Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Електромережі без втрат

Експерт: «Споживач за все заплатить»
03 серпня, 10:51

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), як  повідомляє її прес-служба, вважає за потрібне перевести розподільчі електромережі України для зменшення втрат у них з напруги 6—10 кВ на 20 кВ. «Витрати електроенергії в мережах інших країн світу орієнтовно удвічі нижчі, ніж в Україні. Вирішити це питання можливо лише шляхом інвестування в розвиток мереж, зокрема, у впровадження обладнання рівня напруги 20 кВ», — йдеться в повідомленні прес-служби. Вона також інформує, що 18 липня НКРЕКП провела нараду з цього питання за участю Міненерговугілля, «Укренерго», Держенергоефективності, Держенергонагляду і представників обленерго.

Ідея, безумовно, заслуговує на увагу.  Екс-голова НКРЕ і колишній заступник міністра енергетики Зиновій Буцьо пропонують підходити до цього питання виважено. «Я б із цим питанням не поспішав, — сказав він у коментарі «Дню». — Нам потрібне чітке й послідовне попереднє дослідження ситуації. Треба поставити і вирішити питання про те, скільки це коштуватиме. Змінити рівень напруги у вищому класі — це не така вже й велика проблема. Але коли ми доходимо до ліній 35—10 кВ, то це мільйони кілометрів високовольтних ліній і, відповідно, сотні тисяч підстанцій. Буде потрібна заміна всіх трансформаторів, всіх ізоляторів, що потребує колосальних витрат».

«Сказати, що це неможливо, буде неправильно. Це можливо, — переконаний фахівець. — Але я б зробив так: узяв би один сільськогосподарський район, наприклад, на Волині чи в Закарпатті, один індустріальний, як у Запорізькій області чи на Харківщині,  і підрахував фінансові й матеріальні витрати, а також час, потрібний для такої модернізації. І тільки потім можна робити висновки. Гадаю, немає у нас енергетика, який міг би однозначно сказати: так, це потрібно чи ні, цього не потрібно робити. Водночас навіть студенти знають, що при вищій напрузі втрат у мережах  буде менше. Та все ж тут потрібен серйозний експериментальний розрахунок. Лише тоді можна буде приймати рішення».

Пропозиція перевести електромережі країни на напругу 20 кВ вважає продуктивною і головний фахівець з питань енергоефективності компанії High-tech ingineering, лауреат Держпремії в галузі енергетики Борис Костюковський. «Це нормальний, правильний захід, лише дорого коштує. Споживач за все заплатить. Іншого шляху у нас в країні немає. З’явиться інвестнадбавка до тарифу. Для того щоб все масово змінити по країні,  потрібні шалені кошти. Але річ у тім, що заплативши за інвестнадбавку, споживач буде вимушений потім платити ще й за амортизацію нового обладнання, яке ми в інвестнадбавці вже сплатили. Виходить, ми ніби двічі заплатимо за перехід на напругу 20 кВ».

«Таке рішення могло б надати поштовх економіці, але боюся, що при цьому ляже інша економіка — економіка домогосподарств. А це, у свою чергу, позначиться на споживчому попиті у всіх інших галузях і ще збільшить коло осіб, що претендують на субсидії.  Чи витримає бюджет? — запитує фахівець в галузі енергоефективності і відповідає: — Це класичний варіант «зашморга Фішера» (термін, що описує спіральне скорочення економіки). Але є й інший варіант. Під цей проект можна провести цільову емісію грошей. І ми, таким чином, не розкручуючи інфляцію, закачуємо кошти в реальну економіку, яка отримає кошти для виготовлення великої кількості трансформаторів, ізоляторів, вимикачів та іншого обладнання. З таким варіантом дійсно нагальної технічної реформи в електроенергетиці я був би згоден».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати