Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

IНВЕСТИЦIЇ оминають банкірів

2013 року гроші вкладатимуть в основному в АПК та промисловість
18 січня, 11:43

Іноземні інвестори в Україні поточного року вкладатимуть свої гроші переважно в агропромисловий комплекс та промисловість, вважають фахівці. Натомість популярний дотепер банківський сектор відійде далеко назад.

«Тобто повторення 2010 року, коли більше половини інвестицій перебувало в банківському секторі, вже не буде. Причина також у тому, що самі європейські банки мають великі проблеми. Отже, вони навряд чи підтримуватимуть дочки в Україні», — говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Увесь потенціал України в прямих іноземних інвестиціях поточного року експерти оцінюють у 5—6 мільярдів доларів. В ідеалі таку суму за рік міг би залучити один тільки агропромисловий комплекс. Адже в українське сільське господарство протягом наступних 10 років можуть зайти близько 50 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій. Як прогнозують експерти, АПК залишиться чи не єдиним зростаючим експортоорієнтованим ринком України. Тому збереже до себе інтерес інвесторів.

Щоправда, 2013 року він буде ще не достатньо масштабним. На думку фахівців, 2013-го в галузь реалістично очікувати один-два мільярди доларів прямих іноземних інвестицій. Утім, навіть 5 мільярдів доларів було б недостатньо для вітчизняного потенціалу.

«П’ять мільярдів доларів, які заходять у цілому на економіку, це крапля в морі. Вона важлива, але крапля. Україна може абсорбувати на себе більше інвестицій», — вважає Устенко.

Як констатують фахівці, у світі в ринки, що розвиваються, щороку інвестують близько 300 мільярдів доларів. І поточного року провідні міжнародні інвестори очікують пожвавлення фондових ринків країн, що розвиваються. Утім, за винятком українського. На думку фахівців, 2013 року на ньому все ще зберігатиметься негативна динаміка.

Нагадаємо, компанії, які вже запустили в експлуатацію промислові виробництва в Україні, поточного року планують вкласти в розвиток ще 1 мільярд 600 мільйонів доларів. Про це заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров. За його словами, минулого року було введено в експлуатацію понад 30 таких промислових об’єктів, у які вже інвестували понад 1,5 мільярда доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати