Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кількарічна історія з ОТГ завершиться?

До Луцька приєднується перша сільська рада
16 липня, 18:26

Це перша сільська рада, яка вирішила створити об’єднану територіальну громаду з обласним центром Волині: Прилуцька. Села Жабка, Дачне, Сапогів, власне Прилуцьке — поруч із містом, але порівняно з іншими сусідніми сільськими радами не є багатими. З огляду на обставини, коли в Луцьку катастрофічно не вистачає землі для розширення і нові багатоповерхові будинки почали зводити навіть у парках і тулять, де тільки можна, то, звичайно, розширення у бік Прилуцького для міста досить заманливе. Село, яке є центром сільради, всього за один кілометр від міста, а є місця, де село плавно переходить у місто просто на маршруті міського тролейбуса. На прилуцькій землі збудована в останні десятиліття значна багатонаселена нині частина міста — це територія теперішнього Варшавського ринку, 33 і 40 квартали, Північний ринок... Але якщо ці землі передавали із села у місто вольовим рішенням у радянську епоху, то нині це вже неможливо.

На черговій сесії сільської ради 10 із 15 депутатів проголосували за ініціювання пропозиції щодо добровільного приєднання територіальної громади Прилуцької сільської ради до територіальної громади Луцька і затвердження порядку проведення громадського обговорення з питань добровільного приєднання до територіальної громади міста обласного значення Луцька. Історія з ОТГ триває вже кілька років. Оскільки всі навколишні сільські ради уже об’єдналися в ОТГ, минаючи Луцьк, залишилася тільки Прилуцька. Але сільський голова кілька разів накладав вето на рішення депутатів приєднатися до міста. Мотивував тим, що спочатку місто має виконати певні умови, які засвідчили би про серйозні наміри, а не просто про бажання отримати землі для розвитку. «У Луцьку дбають лише про благоустрій центральної частини, а околиці запущені, і не гарантія, що з приєднанням сіл в останніх настане райське життя. А податковий тягар нині менший все ж у селах. Та й варто пам’ятати, що Прилуцьке належить до одного району, а Луцьк — район уже інший, і об’єднання реальне лише в тому разі, якщо це питання буде вирішено Верховною Радою», — сказав у коментарі «Дню» прилуцький сільський голова Валентин АРЧИБАСОВ.

Віктор СМОЛЯРЧУК, економіст та громадський діяч, так коментує рішення депутатів із Прилуцького: «Приєднання Прилуцького до обласного центру я вважаю безперечним позитивом, бо це село фактично уже є частиною міста. Упродовж останніх років фактично в Луцьку постав цілий квартал на землях, які належать Прилуцькій сільській раді. Від вулиці Виговського до центру міста відстань становить лише три кілометри і громадський транспорт до послуг. Адміністративно Прилуцька сільрада належить до Ківерцівського району, і щоб отримати якісь довідки чи вирішити питання з газом, електрикою, не кажу вже про медичні послуги, необхідно їхати до Ківерець.

Я мав нагоду оформляти деякі правовстановлюючі документи як у Ківерцях у ЦНАПі, так і в Луцьку. Це не підлягає порівнянню, не на користь району, при всій повазі до працівників. Та ж первинна медицина, оперативність та якість послуг у Луцьку — на іншому рівні якості. Аналогічно — проблема місць у дитячих садочках, навчання у школах. Відповідно до освітньої реформи, перші класи тепер набираються за місцем проживання дитини. Після приєднання до Луцька мешканці цієї сільської громади стануть повноцінними містянами й на рівні користуватимуться всіма можливостями міста. Крім того, нагальні проблеми громади, зокрема будівництво дитячого садочка в Дачному, добудова школи в селі, амбулаторія, ремонт доріг, — ці питання набагато легше буде вирішувати спільно з містом, бо це насправді вищий рівень і можливість навіть лобіювання надання коштів із державного бюджету на проблеми громади виглядає реальнішою.

Щодо інших можливих варіантів об’єднання, скажімо, з Липинською громадою, то я не бачу, що це перспективніше. Позаяк Прилуцьке все ж більше тяжіє до міста. Якби це було років чотири тому, то можна було б розглядати цей варіант. Тепер же Липини стратегічно розширюються в рівненському напрямку. Об’єдналися з Бороховим і відновлюють його інфраструктуру. В перспективі — приєднання Дерна і Звірова, там зараз нагальних проблем, які потрібно розв’язувати, більше ніж досить. А Прилуцька сільрада в Луцьку одна, і міська влада зацікавлена показати всі відповідні переваги й корисність об’єднання з містом, зробити Прилуцьке взірцем для можливого приєднання в перспективі інших приміських громад, тієї ж навіть Липинської та створення потужної Луцької міської агломерації».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати