Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лісосмуги пиляють на дрова, бо...

«Вони нікому не належать», — народний депутат
10 березня, 11:09
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Як заявив народний депутат, член Аграрного комітету Верховної Ради Олег Кулініч, в Україні сьогодні, фактично, відсутні балансоутримувачі лісосмуг.

«Сталося так, що після проведення паювання земель сільськогосподарського призначення лісосмуги «зависли у повітрі». Держпідприємства сфери лісогосподарства відмовляються ставити лісосмуги на баланс, мовляв, це лишня морока. Інвентаризацію лісосмуг ніколи не проводили, тому статистика щодо їх площ різниться в Держгеокадастрі і Держагентстві лісових ресурсів», — наголошує депутат.

За його словами,  ця проблема вкрай актуальна для аграріїв, адже, з одного боку, лісосмуги захищають поля від ерозії, а з другого — в разі розростання лісосмуг необхідно проводити їх вирубку, але незрозуміло, до кого звертатись за відповідним дозволом.

«Для цього необхідно отримати «лісорубний квиток», залишається лише зрозуміти — в кого? Згідно з Лісовим кодексом, полезахисні лісосмуги відносяться до лісів, але ця процедура затяжна і, як показує практика, лісгосп не бажає цим займатися», — написав Олег КУЛІНІЧ.

Депутат зазначає, що оскільки у лісосмуг немає власника, то зараз їх просто вирубують на дрова, особливо враховуючи підвищення тарифів на газове опалювання.

Кулініч додав, що наразі необхідно провести інвентаризацію лісосмуг та закріпити їх за власниками і користувачами,  а також розробити нормативну базу щодо користування лісосмугами.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати