Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iнвестиції по-американськи

Експерти «Дня» — про те, чим може вітчизняна економіка зацікавити заокеанський бізнес
29 липня, 10:54
Американсько-український бізнес-форум / ФОТО РЕЙТЕР

Нещодавно в Сполучених Шатах Америки завершився перший Американсько-український бізнес-форум. Із заяв міністрів та голови уряду Арсенія Яценюка можна зробити висновок, що незабаром до України прийде чимало інвестицій. Так, минулого тижня міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус повідомив, що американські інвестори виявили чималий інтерес до ІТ і аграрної галузі України. «В основному, американські інвестори зацікавлені у IT і аграрній галузі. Ми очікуємо, що саме ці сфери отримають найбільше західного капіталу», — сказав він.

«Інвестиційний форум, який відбувся у США, як і будь-який інший подібний захід — це виставка для того, щоб налагодити особисте спілкування між інвесторами й об’єктами інвестування, не більше», — говорить голова Комітету економістів України Андрій НОВАК. Експерт погоджується із позицію МЕРТ у тому, що найбільш цікавими для американських інвесторів, та й для будь-яких інших закордонних, можуть стати АПК та ІТ. «Ще цікавим для інвесторів сьогодні може стати енергетичний сектор. У ці три галузі в Україні можна сміливо вкладати, розраховуючи майже одразу на віддачу у вигляді прибутку. У всіх інших сферах інвестиції потрібні довготриваліші і від цього вони є більш ризикованими», — пояснює Андрій Новак.

Утім, за його словами, не варто покладатися на заяви чиновників, адже в країні досі немає належних умов для роботи закордонного інвестора. «Йдеться про податкове і митне законодавства, а також — про роботу судової системи. Якщо не буде забезпечена сприятлива для інвестора робота цих трьох галузей, інвестор не прийде навіть у найперспективнішу галузь економіки», — говорить експерт. За його оцінкою, за останній рік суттєвих змін у цих трьох сферах майже не відбулося. «Влада знову намагається працювати в «ручному» режимі, обіцяючи окремим компаніям, які прийдуть, особливі умови. Але будь-яка компанія і її керівництво розуміє, що залежати від окремого чиновника — не можна. Тому що сьогодні чиновник один, а завтра — інший і працювати потрібно буде по нових правилах. Тому без загальних законодавчих умов, сприятливих і однакових для всіх, інвестиції в Україну не прийдуть», — додає Андрій Новак.

«День» вирішив детальніше дослідити, куди ж американський інвестор може вкласти свої гроші і що може йому запропонувати український уряд.

АПК

Як стверджують експерти та урядовці, одна із найперспективніших галузей, яка може привабити закордонного інвестора, — вітчизняний агропромисловий комплекс. Як заявив минулого тижня міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, представники великого бізнесу США мають намір інвестувати близько півмільярда доларів в основні напрями аграрного сектору України, а також в аграрну логістику, сільськогосподарське і транспортне машинобудування.

Серед прикладів успішних західних інвестицій у Мінагрополітики назвали такі американські компанії, як AgCo, Cargill, Monsanto, Dupont Pioneer. За словами Олексія Павленка, вони вже працюють в Україні, а нещодавно підтвердили, що готові щорічно збільшувати свою присутність.

«Американський інвестор міг би зацікавитися портовим терміналом. Також нам було би вигідно, якби вони вкладали у виробництво комбайнів або іншої господарської техніки на території України», — говорить аналітик консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник. Серед об’єктів, в які можна в такому випадку інвестувати, експерт називає заводи в Харкові та Херсоні. Адже таким чином, вважає Колесник, можна завантажити підприємства і дати їм можливість і надалі працювати, по-друге, здешевити усю техніку для вітчизняних аграріїв.

Ще однин потенційний напрям співпраці, який міг би бути вигідним для обох сторін — виробництво біоетанолу. «Його виготовляють сьогодні в Америці. Але могли б виробляти у нас і експортувати побічний продукт — корми, адже біоетанол виробляється з кукурудзи», — пояснює Марія Колесник. Ці корми, додає вона, можна продавати як і у нас, так і експортувати, наприклад у Китай.

ІТ

Ще одна перспективна галузь для вкладання коштів — сектор інформаційних технологій. «Утім, важко сказати точно, куди саме вкладатимуть гроші американські інвестори — в аутсорсингові чи продуктові компанії. Інвестори купують те, що є і що їм подобається», — говорить член правління Інтернет Асоціації України Олександр ОЛЬШАНСЬКИЙ. За його словами, також складно спрогнозувати, чи перевозитимуть інвестори згодом окремих працівників чи цілі компанії до себе в США. Адже, як відомо, протягом останнього часу почастішали випадки, коли компанія перевозить у буквальному сенсі, всіх своїх співробітників за межі України. Причина цього, в основному, — війна на Донбасі.

«Якщо американські інвестори вкладатимуть гроші в українські компанії — це буде дуже добре. Проте потрібно зосередитися на тому, щоб ці компанії залишалися в Україні», — наголошує Олександр Ольшанський. За його словами, для цього потрібен сприятливий інвестиційний клімат, щоб інвестори залишали в Україні той потенціал, який вони напрацюють.

Отже, насамперед, переконаний член правління ІнАУ, слід звернути увагу на податкове та трудове законодавства, щоб правоохоронні органи не заважали роботі компаній. Адже, пояснює він, американському бізнесу складно зрозуміти, як можна взагалі працювати в таких умовах. «У США немає такого, щоб правоохоронні органи, коли хочуть вирішити свої питання, приходять до великої аутсорсингової компанії і паралізують її роботу. Як наслідок, компанії самі переїжджають з України», — каже Ольшанський.

Також погіршує умова роботи аутсорсингових компаній складне податкове законодавство, додає він. «Але за рік жодних суттєвих змін я не побачив», — підсумовує Олександр Ольшанський.

ЕНЕРГЕТИКА

Не менш цікавий напрямок для роботи американських компаній — енергетика. Як писав «День» раніше, одна з двох найбільших світових компаній із видобування нетрадиційного газу — американська Chevron закрила представництво Україні. Разом із тим, як заявив Арсеній Яценюк за підсумками інвестиційного форуму, американська компанія Frontera має намір побудувати в Україні термінал для постачання скрапленого газу. «НАК «Нафтогаз» уже підписав меморандум з компанією Frontera. Ця американська компанія почне будівництво LNG-термінала і постачатиме газ в Україну», — заявив голова уряду.

Також він повідомив, що американські інвестори можуть узяти участь у приватизації «Центренерго».

«В енергетиці є чимало цікавих для американських інвесторів ділянок. Але у нас є великі проблеми у законодавстві, — це їх відлякує загалом, не лише в енергетичному секторі», — говорить колишній уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки України Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ.

Ще один напрямок, по якому ми вже давно співпрацюємо із США — заміна російських тепловидільних елементів (ТВЕЛів) на продукцію компанії Westinghouse. «Ми працюємо з ними уже з 2008 року і поки що зупинилися на двох реакторах, а в Україні їх — 15. Тому вважати, що можна швидко й одразу від росіян перейти на Westinghouse — не варто, тому що кожен ТВЕЛ вимагає окремого експерименту. Перед нами вісім років експериментувала Чехія, вони відпрацювали все, але, зрештою, вони купують пальне в Росії, хоча мають відпрацьований проект із Westinghouse», — пояснює Соколовський.

Не менш цікавою є реновація старих свердловин, у чому американські компанії посідають одне із перших місць у світі, а також — будівництво заводу по ядерному пальному. «Російський проект так і не відбувся, хоча ми підписали контракт. Але, гадаю, американці зацікавлені в тому, щоб прийти до нас і будувати завод по ядерному пальному. Вони за рахунок цього покрили б багато країн в Європі, де мають інтерес», — пояснює Богдан Сколовський.

Щоби не стати сировинним придатком, підсумовує він, у кожному окремому випадку потрібно не забувати і про те, яку вигоду може отримати Україна. «Скажімо, реновація ліній електропередач. Сьогодні ми втрачаємо на цьому 12%. Для порівняння, в Польщі цей показник становить 9%, у Німеччині — 6%. Тобто, за рахунок зменшення втрати наших ліній електропередач ми можемо мати великі прибутки. Тут вартувало попрацювати із американцями, але на таких умовах, які були б нам вигідні. Але не треба їм віддавати лінії, а потім просити, щоб нам дали до них доступ», — каже Соколовський.

ІНФРАСТРУКТУРА

Одним із результатів бізнес-конференції в США стало підписання меморандуму про побудову американськими компаніями в Україні нового перевалочного термінала в порту «Южний». «Одна з найбільших американських компаній, яка має значний досвід вже роботи в Україні, це компанія Cargill, ухвалила рішення щодо додаткових інвестицій в українську інфраструктуру і будівництво термінала з перевалкою плюс 4 мільйони тонн на загальну суму близько 100 мільйонів доларів США, — заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, звітуючи перед українським парламентом тиждень тому.

«Американці є лідером з торгівлі зерном, але ми сьогодні в цій галузі становимо їм конкуренцію. Тому зрозуміло, що їм цікаво взяти під контроль збут зерна з України і контролювати ситуацію таким чином, яким вони вважають за необхідне. Як тільки будуть хороші умови, вони вкладатимуть в аграрний сектор та зернову галузь, а також у морські порти, бо це дозволяє контролювати збут. Тому проекти будівництва зернових терміналів — цілком реальні», — говорить колишній міністр транспорту Йосип ВІНСЬКИЙ.

«За попередній рік ми продали 34 мільйони тонн зерна, — продовжує він,  — і майже всі вони пішли через морські термінали. Тому, наприклад, якщо побудувати ще один термінал на 4 мільйони тонн, то це наші конкурентні можливості не послабить. Тому нам вигідно, щоб приходили компанії, які мають ринки збуту і можуть торгувати нашим зерном краще, ніж ми самі». За його словами, не можна віддавати іноземним компаніям більш ніж 10 — 15% ринку — адже це працюватиме Україні не на користь.

Що ж до інших інфраструктурних проектів, наприклад ДП «Антонов», вважає колишній міністр, його потрібно за будь-яку ціну приєднати до світового підприємства, таких як Boeing чи Airbus.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати