Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

01 березня, 00:00

Розвиток мережі йде із запасом

Оператор мобільного зв’язку ЗАТ «Київстар GSM» ввів у експлуатацію шеститисячну базову станцію (БС). «Київстар» розвиває мережу з певним запасом — порядку 20—25%, що дозволяє визначати навантаження мережі з розрахунку на кожного абонента компанії і прогнозувати її місткість, а це, своєю чергою, визначає обсяги закупівель додаткового обладнання», — зазначив начальник відділу радіопланування компанії Віктор Лахно. Темпи розвитку мережі «Київстар» випереджають темпи підключення нових абонентів: щодня оператор запускає порядку п’яти нових БС у різних регіонах України, охоплюючи мережею найбільш віддалені куточки країни. Так, 2004 року в мережі оператора працювало 2,976 тис. БС, а 2005 року їх кількість збільшено майже вдвічі — до 5,855 тис.

Обсяг продажу зріс на 51%

Компанія «Генкель Баутехнік (Україна)» 2005 року збільшила обсяг продажу на 51% у порівнянні з 2004 роком — до 366,7 млн. грн. Як повідомили агенції Інтерфакс-Україна в компанії, значна частка її обігу припадає на реалізацію продуктів торгової марки Ceresit, яка представляє системи утеплення фасадів, обробні матеріали. Минулого року компанія розширила асортимент продукції марок Ceresit, Metylan, Thomsit. Загальна кількість найменувань в асортименті продукції компанії перевищує 250. «Генкель Баутехнік (Україна)» входить до групи компаній «Генкель». В Україні компанія побудувала і ввела в експлуатацію два заводи з виробництва будівельних сумішей: у Вишгороді (Київська обл.) і Балаклії (Харківська обл.).

Щодо «Борисполя» радилися у Президента

Створена в Україні спеціальна комісія в двотижневий термін перевірить діяльність Державного міжнародного аеропорту (ДМА) «Бориспіль» і створить нову концепцію його розвитку. Ухвалу про створення такої комісії прийнято за підсумками наради, яку провів Президент України Віктор Ющенко. До комісії ввійдуть представники міністерств економіки, фінансів, внутрішніх справ, транспорту та зв’язку, СБУ, Державної авіаційної служби, летовища «Бориспіль» і компанії «АероСвіт». Очолить комісію міністр економіки Арсен Яценюк. У ході наради В. Ющенко підкреслив необхідність створення чіткої концепції розвитку летовища «Бориспіль» як однієї зі складових авіаційної галузі України. Суперечку щодо відведення земельної ділянки, на переконання Президента, має бути вирішено виключно в законному полі.

Холдингу енергомашинобудівників заважають приватники

Фонд державного майна України поки що не визначився щодо правочинності створення енергомашинобудівного об’єднання на базі чотирьох харківських підприємств. На думку голови ФДМ Валентини Семенюк, діючий Господарський кодекс забороняє створення такого об’єднання на базі підприємств із різною формою власності. Тому голова ФДМ поки не знає, якою буде його офіційна позиція. «Я розглядатиму створення холдингу з юридичного погляду, оскільки майнові відносини не повинні переплітатися з виробничими», — відзначила Семенюк. А Мінпромполітики, як відомо, виступає за створення енергомашинобудівної корпорації на базі харківського ВАТ «Турбоатом», держпідприємств «Завод «Електротяжмаш», «Харківський електромеханічний завод» і «Харківський приборобудівний завод ім. Шевченка». Строки створення корпорації постійно переносяться. Прем’єр-міністр Юрій Єхануров заявив у ході нещодавнього візиту до Харкова, що уряд визначиться з формою такого об’єднання в березні. «Ми хочемо, щоб у Харкові було ядро енергомашинобудування, а потім будемо додавати з інших місць. Організаційну форму поки не можу назвати — це буде предметом дискусії». Проблема, за словами прем’єра, полягає в тому, що «Турбоатом» уже акціонований і частина його акцій належить приватним інвесторам.

Фіксований сільгоспподаток поки без змін

Президент України Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою закон «Про внесення змін до ст. 2 Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок». На думку Президента, розширення законом переліку платників фіксованого сільськогосподарського податку призведе до зменшення надходжень до державного бюджету від сплати вказаних податків і зборів (обов’язкових платежів), водночас як усупереч вимогам Бюджетного кодексу джерела компенсації бюджетних втрат від реалізації цього закону не визначені.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Президент указав, що згідно із Законом «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» на період із 1 липня 1999 року до 31 грудня 2009 року введений збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, що забезпечує важливу державну підтримку вказаних галузей, тому вони не потребують додаткових преференцій. Пропозиції глави держави під час розгляду цього закону на пленарному засіданні Верховної Ради буде представляти заступник міністра фінансів Віктор Кальник.

Податкову звітність під контроль комп’ютера

Державна податкова адміністрація України розпочинає реалізацію пілотного проекту з опрацювання податкової звітності та реєстру податкових накладних в електронному вигляді. Як повідомила ДПАУ у вівторок, при цьому «особливу увагу приділятимуть удосконаленню процедури відшкодування податку на додану вартість». Для відпрацювання технології централізованої обробки інформації на обласному рівні, як у паперовому, так і в електронному вигляді залучають підрозділи податкової служби в Київській, Львівській, Хмельницькій, Черкаській областях й у Києві. «Пілотний проект розпочатий у лютому поточного року, він триватиме чотири місяці», — зазначається в прес-релізі. Після цього буде проведена оцінка економічного ефекту від ведення звітності в електронному вигляді, а також проаналізована можливість отримання та практичного використання в роботі інформації про ПДВ.

Ощадбанк попереджає

В Україні зафіксовані шахрайські атаки, спрямовані на несанкціонований доступ до карток клієнтів українських банків шляхом розсилки листів на електронні ящики, повідомив учора Ощадбанк «Дню». За даними банку, такі повідомлення містять посилання на шахрайські веб-сайти, що вимагають надання держателями карток особистої інформації. «Звертаємо увагу держателів карток на те, що шахрайські атаки фішингу можуть повторюватися», — зазначається в прес-релізі.

Із метою запобігання можливим збиткам і мінімізації ризику від фішингу співробітники та клієнти банку — держателі карток у разі отримання на власні електронні ящики відповідних повідомлень не повинні відповідати на ці повідомлення та відкривати будь-які посилання всередині цього повідомлення. Не рекомендується також пересилати особисту інформацію (номер дебетної або кредитної картки, PIN-код, номер соціальної страховки) у відповідь на вимогу електронного повідомлення від будь-якої організації або приватної особи. Водночас треба перевіряти щомісячний звіт, який надає банк, для підтвердження всіх транзакцій. Банк також пропонує держателям платіжних карток при отриманні сумнівних повідомлень перенаправляти їх на електронні адреси [email protected] або [email protected].

Генерали від енергетики проголосують 16 березня

Голова правління — генеральний директор ВАТ «Київенерго» Борис Ященко та комерційний директор ЗАТ «AES-Рівнеенерго» Вадим Кухтій обрані голосуючими директорами в раду Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України від класу постачальників електроенергії.

Крім того, від класу постачальників до ради переобрані голова наглядової ради ВАТ «Тернопільобленерго» Олександр Сагура, в.о. генерального директора ВАТ «Дніпрообленерго» Андрій Мартинюк і гендиректор «Укренерговугілля» Володимир Котляренко.

Голосуючими директорами від класу виробників електроенергії переобрані президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, генеральний директор ВАТ «Центренерго» Микола Гаркавенко, генеральний директор ВАТ «Західенерго» Ігор Галета, генеральний директор ВАТ «Дніпроенерго» Юрій Бочкарьов і голова правління — генеральний директор ДАК «Укргідроенерго» Семен Поташник. Перше засідання ради ОРЕ в оновленому складі, на якому обиратимуть голову та двох заступників ради, призначене на 16 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати