Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Курс – на програмування

На всеукраїнську безкоштовну програму з вивчення ІТ протягом тижня надійшло майже 13 тисяч заявок
11 грудня, 12:01
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сьогодні галузь IТ — одна з небагатьох, яка продовжує зростати і розвиватися, не дивлячись на непросту ситуацію в країні. Тому все більше і більше українців намагаються перепрофілюватися в IТ.

У зв’язку з цим, в Україні вже тиждень, як стартувала програма з вивчення основ програмування. У межах Technology Nation на базі бібліотек у 22 обласних центрах України проходять безкоштовні курси з програмування на основі програм кращих світових технологічних університетів. Ініціатори проекту — фонд BrainBasket і Адміністрація Президента України. Також програму підтримують компанія «Майкрософт Україна», компанія «Навігатор» і громадська організація «Вікно можливостей».

«Високі технології в усіх розвинених країнах посідають перше місце за значимістю, вони потужним локомотивом штовхають уперед економіку і, як наслідок, рівень життя. Україна за допомогою проекту Technology Nation зробить ще один крок у напрямку до цього тренду», — говорить Дмитро Шимків, заступник глави Адміністрації Президента України.

На даний час (10 грудня) заявку подала 12 831 особа з усієї країни. Перша хвиля занять стартує 1 березня і буде продовжуватися три місяці. Навчання для всіх бажаючих проходить у форматі blended learning (змішане навчання) українською й англійською мовами. Це означає, що учні самостійно працюватимуть з лекційним матеріалом, який викладений в он лайн, під керівництвом досвідчених менторів на базі бібліотек по всій Україні. Ініціатори передбачають, що на рік програму проходитимуть близько 40 000 осіб.

Зараз же команда BrainBasket веде перемови з провідними технологічними вузами світу для вибору максимально відповідної програми. 

«Ми уважно відібрали краще зі світової освітньої практики, і це той унікальний випадок, коли продукт є одночасно безкоштовним, розвиваючим і таким, що несе практичну користь», —  додає директор BrainBasket Володимир Люлька.

До речі, з листопада цього року були запущені дві пілотні групи на базі офісу компанії Ciklum. Як повідомили «Дню» в інформаційному центрі IT Prospect, заняття проходять двічі на тиждень у вечірні години, а весь курс триватиме три місяці. У кожній групі навчається по 15 осіб. Це люди віком від 22 до 40 років, які працюють переважно фінансистами, економістами і юристами. Всі вони фактично не мають досвіду в програмуванні. Заняття проводять два волонтери — викладач КНУ імені Тараса Шевченка, а також співробітник аутсорсингової компанії Ciklum. «Слухачі показують високу мотивацію, практично не пропускають занять і вже навіть написали першу в своєму житті комп’ютерну програму», — розповіли «Дню» в IT Prospect.

«Сьогодні в галузі працює понад 100 000 фахівців IT-технологій аутсорсингової компанії із середньою зарплатою 1500—2000 доларів. Окрім залучення експортних надходжень до країни, айтішники створюють ще приблизно 300 000 робочих місць в інших обслуговуючих сферах, а також створюють основу для народження нових стартапів і прогресивних підприємців, які можуть просувати можливість створення і ведення бізнесу в Україні. Хороші новини нам дуже потрібні, і ми продовжуємо над цим працювати», — вважає член наглядової ради BrainBasket і засновник програми «Вікно Можливостей» Яніка Мерило.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати