Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гроші все ще в «банках»

Експерти закликають населення на фондовий ринок
04 лютого, 00:00

Минулого року відбулося небувале до цих пір зростання прибутків населення. І хоча громадяни, зіткнувшись із інфляцією, були вимушені швидше розлучатися з вмістом своїх гаманців, ринок торжествував у передчутті надходжень. Але наскільки ефективними були рішення людей, які прагнули так чи інакше застрахувати свої гроші від знецінення, а за можливості ще й примножити?

Природно, стандартний крок — звернутися в банк — використовувався найбільш широко. Як сказав «Дню» керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький, минулого року кількість депозитів зросла на 90% проти 17% приросту 2004 року. Крім цих грошей, за його оцінками, на руках у населення залишалися ще 50 мільярдів гривень, для яких була пряма дорога на споживчі ринки. Проте цей шлях має певні наслідки. Причому не лише для ринку, який не має достатнього товарного покриття, а й для самих громадян — попит, що різко підвищився, автоматично підвищує ціну пропозиції, а отже, може інтенсивно підживлювати інфляцію.

Литвицький упевнений, що в країні прийшов час вводити додаткові інструменти, які абсорбують надмірні гроші, що є в населення. «Я за те, щоб випускати облігації для населення. Нехай це роблять банки. Тільки населення має бути дуже обережним, щоб не потрапити в халепу», — зазначає Литвицький і додає: «Нехай краще люди «виймають» гроші з долара і купують облігації».

Банки до цього готові й стараються підготувати потенційних покупців. Відомо, що в Україні поки що діють досить високі ставки депозитів, тому цінні папери внаслідок своєї ризикованості не такі привабливі. Проте, за словами голови правління «Укрсиббанку» Олександра Адарича, є надія, що найближчим часом рівень депозитів знизиться й інвестори подивляться на фондовий ринок. Разом із тим, за його оцінками, вже зараз населення, поступово розуміючи, що на депозитах багато не заробиш, починає проявляти зацікавленість до цінних паперів (як із фіксованим, так і з нефіксованим прибутком, тобто облігацій і акцій). Проте другий із цих ринків, внаслідок більшої ризикованості, поки що перебуває лише на початковій стадії. Але за прогнозом банкіра він різко зросте вже через три-чотири роки, коли закінчиться процес формування первинного капіталу. Услід за ним, відстаючи на пару років, підніметься і ринок акцій.

Тим часом, як відзначає віце- президент компанії з управління активами «Кінто» Віталій Мельничук, фізичній особі самостійно складно купити акції чи облігації підприємства або фінустанов, щоб дійсно на цьому заробити: «Треба бути торговцем цінними паперами, щоб тебе не обдурили. Громадянам треба або працювати з професіоналами, або вкладати гроші в інвестиційні фонди».

Ці організації, за оцінкою Максима Купріна, голови близької до «Укрсиббанку» компанії з управління активами, зараз можуть виявитися одним із найефективніших фінансових інструментів. Однак вмістити свої гроші в таку фінустанову можна по-різному. Як розказав «Дню» Мельничук, найбільш популярні зараз відкриті диверсифіковані пайові фонди — інструменти спільного інвестування, що дозволяють отримати близько 80% прибутку на вкладення. Більш ризиковані, але й більш доходні (рентабельність понад 100%) закриті диверсифіковані фонди, які вкладають гроші лише в акції. Різниця між ними полягає в тому, що з перших вкладник може вийти зі своїми грішми в будь-який момент, а з других — лише тоді, коли фонд припинить свою діяльність. Тому, природно, популярність таких фондів дещо нижча.

А ще громадянам в жодному разі не можна забувати про інститут недержавних пенсійних фондів, що зароджується в Україні. Перевага таких вкладень — можливість отримати додаткові пенсійні виплати. Однак нещодавній закон, який обмежив можливості НПФ розміщувати свої резерви й активи в цінних паперах і банках без рейтингу за національною шкалою, як вже писав «День», поставив ці фінансові організації в досить складне становище.

Окрім усіх цих способів чесно заробити на своїх заощадженнях, існує ще один — гра на різниці курсів на міжнародному валютному ринку Форекс. Щоправда, призначений він в основному для любителів гострих відчуттів. Але і їм варто братися за цю справу лише ґрунтовно підкувавшись — закінчивши спеціалізовані курси. Як розказала «Дню» інвестиційний аналітик компанії ФінМаркет Ірина Крилова, перспективи цього ринку не обмежені, тому що тенденції до підвищення курсів існуватимуть завжди. Однак великі й ризики, до яких, проте, частина українців завжди готова. За словами Крилової, зараз популярність ринку зросла в кілька разів. «Якщо минулого року на наші безкоштовні семінари приходило двоє-четверо людей на тиждень, то зараз це вже 25—30. Причому це не підприємці, а працюючі за наймом люди, у яких залишаються вільні гроші», — повідомила вона.

Проте як не прикро, український фондовий ринок поки що є практично в дитячому віці. Проте як відзначає Адарич, рано чи пізно й у нас почнуть працювати біржі, де можна буде ефективно провести лістинг акцій і добитися більшої ліквідності й великих доходів. Йому вторить Крилова, заявляючи, що якщо ми хочемо інтегруватися в світову спільноту, нам доведеться активно розвиватися в тому напрямку, щоб більшості населення акції, облігації й інвестиційні фонди не були таємницею за сімома замками.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати