Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фермери з усього світу борються з епідеміями

Гусінь, що знищує кукурудзу, вже захопила чверть сільгоспугідь Китаю і скоро пошириться всією країною
13 червня, 10:08
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Увесь світ із тривогою спостерігає за торговельним конфліктом між Америкою і Китаєм. Водночас дедалі більше азіатських фермерів борються не з тарифними бар’єрами, які зростають, а з епідеміями. Спочатку африканська чума свиней накрила найбільшого виробника і споживача у світі — Китай. Загальна кількість свиней, яких, за оцінками експертів, утилізують, сягає 200 млн голів. Для порівняння, Україна має всього лише близько 6 млн голів. На експорті до Китаю здебільшого заробляють європейські фермери, яких африканська чума мало торкнулася, оскільки держава надала всі необхідні ресурси на боротьбу з нею.

Не встигли китайські свинарі оговтатися від втрат, як тут наскочила інша біда — кукурудзяна листяна совка буквально зжирає поля китайських фермерів. Звичною мовою — це вид метеликів, обертання в лялечку яких відбувається в землі і гусінь яких пожирає все на своєму шляху, особливо кукурудзу. Внаслідок того, що метелик за ніч може пересуватися на відстані понад 100 км, зупинити навалу вкрай складно.

У Китаї ця навала вже сягнула близько десяти тисяч гектарів китайських сільгоспугідь і може, на думку американських вчених, невдовзі охопити всю країну, пише німецьке видання FAZ. Спочатку гусінь напала на Америку, потім перекинулася на Африку. Через свою роздробленість і бідність африканські фермери мало використовують якісні пестициди, за що й поплатилися. На африканському континенті «армійський черв’як», як його ще називають, знищив до 70 відсотків урожаю в деяких країнах, внаслідок чого втрати становлять понад 6 мільярдів доларів. USDA у своєму звіті говорить про те, що в деяких провінціях Китаю гусінь уже захопила чверть сільгоспугідь і невдовзі пошириться всією країною. Питання часу, коли вона опиниться в Росії, а потім і в Україні. З огляду на роль агроекспорту і частки в ньому кукурудзи, наслідки для нашого агробізнесу можуть бути дуже сумними.

До чого я веду? Вибори, аналізи, стадіони і шаурма — це весело й цікаво, але час уже замислитися над реаліями. Хотілося б повернутися до професійних дискусій щодо хвороб тварин і заборони на забій тварин у господарствах населення, використання якісної агрохімії і не тільки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати