Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Клієнт власного виробництва

Українські підприємці отримали додаткові можливості для розвитку бізнесу
08 вересня, 00:00

Черговий щорічний конкурс «Сходи до успіху» на кращий бізнес-проект оголосив Надра банк. Головним презентом для переможців стане можливість отримати під цей проект фінансування.

Перший віце-президент банку Олена Логошняк, розповідаючи про конкурс, вказала, що на розсуд журі вже п’ять років поспіль подаються проекти від корпоративного бізнесу. Минулого року до потенційного кола учасників долучили ще й малих та середніх підприємців. Зважаючи на отриманий досвід, організатори вирішили дещо модернізувати це банківське змагання.

Для корпоративного бізнесу створено рейтинг, який і допоможе визначати переможців. «Ми розробили рейтингову шкалу, за якою оцінюється як бізнесова частина, так і соціальна спрямованість», — говорить перший віце-президент банку. Це означає, що великим гравцям не обов’язково проводити попередню презентацію, виставляючи свої плани на широкий загал. Банкіри пояснюють це тим, що їхні корпоративні клієнти в основному вже відомі компанії і зайвий раз презентувати їх недоцільно.

Один з минулорічних переможців конкурсу президент «Чернігівського заводу будівельних матеріалів» Юрій Лаптій вважає, що залишення цієї норми впливало б на результат тільки позитивно...

Для середнього і малого бізнесу механізм конкурсу не змінився. Організатори сподіваються, що цим категоріям «презентація буде корисною, оскільки додасть впевненості у правильності обраного рішення».

Згадуючи про головну принаду для переможців — шанс на фінансування проектів — Логошняк уточнює: «Вони матимуть пільги у кредитуванні та у супроводженні проекту». Стосовно вартості кредитування, то банкіри пояснюють: «У нас є розробки з певними ставками і, якщо вони виграють у конкурсі, то отримають певну відсоткову знижку. В минулому році її розмір залежав від зайнятого місця і містив знижку на один-півтора відсотка ставки». Крім того, на думку організаторів, додаткова принада для учасників — повне взаєморозуміння з банком.

Ініціативу банкірів вітає віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Олександра Блавдзевич і обіцяє запросити до участі у проекті всіх членів організації. Їх загальна кількість, за її словами, це 38 тисяч компаній і підприємств. Блавдзевич прогнозує велику зацікавленість «Сходами до успіху» малого та середнього бізнесу, який отримує реальний шанс для розвитку власної справи. «Для участі у конкурсі потрібно надати стандартний пакет документів, який вимагають при отриманні кредиту в банку. Якщо учасник приватний підприємець — це реєстраційні документи і документи з діяльності», — говорить в.о. директора департаменту продажу малому та середньому бізнесу Валентина Волошко. Якщо ж юридична особа, то аналогічний пакет документів, але зі своєю специфікою.

Хто ж може реально розраховувати на банківську підтримку? «Якщо до нас прийшла людина, яка прагне розпочати з нуля свій бізнес і у неї є тільки блакитні мрії, даний проект не профінансують. Людина має зарекомендувати себе, хоча б на якомусь рівні. Показати, що вона займається бізнесом, що не боїться цього ринку, що вже реалізувалася як підприємець і тоді ми розглядаємо його нові проекти», — розповідає Волошко.

Тобто «Сходи до успіху» — це шанс для бізнесменів, які намагаються провести модернізацію підприємства, або запустити якийсь новий проект. Якщо бізнес клієнт доситьстабільний, то банк готовий виділити навіть до 70% кошів від загальної вартості проекту, деталізує вона. Головним для позитивного висновку банку буде розуміння того, що саме підприємець хоче створити, які затрати понесе та на який ефект розраховує. Нормальний термін окупності конкурсних проектів для середнього бізнесу від трьох до п’яти років, але Надра банк надає навіть певний запас часу, зважаючи на ризики, наявні у бізнесовому середовищі. Застосування цього конкурсу у Надра банку пояснюють принципами соціальної відповідальності, які сповідують у банку, а також бажанням сприяти розвитку національного бізнесу. Висока мета банкірів підкріплюється і непоганою перспективою для них у майбутньому — таким чином з’являється перспектива виростити собі нових клієнтів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати