Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Економічний адвокат для бізнесу

Кабмін та парламент пропонують створити стимули для розвитку експорту
01 липня, 12:22
АНДРІЙ НОВАК / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Уряд шукає варіанти, як підтримати експортерів. Наприкінці минулого тижня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Мінекономрозвитку якнайшвидше створити Раду експортерів. Відповідно до угоди про Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, така установа має запрацювати не пізніше 1 січня 2016 року. Яценюк закликав, Мінекономрозвитку вивчити «повністю всі компанії України, які здатні експортувати і завойовувати інші ринки і по кожній компанії пройтися — що для цієї компанії потрібно вирішити і в якій країні». Паралельно з цим повинні з’явитися торгові представництва в країнах — основних торгових партнерах: США, ЄС (Брюсселі), Німеччини, Франції, Китаї та на Близькому Сході. До слова, про такі представництва влада говорить уже не перший рік, але далі слів справа ще не доходила.

Однак не тільки уряд хоче бути економічним адвокатом бізнесу за кордоном. Лаври рятувальників і провідників вітчизняних підприємців міряють на себе й нардепи. Напередодні сесійного тижня кілька народних депутатів зареєстрували законопроект №2142а «Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту». Автори документа, за словами одного з них, нардепа Віктора Галасюка, хочуть зробити те, чого за 24 роки не зміг зробити жоден міністр економіки — створити потужне українське експортно-кредитне агентство (ЕКА), яке стане інструментом експансії українських виробників на закордонних ринках та економічного розвитку України. На думку Галасюка, експортно-кредитне агентство потрібне з кількох причин. Перша — українська економіка є експортно-орієнтованою і продаж товарів та послуг за кордон становить 50% ВВП. «За даними Держкомстату, обсяг експорту товарів та послуг 2014 року становив 63,9 мільярда доларів, скоротившись порівняно із 2013 роком на 14,6%, або майже на 11 мільярдів доларів», — пояснив він. Друга — програма діяльності Кабінету Міністрів України передбачає збільшення вдвічі обсягів експорту товарів вітчизняного виробництва до 2019 року. Третя, продовжує нардеп, — внесок чистого експорту у ВВП є від’ємним (!!!): —4%, тоді як аналогічний показник у європейських країнах (Німеччина, Чехія, Нідерланди) становить понад +5%, а в країнах, що динамічно розвиваються, наприклад, Сінгапурі +20%.

Оцінити експортні ініціативи уряду та парламенту «День» попросив голову «Комітету економістів України» Андрія НОВАКА:

— Рада експортерів та кредитно-експортне агентство потрібні. Їх завдання — активізувати експорт з країни. У США це роблять через діяльність Торгово-промислової палати. Ми можемо використати їхній досвід. Але, як на мене, уряду простіше лобіювати інтереси українського бізнесу через створення при посольствах окремих торговельних відділів. Бізнесу завжди потрібна допомога, як тільки-но він виходить на нові ринки. Які там умови роботи, які діють технічні правила та стандарти, експортні мита тощо — все це завдання для цих відділів.

Також потрібно запровадити експортне кредитування. Наразі в Україні діє «Укрексімбанк», який за логікою мав би кредитувати саме експортерів. Інших варіантів підняти цей напрямок немає, хіба що уряд спільно з НБУ можуть використати якийсь реальний стимул, щоб банки кредитували саме експортерів.

Який набір заходів підбере для стимулювання експортерів — відкрите питання, але воно потребує оперативної відповіді. Адже наразі експортери рятують економіку, стабілізуючи її, вирівнюючи валютний баланс і зміцнюючи гривню. Найактивніше підтримує економіку агросектор, бо саме він є постачальником валюти «номер один» зараз у країні. Хімія ж та металургія втратили свій вплив через військові дії на сході та анексію Криму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати