Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Країна – квітник, а не смітник...

Про ще один підхід до формування національної ідеї
05 квітня, 19:46
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Заява заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Максима Малашкіна може стати приводом для серйозної розмови з генеральними архітекторами міст, ландшафтними дизайнерами, екологами та небайдужими мешканцями... Йдеться про його звернення до депутатів профільного комітету з проханням навести лад в законодавстві, що регулює доступ мешканців багатоквартирних будинків до прибудинкової території.  Тоді, можливо, міста, в яких біля кожного під’їзду, — квітник, а не смітник з пивних бляшанок та недопалків, мали б шанс стати українською реальністю. Недаремно ж хату українців у далеких землях Сибіру, де вони осідали, відбувши заслання, впізнавали за подвір’ям: там завжди ріс сад, були грядки і... квітник.

«Ще один підвид національної ідеї — перетворювати країну на квітник! А не на смітник... Правда, доступно і підходить нам за ментальністю?», — написала головний редактор «Дня» на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Ціла низка законів та підзаконних актів потребують змін для вирішення питання передачі земельних ділянок у власність співвласників багатоквартирних будинків.

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Максим МАЛАШКІН під час робочої наради в Комітеті ВРУ з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, на якій обговорювався законопроект №3576 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків».

«Аналіз чинного законодавства показав, що земельні ділянки під багатоквартирними будинками можуть бути передані безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку лише у разі внесення комплексних законодавчих змін до земельного законодавства. Зокрема, до Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, Законів України «Про державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень», — зазначив Малашкін.

Він нагадав, що передача таких земельних ділянок передбачена Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Мінрегіон підтримує законопроект, що обговорюється на профільному Комітеті. «Цей документ має на меті створення передумов для законодавчого врегулювання питання передачі у власність земельних ділянок власникам квартир та нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках», — зауважив заступник міністра.

За його словами, формально на сьогодні в Україні діє механізм, який передбачає набуття речових прав фізичними та юридичними особами. Але під час спроби реалізувати цей механізм виникає низка проблем. Зокрема, відповідно до чинного законодавства, набуття відповідних прав на земельні ділянки, їх державна реєстрація та державна реєстрація речових прав на них вимагатиме особистої згоди та звернень із заявами 100% співвласників багатоквартирних будинків.

«Але, як показує практика, це складно реалізувати. Наприклад, під час реєстрації прав один із співвласників продав квартиру або здав її в оренду і його неможливо знайти. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків» мінімізує усі необхідні процедури, не ламаючи при цьому існуючої правової системи з земельних питань», — вважає Малашкін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати