Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Криптовалютна «окупація»

Усі спроби заборонити застосування цифрових грошей вже не мають сенсу
16 лютого, 13:28
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Цифрові гроші і передусім їхні криптографічні (криптовіртуальні) різновиди — своєрідна глобальна матриця цивілізаційного розвитку у ХХІ ст.  Криптографія        — це наука про методи створення програм конфіденційності та механізмів ретрансляції сповіщень у такій формі, щоб їх неможливо було прочитати без спеціального секретного ключа. При цьому криптовалютний простір весь час перманентно ускладнюється й видозмінюється. Водночас постійні метаморфози криптовалютного ринку ні найменшим чином не кореспондуються із національними й міждержавними законодавчо-правовими регуляторами, які б відчутним чином дисциплінували рамки й сутнісні процеси цього новаційного феномену.

У глобальному вимірі державні інституції втратили момент тотального контролю використання цифрової валюти. Нині усі спроби заборонити застосування криптовалюти не мають сенсу. Адже в більшості країн світу все більш широкий загал визнає криптовалюту досить привабливим і більш прийнятним засобом здійснення розрахунків, порівняно з державними (декретними) грішми.

На сьогодні операції на криптовалюному ринку перетворилися в багатомільярдну індустрію. Така очевидність викликає, з одного боку, ентузіазм кіберпрограмістів — розробників криптовалюти, а з іншого —  занепокоєння й тривогу чиновницької еліти. Адже продуценти криптовалюти проголошують актуалітет абсолютного позбавлення  криптовалютного майнінгу від контролю держави.

ЩО ТАКЕ BITCOIN?

На сьогодні нараховується понад двох тисяч різновидів криптовалют. Водночас у практичному обігу — 460                різновидів із загальною капіталізацією в сотні млрд доларів США. Серед усіх видів криптовалют особливу популярність мають цифрові гроші під назвою bitcoin (біткоін). Автором піонерного криптографічного алгоритму, а також назви «bitcoin» виявився системний інженер  з Каліфорнії, етнічний японець — Сатоши Накамото.

Bitcoin базується на двох словах: bit — одиниця виміру кількості інформації; coin — монета. При цьому слід розуміти, що біткоіни, як і інші різновиди криптовалюти, не містять свого готівкового аналога. Замість традиційних грошей, рух яких віддзеркалюється на банківських рахунках, криптовалюта  представляє мережеві (умовні) гроші у формі записів у сконцентрованому віртуальному просторі. Поза межами комп’ютерного простору криптовалютний ринок неможливий.

БЛОКЧЕЙН

Очевидно — це один з факторів, чому чинне нормативно-правове поле національного й глобалізаційного виміру справді не може обмежити агресивну «окупацію» неконтрольованих цифрових технологій. Учасники віртуальних компаній та віртуальних офісів перебувають  в різних куточках світу і при цьому ведуть спільний бізнес, тобто успішно здійснюють геомережеву комерцію.

Підґрунтя криптовалюти базується на основі технології blokchain (блокчейн). Блокчейн — це публічний реєстр, або база даних, що містить всю інформацію про транзакції  відповідної криптовалюти. Йдеться про ретрансляцію інформації, що попередньо записана в спеціальний блок даних фіксованого розміру і який фахівцями названо hash (хеш). Принциповою тут є та очевидність, що блокчейн не структурований в адресному вимірі, як це має місце в банківських рахунках. В юридичному контексті можливо прослідкувати й визначити, скільки одиниць криптовалюти  належить конкретній електронній адресі, однак не фізичній чи юридичній особі.

У НЬЮ-ЙОРКУ, ЩОБ ПРАЦЮВАТИ З КРИПТОГРІШМИ, ПОТРІБНА ЛІЦЕНЗІЯ

Тому щодо ринку криптовалют поки що відсутня законодавчо-правова визначеність. Концепт поліцентричності криптовалютного геопростору засвідчує надмірно складні законодавчо-правові проблеми врегулювання цих процесів у межах окремих держав. Для вияснення ключових проблем, пов’язаних з ринком криптовалют  і блокчейном, в червні поточного року на острові Necker Istand відбувся престижний саміт. На ньому, зокрема, відзначено відчутний прогрес в суспільному застосуванні криптовалют.

Так, на даний час Японія офіційно визнала один з різновидів криптовалюти — біткоін — законним платіжним засобом і створила загальноприйнятну основу для ефективного регулювання криптовалютного ринку. У Швейцарії на криптовалюту поширюються ті ж правила, що і на повноцінну іноземну валюту. Влада Нью-Йорка запровадила правило, згідно з яким кожен бажаючий працювати з криптовалютою повинен спочатку отримати ліцензію на здійснення такої діяльності, чим фактично визнала її правомочність. Водночас, таким чином, зроблена спроба фіксації суб’єктів криптовалютних операцій. Також фінансовий регулятор Об’єднаних Арабських Еміратів офіційно встановив правила торгівлі криптовалютами, завдяки яким невдовзі за bitcoin було реалізовано 50 об’єктів нерухомості, виставлених на продаж у Науковому парку Дубаї.

ВЛАДАРЮЄ МАТЕМАТИКА, А НЕ ПРАВО

Поява й активна популяризація серед інтернет-спільноти розмаїтих видів криптографічних грошей, емісія й функціонування яких забезпечується математикою та криптографією, а не законодавчо-правовою базою  держави,  несе в собі системні загрози, особливе місце серед яких займає анонімність і деперсоніфікація здійснення платежів і фінансових розрахунків. Водночас емісія відповідних різновидів криптовалют не зумовлюється і не пов’язана з фінансовим станом реальної економіки. Адже курс криптовалют не підпорядковується волі держави чи центробанку, а лише математичним розрахункам.

На переконання мільярдера Марка Гінзбурга, який вперше здійснив дистанційну операцію з продажу матеріального активу за криптовалюту «ефіріум»¹, «смарт-контракти, блокчейн і криптовалюти найближчим часом обезцінять професію чиновника і нотаріуса, зроблять непотрібними державні реєстри та Бюро технічної інвентаризації, зруйнують монополію банків та численних посередників». До речі, криптовалюта є найбільш надійною і захищеною від підробок, тому що саме технологія блокчейн виключає таку можливість в принципі, оскільки фальшиву заміну прийшлося б ретранслювати в мільйони комп’ютерів по всьому світу.

МАЙНІНГ

Застосування алгоритму емісії криптовалют, який отримав  назву  mining (майнінг), базувалось на ідеологемі повної безконтрольності процедур криптографічного шифрування, тобто абсолютної незалежності майнерів у мережевому просторі. Таким чином, майнінг — це генерація криптовалюти в децентралізованій системі. Тобто майнити можуть усі, хто хоче і може. Однак держава вимушена досить серйозно поставитися до процесу видобутку  криптовалюти передусім через колосальні обсяги споживання електроенергії. Наприклад, в Ісландії видобуток віртуальної валюти в поточному році потребуватиме в два рази більше енергії, ніж потрібно для опалення усіх житлових будинків в країні. Тому питання відчутного оподаткування криптовалютної сфери  активно обговорюється на урядовому рівні. Водночас зрозуміло, що для таких рішень на відповідній території має панувати високий рівень правової культури та законослухняності. 

ЗБРОЯ ПРОТИ КОРУПЦІЇ ТА НЕСПЛАТИ ПОДАТКІВ

На вітчизняних теренах криптовалюту хочуть визнати не платіжним засобом, а об’єктом власності, який можна обмінювати на інші товари чи послуги. Такий паліатив навряд чи варто сприймати всерйоз. Пасивність державних органів щодо розуміння і сприйняття потенціалу криптовалютного ринку зумовлює негативні наслідки. Нині набирають розмаху корупційні схеми й махінації, шляхом яких миттєво переводяться мільйонні суми в офшорні лагуни. За прогнозом фахових аналітиків, буквально через декілька років з’являться цілі галузі, що функціонуватимуть на базі криптовалютних операцій. Це — об’єктивна данність цивілізаційного розвитку.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард у своєму інтерв’ю компанії CNN визнала, що МВФ намагається активно запобігти використанню віртуальних валют для відмивання коштів та фінансування тероризму. Питання, чому наші можновладці не запропонували відповідні законодавчі зміни, як завжди, залишиться риторичним. Хоча в країні існує ціла служба, яка законодавчо уповноважена запобігати і протидіяти легалізації злочинних доходів.

Однак Міністерством фінансів спільно з Держфінмоніторингом розроблено та презентовано на відповідному сайті законопроект щодо удосконалення окремих норм з питань запобігання та протидії легалізації злочинних капіталів, де жодним чином не згадується питання врегулювання та контролю операцій з криптовалютами. Хоча в електронних деклараціях багатьох депутатів вже є інформація про те, що вони є власниками вагомих обсягів криптовалюти.

Правова проблема безпеки застосування сучасної криптовалютної сфери зростає. Адже при цьому посилюється можливість здійснення анонімних, несанкціонованих операцій і розрахунків, державний контроль за якими практично дорівнює нулю. За таких умов ускладнюється боротьба з відмиванням брудних капіталів, чим  користуються провідники легалізації доходів від незаконної діяльності  як в національних, так і міжнародних реаліях. Така очевидність обумовлює нагальну потребу законодавчо-правового дисциплінування і насамперед легалізації криптовалютного ринку.

На часі, об’єднуючи міждержавні зусилля й активізуючи власне національну потугу, узаконити  вимогу щодо індентификації записів  й відкритості записів в блокчейні. Самі розробники криптовалюти стверджують (при індивідуальних бесідах) можливість налагоджувати біткоін-сервіси таким чином, щоб у них зберігалася інформація про користувачів. Це, у свою чергу,  дозволить врешті-решт податковим органам бачити динаміку будь-якої купівлі чи угоди.

Освоюючи правила криптовалютного ринку, контролюючі державні органи мали б змогу прослідковувати: скільки коштували біткоін, лайткоін, неймкоін, піркоін, фезеркоін та інші криптовалютні різновиди кілька років тому, а скільки — нині. І з різниці збирати податок.

ВБИВЦЯ МОНОПОЛІЇ ДОЛАРА

Сьогоднішні дискусії чиновників щодо заборон або обмежень застосування криптографічних валют як повноцінних грошей не є перспективними й актуальними.

Тенденції дають підстави прогнозувати, що подальше глобальне поширення криптовалютних об’єднань стає додатковим фактором серед чинників, які зумовлюють цивілізаційну приреченість втрати доларом США ролі монополіста у міжнародних розрахунках.

Необхідно визнати, що традиційно звична монетарна система хронічно застаріла  в орієнтації лише на інтереси банків, великих корпорацій та державних монополій. Блокчейн і криптовлюти дозволяють уникати даного диктату. Це — епохальне, цивілізаційне досягнення. Якщо  в минулі епохи, зокрема в часи промислових революцій, відбувалась всезагальна централізація фінансово-промислових укладів, то в наші дні спостерігається  стрімкий дрейф до епохи  всезагальної монетарної децентралізації. Це  виклик часу, суспільне замовлення, які давно визріли, але стали можливими з появою технології блокчейну.

¹При цьому покупець перебував  в Силіконовій долині, а агентство з продажу активу — в Сан-Франциско.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати