертався раніше, і зараз звертаюся до журналістів та громадських активістів, щоб вони подивилися в очі цих суддів, які можуть виносити свої вердикти не на користь суспільства та екології», — говорить Семерак.

Міністр заявляє про відкритий тиск на працівників Мінприроди. Каже, що підготували і передають про це відповідні матеріали до правоохоронних органів.

Окрема тема, за словами Семерака, — це медійний тиск. «Матеріали, здебільшого, з’являються на сумнівних ресурсах, чиї методи роботи далекі від журналістських стандартів і базуються на наклепах та перекручуваннях фактів, — розповідає Семерак. —  Щодня бачу ці матеріали в інформаційному моніторингу, але сприймаю філософськи: собака гавкає, а караван рухається у правильному напрямку».

МІНІСТР ОСОБИСТО ПРЕДСТАВЛЯТИМЕ ДЕРЖАВУ НА СУДІ

Сьогодні о 14.00 Апеляційна рада Державної регуляторної служби розгляне справу про оскарження рішення Мінприроди.

Позицію Мінприроди на цьому засіданні відстоюватиме особисто міністр. Семерак обіцяє дати чіткі відповіді на вже традиційні запитання: чому в українських лісах виявляють людські рештки, гори використаних шприців, ртутних лапм, а на аптечних прилавках — ліки, термін придатності яких давно закінчився, але «утилізатори» дали їм друге життя? Звідки беруться ріки розлитих мастил і чому в воді — вся таблиця Менделєєва?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати