Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто блокує українські АЕС

Народні депутати закликають проаналізувати причини зниження виробництва «дешевої» атомної електроенергії
07 червня, 10:58
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

«Інформуємо вас про вкрай критичну ситуацію, яка склалася із гарантуванням безпеки атомних енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій», — йдеться в листі генеральному директорові Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Юкію Амано, яке зачитав журналістам народний депутат України Андрій Артеменко (Радикальна партія Олега Ляшка) й одразу поставив під ним свій підпис.

За його словами, впродовж останніх десятиліть у атомній енергетиці України нічого не робилося. «Фактично, вона перетворена на кишеню, з якої зацікавлені особи витягували мільярди гривень, й сьогодні вони не збираються зупинятися», — стверджує народний депутат. «Галузь, про яку йдеться, в сотні разів небезпечніша, ніж «гради», які незрідка ще гримлять на Донбасі», — зазначає Артеменко. У ній він бачить величезну загрозу для України.

«Атомна енергетика і ядерний комплекс — це та міна, на яку ми вже практично наступили й цокання якої ми вже фактично почули. І питання навіть не в тому, чи вибухне вона. Питання в тому — коли?», — говорить Артеменко, і хоча тут же зізнається, що згущує фарби, нагадує про Чорнобильську трагедію, «після якої Україна ховала своїх героїв».

Лист розповідає про порушення в роботі АЕС України, про позапланові відключення атомних енергоблоків, ситуацію з організацією та проведенням планових ремонтів, з продовженням терміну експлуатації станцій. Істотною проблемою є відсутність коштів для вивезення відпрацьованого палива до РФ (до речі, в «Росатомі» нещодавно заявили, що відклали вивезення відпрацьованого ядерного палива з України через проблеми з платежами). У тарифі на електроенергію, затвердженому Нацкомісією, що регулює сферу енергетики й комунальних послуг, відповідні кошти забезпечені лише на 40%, говориться в листі. Його автори побоюються, що така ситуація призведе до відновлення віялових відключень споживачів або нестабільної роботи енергосистеми України. У результаті під загрозою може опинитися енергетична безпека країни.

Автори листа повідомляють пану Юкію Амано, що в країні, де сталася Чорнобильська катастрофа, з 16 жовтня 2014 року немає головного державного інспектора з ядерної й радіаційної безпеки, обов’язки якого регламентовані законами країни. Вони також звертають увагу керівника МАГАТЕ, зокрема, на те, що на енергоблоці №2 Південноукраїнської АЕС з початку 2016 року сталося п’ять позапланових розвантажень і відключень від мережі. А послідовне аварійне відключення від мережі енергоблоків №2 і №1, що сталося тут 23 березня цього року, «взагалі призвело до повної посадки майданчика АЕС «на нуль». І це при тому, що енергоблок №2 лише недавно був виведений з довготривалого капітального ремонту, що проводився з метою продовження експлуатації.

У зверненні до керівника МАГАТЕ підкреслюється, що проект будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива, здійснюваний Україною спільно з американською компанією Holtec Internatinal, підтримується урядом США і є пріоритетним для України, оскільки дозволяє заощадити на вивезенні відпрацьованого палива, а також мінімізувати ризики невчасного звільнення від нього приреакторних басейнів витримки. У листі наголошується, що протягом 2014—2015 років керівництво Міненерговугілля України й держпідприємство НАЕК «Енергоатом» нічого не зробили для реалізації цього важливого проекту.

За підсумками 2016 року, говориться в листі, згідно з прогнозним балансом Об’єднаної енергетичної системи України, фізичний обсяг виробленої українськими АЕС електроенергії має становити лише 80,3 млрд кВт/год., тоді як минулого року було вироблено 89,3 млрд кВт/год. Таким чином, на думку авторів, за рахунок заміщення 9 мільярдів кВт/год. «дешевої» електроенергії атомного походження дорожчою «тепловою» електроенергією очікується негативний макроекономічний ефект на рівні 0,3% ВВП (5 мільярдів гривень).

Посилаючись на інформацію журналістів, автори листа стверджують, що в цієї ситуації є видимою корупційна складова і вважають за необхідне провести ретельний комплексний аналіз випадків довготривалих аварійних ремонтів і позапланових зупинок енергоблоків, що призвели до зниження виробництва електроенергії на АЕС.

Тим часом, минулого тижня профспілка атомників вивела на протестну акцію під Кабмін працівників галузі. Безпосереднім приводом для цього стало блокування банківських рахунків усіх підрозділів НАЕК «Енергоатом». Профспілкові активісти прогнозують, що в результаті можливі затримки з пуском блоків атомних електростанцій після ремонту через неможливість оплати свіжого палива. «Ми вже порахували, що у нас затримуватиметься запуск блоків після ремонту через відсутність палива», — сказав керівник первинної організації «Атомпромсоюзу» Олексій Лич. Він нагадав, що після оплати необхідно ще більш як 150 днів безпосередньо на виготовлення палива.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати