Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До зими – практично готові!

Україна накопичила в підземних сховищах рекордні обсяги газу за останні п’ять років
04 вересня, 10:23
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Стратегічний запас на зиму! Україна активно наповнює газом свої підземні сховища. Нині там уже понад 18 мільярдів кубів — це найвищий показник за останні п’ять років. І зазвичай такого обсягу Україні мало б з лишком вистачити до весни. Однак ця зима буде особливою. Адже уже із січня 2020-го «Газпром» може зупинити транзит Україною. А за такого сценарію нам знадобиться на кілька мільярдів кубів більше — щоб нормалізувати роботу ГТС і не здавати позицій на переговорах з «Газпромом» про умови нового транзитного контракту.

«У даному разі йдеться про те, щоб нам витримати натиск «Газпрому», його шантаж узимку 2020 року. Для цього потрібно накопичити запаси газу в газосховищах», — пояснює президент центру глобальних досліджень «Стратегія ХХІ» Михайло ГОНЧАР.

Із цим завданням вітчизняні газовики майже впоралися. Підземні сховища на сході й у центрі країни вже наповнені. А закачування в найбільші ПСГ на заході країни триває рекордними темпами — по 70 і навіть 90 млн кубів на добу. До початку опалювального сезону в них залишилося закачати лише 2 млрд кубів. Але газовики не виключають, що зможуть навіть більше.

«Залишилося, по суті, заповнення лише трьох сховищ. В інших сховищах планові обсяги закачування вже накопичені. Дуже ймовірно, що фінальна цифра буде дуже близька до 21 млрд кубометрів», — говорить т. в. о. президента «Укртрансгазу» Сергій ОЛЕКСІЄНКО. Адже, за його словами, останнім часом газ у підземку активно закачує не лише державний «Нафтогаз», а й приватний бізнес.

«Тобто ми встановимо фактично два рекорди: і обсяги зберігання, що обліковуються за «Нафтогазом», і обсяг зберігання, який обліковується за комерційними гравцями», — додає Олексієнко.

У разі зупинки транзиту цей додатковий обсяг газу стабілізує тиск у трубі й нормалізує роботу української ГТС. Відтак побутових споживачів газу суперечка з «Газпромом» не торкнеться. І «Нафтогаз» матиме всі шанси належно захистити національні інтереси, витримавши шантаж росіян щодо нового контракту.

«Темп закачування навіть трохи вищий, аніж ми планували. Наразі ми випереджаємо графік, який ми для себе складали на початку цього року. Відповідно, я очікую, що ми зможемо виконати його повною мірою. І це означатиме, що ми будемо готові до ситуації з повним перериванням транзиту... Якщо у нас буде досить газу в сховищах і ми зможемо підтримувати достатній тиск у системі за умови відсутності транзиту — а ми плануємо саме такий сценарій і для цього сценарію розрахували необхідність 20 млрд кубометрів у сховищах на початок опалювального сезону, то ми зможемо не потрапити в пастку «Газпрому», — переконаний голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій КОБОЛЄВ.

Аргумент наповнених сховищ «Нафтогаз» планує використати уже на наступному раунді газових переговорів з Росією, що заплановані на середину вересня. Та легкої зими це все одно не гарантує. «Газпром» навряд чи відмовиться від ідеї знову перекрити трубу Україні.

«Навіть за умови наповнення наших сховищ вірогідність повної зупинки транзиту з наступного року — дуже висока, вона набагато більша, аніж 50%», — додає Коболєв. Хоча з комерційної точки зору «Газпрому» варто домовлятися з Україною, вважає глава «Нафтогазу». «Але заяви з того боку поки свідчать про інше — про небажання підписувати контракт із 1 січня наступного року. Росіяни пропонують такі умови, які для нас і для європейської сторони просто неприйнятні», — констатує Андрій Коболєв.

Отже, додаткові мільярди кубів стратегічного газового запасу ще обов’язково стануть країні в пригоді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати